JADI PERDANA MENTERI, DR MAHATHIR PUN SAYA MAAFKAN - ANWAR

Pada Ceramah Perdana Pakatan Rakyat  yang diadakan semalam di Padang Perdana Kota Bharu, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam ucapannya berkata, sekiranya PR berjaya tawan Putrajaya beliau menjadi Perdana Menteri, beliau akan memaafkan Tun Mahathir dan semua mereka yang kononnya telah menganiayai beliau selama ini.
Pada masa sama Anwar dilihat seolah sasau dan berlakon bertanya kepada Najib yang dibayangkannya sebagai Ketua Pembangkang, jika melihat pada keadaannya, Anwar mungkin sedikit masa lagi akan berpolitik di Hospital Bahagia, nafsu besarnya  itu akan mendorong beliau lakukan apa sahaja demi merealisasikan cita-citanya, dan tidak perlulah nak dihairankan dengan fitnah-fitnah yang akan menyusul nanti. Lebih-lebih lagi sewaktu hampirnya PRU13 nanti.

Kehebatan Anwar berpidato tidak dapat dinafikan, isu yang dibawanya juga menarik perhatian umum walaupun tidak ada sebarang bukti yang dapat beliau tampilkan, sambutan ceramah ini juga sangat menggalakkan dan sedikit sebanyak perlu diberi perhatian oleh jentera BN Kelantan dengan membuat serangan balas terhadap isu yang dimainkan oleh pembangkang.
Rentetan beberapa ramalan dari pemimpin veteran pula mengenai keputusan PRU 13 nanti, pelbagai kenyataan dibuat diatas kecenderungan masing-masing, terutamanya di negeri Kelantan dimana UmnoBN lebih 20 tahun kempunan untuk mengambil alih pentadbiran negeri tersebut kerana masih wujudnya faktor  takut kerajaan Tok Guru ditumbangkan.
Bermacam gerakan dilancarkan bagi memastikan kemenangan berpihak kepada BN, namun kesemuanya gagal, begitu juga dengan bakal-bakal Menteri Besar yang silih berganti tanpa tertewasnya Nik Aziz sampai ke hari ini.

Persoalannya adakah rakyat Kelantan tidak inginkan perubahan dan tidak tahu menilai yang mana kaca dan yang mana permata? Bukankah rakyat menyedari bahawa Kerajaan Pas gagal dalam menyediakan pelbagai kemudahan asas terutamanya  bekalan air bersih, serta pokok dasar perjuangan Pas digugurkan semata-mata ingin bekerjasama dengan DAP, walhal satu ketika dahulu Pas mengecam Umno kerana menjalinkan kerjasama dengan MCA.

Sungguhpun begitu, rakyat Kelantan tetap memilih Pas untuk mentadbir, manifesto retorik Pas tetap menjadi pilihan rakyat Kelantan, dan PRU13 yang bakal diadakan ini pun sudah menunjukkan bahawa  Pas akan diberi peluang sekali lagi untuk terus melakar kesenian retorik yang terdapat dalam manifestonya, cuma BN mungkin akan ada pertambahan kemenangan dibeberapa kerusi diatas usaha gigih pemimpin kawasannya.

Sukar untuk diterjemahkan samada rakyat Kelantan yang tidak ingin berubah atau Barisan Nasional itu sendiri yang bermasalah. Tapi yang nyata tiada manusia yang tidak ingin perubahan yang lebih baik seandainya cara dan teknik itu kena dengan masa dan tempat serta calonnya.  Anda Mampu Mengubahnya...

RAMALAN TUN DAIM DI KELANTAN ADA BENARNYA....LIHATLAH

Umno dan Barisan Nasional Kelantan mesti berubah !!!. Berkata benarlah sekalipun ia pahit. Lihatlah ramainya mereka yang nak Tukar. Syabas...Anda Mampu Mengubahnya...BersambungMALAM INI KEKUATAN PAS KELANTAN AKAN DI UJI RAKYAT !!!

Kekuatan Pas di Kelantan sedikit sebanyak akan dapat dilihat pada ceramahnya malam ini yang turut dihadiri oleh 2 tokoh skandal popular tanah air, apakah sambutan rakyat Kelantan tetap seperti zaman kegemilangan Pas sebelum ini? yang pasti pilihan lokasi iaitu Padang Perdana berbanding Stadium Sultan Muhammad ke IV sudah menjelaskan keadaan yang sebenarnya.

Apapun kehadiran rakyat pada malam ini adalah petanda kekuatan Pas yang sebenarnya di Kelantan pada masa sekarang, jika ceramah Hasan Ali mendapat sambutan seramai 15,000 orang di Taman Guru bulan lalu, bagaimana pula dengan ceramah tokoh skandal ini.....nantikan laporan seterusnya seketika nanti.........Anda Mampu Mengubahnya...

AKHBAR UTUSAN JANGAN BUAT 'GILA BABI' DI KELANTAN - BAKAL MB

Bakal Menteri Besar Kelantan mengingatkan kepada Utusan Malaysia supaya jangan buat 'gila babi' di negeri Kelantan berikutan laporan akhbar tersebut menyiarkan artikel mengenai tanah rezab Melayu selama 3 hari berturut-turut. Beliau turut mencabar supaya dibuat kajian mengenai negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional.

Menurut Nik Amar tanah di Pulau Pinang hanya 1 peratus dimiliki oleh orang Melayu dan 99 peratus daripada satu peratus adalah tanah wakaf, begitu juga di negeri Johor mengenai penjualan tanah oleh pemimpin Umno kepada Singapura. Benarkah apa yang disebut oleh oleh bakal Menteri Besar Kelantan itu ?

Jika benar begitu apa jadahnya nak tukar kerajaan negeri Kelantan, semua orang boleh cakap nak tukar, tapi sejauhmana keikhlasan dan kebajikan pemimpin Umno Kelantan terhadap rakyat ? Kalau nak tukar Kelantan sekadar nak kenyangkan perut sendiri baik tak payah, baik Pas jaga jer lah, minumlah air telaga pun, untuk mengkhianati rakyat tidak sekali-kali.

Seperti yang GK maklumkan sebelum ini, tidak semuanya pemimpin Umno itu baik dan tidak semuanya pemimpin Pas itu buruk, yang baik kita kata baik dan yang buruk kita kata buruk, penjelasan dan kebenaran itu mesti disampaikan kepada rakyat supaya rakyat tidak silap membuat pilihan dan tidak menyesal kemudian hari.

Itulah sebahagian realiti keadaan di negeri Kelantan, maklumat secara direct dihubungkan terus kepada rakyat tanpa sebarang tapisan, gerak kerja Pas memang mantap dan sebab itu jugalah mereka kekal memerintah lebih 20 tahun di Kelantan, benar atau tidak apa yang disampaikan itu belum dapat dipastikan, tunggulah penjelasan yang akan dibuat oleh gerakan penjelasan Umno Kelantan.

Pemimpin yang berkualiti sahaja akan ditampilkan untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat Kelantan. Penyokong taksub Pas apa cerita dengan kenyataan 'Gila Babi' pemimpin anda itu? hahaha Anda Mampu Mengubahnya.

ISU LEMBU : 20 PELURU TAK TEMBAK SEMUA ! - DOLLAH KOK LANAS

Bekas Timbalan Menteri, Tan Sri Abdullah Ahmad berpandangan bahawa menteri pembangunan wanita Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil juga perlu meletak jawatan sebagai Ketua Wanita Umno.

Bercakap dalam satu wawancara dengan Malaysiakini, Abdullah berkata tindakan itu merupakan langkah yang ideal.

Senator itu boleh kembali semula ke pentas politik "hanya apabila kes itu berakhir" dan Shahrizat terbukti tidak terlibat dalam projek National Feedlot Centre (NFC), katanya.

Abdullah, yang simpati dengan nasib yang melanda Shahrizat itu, bimbang sekiranya projek skandal berkenaan akan menjejaskan prestasi BN dalam pilihan raya umum akan datang

"Kalau saya jadi Shahrizat, saya berhenti kedua-duanya (Ketua Wanita Umno dan juga sebagai Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga).

"Perkara ini sudah jadi ejekan. Orang mengejek (dan) ia akan menjengkelkan anda. Sedikit sebanyak, anda perlukan semua kerusi," katanya.

Shahrizat sebelum ini mengumumkan untuk berundur daripada kabinet selepas jawatan senatornya tamat pada 8 April.

Abdullah juga berkata, buat masa ini Shahrizat tidak perlu tampil untuk memberi kenyataan. Sebaliknya bekas ahli parlimen Lembah Pantai itu perlu menyusun gerakan untuk kembali ke arena politik.

"Tak payah bersorak, susun saja. Bila kes habis, balik. Bukan? Dia jangan berkokok. Kalau dia berkokok, orang kata ha... Macam-macam orang cakap," kata Abdullah.

Abdullah menyifatkan isu tersebut sebagai sesuatu yang malang buat Shahrizat – seorang pemimpin yang disifatkannya sebagai seorang yang baik dan berkebolehan.

Malah, beliau juga merupakan salah seorang yang menyokong Shahrizat untuk dilantik ke jawatan tersebut, kata Abdullah, yang dianggap berpengaruh di kalangan elit politik BN.

Abdullah, yang dilihat sebagai individu yang rapat dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan juga Tun Razak Hussein itu juga yakin bahawa jentera Wanita Umno tidak akan memboikot kempen pilihan raya akan datang sekiranya Shahrizat terpaksa berbuat demikian.

Katanya, isu NFC sudahpun menjadi percakapan ramai, apatah lagi apabila pemimpin PKR mungkin masih mempunyai dakwaan baru untuk didedahkan berhubung isu tersebut.

"Puak-puak PKR ini dia tidak cakap semua. Dalam politik, anda tahu rahsia orang buruk itu jangan (dedahkan) semua. Ada 20 peluru jangan tembak semua dulu. Tembak satu, dua.

"Orang Melayu cepat lupa. Dia lupa daratan, kacang kulit. Bila (dapat duit) RM20 (akan lupa)," katanya lagi yang dikenali dengan nama jolokan Dollah Kok Lanas, sempena nama kawasan parlimen yang pernah diwakilinya di Kelantan.

Ditanya lanjut, Abdullah berkata beliau juga tidak melihat bahawa Najib enggan menerima kenyataan berhubung kesan isu tersebut apabila presiden Umno itu tetap menyatakan sokongan ke atas Shahrizat sebagai Ketua Wanita Umno.

"Mungkin PM yakin bahawa (BN) akan menang walaupun dengan isu fidlot ini. Tapi, ia akan menentukan sama ada dia akan menang dengan majoriti 20 kerusi, 30 atau 40," katanya.

JABATAN PENJARA NAFI HOSLAN @ IMAM KASUT ISLAMKAN BANDUAN

SHAH ALAM - Jabatan Penjara menafikan laporan media bahawa bekas imam Hoslan Husin, yang kini ditahan di penjara berhubung kesalahan menghina mahkamah, telah mengislamkan dua orang banduan di Penjara Kajang.

Hoslan menjalani hukuman penjara satu tahun sejak 8 Mac lalu kerana membaling kasut ke arah panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan.

"Ibu Pejabat Penjara telah menghantar pegawai untuk menyiasat laporan oleh media berkenaan kerana mendapati ia bertentangan dengan tatacara dan prosedur Jabatan Penjara.

"Hasil siasatan mendapati laporan (media) adalah tidak tepat dan boleh mengelirukan orang ramai," kata Ketua Unit Perhubungan Awam Jabatan Penjara, Supri Hashim dalam satu kenyataan media.

Menurut Supri, berasaskan prosedur yang diguna pakai oleh Jabatan Penjara, urusan pengislaman seseorang banduan di penjara dilaksanakan secara teratur dan melalui Jabatan Agama Islam dan bukannya oleh banduan lain.

Misalnya menurut beliau, sebaik sahaja seseorang banduan menyatakan hasrat untuk memeluk Islam, proses pengislaman akan dilaksanakan dengan kehadiran pegawai dari Jabatan Agama Islam, pegawai agama Jabatan Penjara serta saksi-saksi yang diperlukan.

"Ia bagi memastikan pengislaman tersebut dilaksanakan secara teratur," katanya.

Menurut beliau, salah seorang yang dilaporkan diislamkan oleh Hoslan sebenarnya telah memeluk agama Islam pada 2009 iaitu sebelum dia dipenjarakan.

"Manakala seorang lagi banduan sebenarnya dalam proses memeluk agama Islam, yang mana akan diuruskan oleh Jabatan Agama Islam dalam masa terdekat," kata beliau.

Malah dalam kenyataannya, Supri menekankan bahawa "dimaklumkan juga pegawai agama atau pembantu pegawai agama yang menjadi imam kepada banduan di surau-surau di dalam penjara dan bukannya banduan."

Selain itu kata beliau, semua program keagamaan Jabatan Penjara akan dikendalikan oleh penceramah bertauliah atau pegawai agama penjara.

"Kemungkinan penama (Hoslan) di atas hanya menjadi imam di sel di mana dia dia ditempatkan bersama beberapa banduan lain semasa mengerjakan sembahyang pada malam hari.

"Bagi tujuan keselamatan banduan tidak akan dikeluarkan dari sel mereka pada waktu malam. Oleh itu, pada kebiasaannya semasa mengerjakan sembahyang berjemaah dalam sel, pada waktu tersebut banduan akan bergilir-gilir menjadi imam sesama mereka," katanya lagi. - Dipetik dari Sinar Harian

TOK IMAM DIFITNAH SONGLAP, SEMUA URUSAN TERMASUK PENGEBUMIAN JENAZAH SUKAR

KAMPUNG KEBAKAT – “Saya difitnah pecah amanah,” luah bekas imam tua Masjid Mukim Kebakat, Mohd Bustaman Sulaiman @ Harun, 43.

Mohd Bustaman mendakwa, disebabkan fitnah itu menyebabkan perkhidmatannya sebagai imam tua di masjid tersebut ditamatkan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik) tanpa sebab empat bulan lalu.

Menurutnya, fitnah yang mengatakan dia pecah amanah duit tabung masjid terkandung dalam surat bertarikh 23 Ogos 2010 dihantar kepada Maik oleh orang yang tidak bertanggungjawab.

Katanya, di dalam surat itu juga ada mendesak Maik agar melucutkan jawatannya sebagai imam tua di Masjid Mukim Kebakat.

“Salinan surat tersebut ada dengan saya sekarang ini, ia ditulis seseorang dan disertakan 18 tandatangan sokongan AJK masjid bersama beberapa jemaah masjid.

“Yang saya kesalkan orang yang menulis surat tersebut sanggup menggunakan penipuan bagi mendapatkan tandatangan sokongan di surat itu,” katanya.

Mohd Bustaman berkata, penipuan itu terbongkar selepas salinan surat tersebut jatuh ke tangannya dan selepas surat itu dibaca AJK dan jemaah yang menurunkan tandatangan sokongan di surat tersebut, mereka menyedari kedudukan sebenar.
“AJK dan jemaah yang menandatangani surat itu sebenarnya tidak tahu isi kandungannya kerana mereka dimaklumkan memerlukan tandatangan sokongan di atas helaian kosong atas dasar menegur dan menasihati saya lebih banyak berjemaah bersama anak mukim di masjid dan teguran atas kelewatan saya hadiri majlis tahlil,” katanya.

Berikutan itu, AJK dan jemaah yang menandatangani surat tersebut membuat penafian semula dengan menghantar satu surat kepada Maik bertarikh 12 Oktober 2011 selepas mengetahui kedudukan sebenar.

Mohd Bustaman berkata, dia mengharap agar Maik menyiasat dengan telus perkara ini dan mempertimbangkan semula rayuannya untuk menjawat semula jawatan imam tua di masjid tersebut.

“Saya berani bersumpah saya tidak pernah pecah amanah menyalahgunakan duit tabung masjid, itu satu fitnah kepada saya.

“Saya berharap Maik pertimbangkan rayuan saya, surat rayuan bertarikh 9 Disember tahun lalu sudah dihantar ke Maik, lagi pun saya telah menjadi imam di masjid ini sudah 15 tahun,” katanya.

Sebelum ini  Jemaah Masjid Kebakat menggesa Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik) melantik segera imam baru bagi menggantikan tugas Imam Tua, Mohammad Bustaman@Awang, 43, yang ditamatkan perkhidmatannya empat bulan lalu.

Berikutan ketiadaan imam di masjid ini, setiap kali solat Jumaat diimamkan Khatib undangan manakala imam untuk solat lima waktu oleh imam sukarela, Mohd Syukri Ab Ghani.

Bekas Ahli Jawatankuasa (AJK) Masjid Kebakat, Omar Din Bon berkata, ketiadaan imam di masjid memberi impak besar kepada jemaah dan penduduk di sini termasuk urusan akad nikah, tahlil mahupun urusan pengebumian jenazah.

“Banyak urusan yang memerlukan khidmat imam berdepan dengan kesulitan, selain imam tua ditamatkan perkhidmatan oleh Maik, Imam Muda Che Soh pula meletak jawatan.
“Setiap kali solat lima waktu berjemaah di masjid ini, kami diimamkan Mohd Syukri,” katanya.

Menurutnya, memandangkan Mohd Syukri banyak mengambil alih tugas sebagai Imam, dia layak untuk mengisi kekosongan jawatan imam tua di masjid ini.

“Kami jemaah di masjid ini berharap Maik mempertimbangkan usul ini kerana selagi tiada imam di sini, penduduk di sini menghadapi kesukaran terutama berkaitan dengan urusan fardu kifayah,” katanya kepada Sinar Harian.

Omar Din berkata, kekosongan jawatan Imam selama empat bulan itu satu jangka masa yang lama dan ia perlu diselesaikan segera oleh Maik.- Disunting dari Sinar Harian

RAMALAN PRU 13 : BUKAN MUDAH UNTUK BN - TUN MAHATHIR

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata agar sukar untuk meramal keputusan pilihan raya umum akan datang kerana keadaan "agak mengelirukan".

Katanya, pelbagai andaian dibuat mengenai sokongan kepada Barisan Nasional, dengan ada yang mengatakan ia meningkat dan ada yang berpendapat sebaliknya.

"Apa yang pasti bukan mudah untuk BN mendapat dua pertiga majoriti kali ini. Pembangkang sekarang bukan seperti dulu, keadaan sekarang agak mengelirukan," katanya kepada pemberita di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai kenyataan bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin bahawa BN hanya akan menang mudah di tiga negeri iaitu Johor, Melaka dan Pahang.

Mengenai kemungkinan sukar bagi BN mendapat majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat sebagai antara penyebab mengapa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak belum mahu mengadakan pilihan raya umum ke-13, Dr Mahathir berkata beliau tidak boleh hendak membaca apa yang ada dalam fikiran Najib.

Bulan lalu Tun Mahathir pernah menyarankan supaya Barisan Nasional (BN) menangguhkan dahulu pilihan raya bagi memberi ruang untuk memenangi sokongan pelbagai pihak termasuk kaum cina.

Katanya, Najib perlu berusaha keras untuk memenangi semula negeri-negeri yang dikuasai pembangkang.

“Jika ada masa, guna masa itu untuk terus mendapatkan sokongan,” katanya dalam wawancara bersama agensi berita Bloomberg.
(KlipVideo dibawah adalah tauladan mengenai sejarah)
Tambah Dr Mahathir lagi, BN tidak boleh kehilangan sokongan daripada mana-mana kelompok dalam negara kerana menurutnya wujud persepsi bahawa orang Cina tidak akan mengundi kerajaan.

PHOTO UPDATED ! - KEBAKARAN DI SURIA KLCC

Suatu kebakaran berlaku di pusat membeli-belah KLCC Suria petang ini, memaksa penghuni dan pengunjung mengosongkan bangunan tersebut.

Asap putih kelihatan dari bumbung bangunan tersebut. Anggota bomba dan penyelamat tiba kira-kira jam 5.45 petang.
Gambar hiasan, gambar sebenar dibawah!
Penerbit buku Amir Muhammad yang kebetulan berada di tempat kejadian berkata pegumuman dibuat melalui sistem pembesar suara meminta orang ramai mengosongkan bangunan.

Menurutnya, eskalator sesak dengan orang ramai tetapi keadaan di situ tenang dan teratur.
Beliau berkata, sekitar lebih 1,000 orang berkumpul di luar bangunan itu di bahagian air pancut dekat taman taman Suria KLCC. - Malaysiakini.

Sementara itu, TheStar melaporkan ia membabitkan kebakaran kecil di sebuah restoran di tingkat concourse bangunan itu.

Bomba menerima panggilan kecemasan pada kira-kira 5.25 petang dan tiba dalam masa beberapa minit


Beberapa orang melihat asap keluar dari restoran dan memaklumkannya kepada pihak keselamatan pusat membeli-belah itu, kata seorang jurucakap pengurusan KLCC.

Pembeli dan pekerja pejabat adalah antara yang pertama dipindahkan, diikuti pekedai yang menutup perniagaan mereka.

Penolong Pengarah Bomba dan Penyelamat Wilayah Persekutuan, Azizan Ismail mengesahkan kejadian dan berkata api telah dipadamkan dan tiada kecederaan dilaporkan.

RASUAH BANYAK DISIASAT TAPI TIDAK DIDAKWA - SPRM

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mendakwa terdapat kes rasuah yang telah disiasat tetapi tidak didakwa di mahkamah.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Datuk Mohd Shukri Abdull berkata, ia berpunca kerana apabila sesuatu kes di bawa ke mahkamah, bukti yang dikemukakan tidak mencukupi.

"Tujuan SPRM ditubuhkan adalah untuk ambil tindakan terhadap orang yang lakukan rasuah. Kita tak boleh tangkap berdasarkan sentimen.

"Banyak kes yang disiasat tetapi tidak didakwa... Tak bermaksud tiada kes. Ada kes. Tapi bila bawa ke mahkamah, mereka kata tak cukup bukti. Masyarakat kena faham.


"Tak timbul isu kita tak ambil tindakan terhadap 'ikan besar' atau tidak. Kita buat kerja siang malam. Kes rasuah rumit. Bukan mudah untuk dapat kerjasama orang ramai kerana tiada siapa yang nak bercakap," katanya pada wacana anjuran Sinar Harian di Shah Alam hari ini.

SUBHANALLAH - IMAM MUDA BACA AL-QURAN KETIKA DALAM KOMA

Subhanallah! Segala puji-pujian bagi Allah SWT yang memberikan keajaiban terhadap seorang pemuda yang begitu asyik mengalunkan ayat-ayat Al-Quran dalam keadaan tidak sedarkan setelah baru dibawa keluar dari bilik pembedahan.

Pemuda yang hanya dikenali sebagai As-Syeikh Nidhal itu dikatakan terlibat dalam satu kemalangan telah dimasukkan ke hospital kerajaan Al-Bashir di Jordan dalam keadaan koma dan terpaksa menjalani pembedahan atas kecederaan yang dialaminya.

Menakjubkan, beliau yang baru berusia 35 tahun dan merupakan seorang imam di sebuah masjid di sana begitu asyik membaca beberapa potong kalamullah dalam keadaan koma meskipun cuba disedarkan oleh rakan yang menyambutnya keluar dari pintu bilik bedah di hospital berkenaan. - Dipetik dari Mynewshub

A018
Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya); dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan apa yang ia telah sediakan (dari amal-amalnya) untuk hari esok (hari akhirat). Dan (sekali lagi diingatkan): Bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Amat Meliputi PengetahuanNya akan segala yang kamu kerjakan.
A019
Dan janganlah kamu menjadi seperti orang-orang yang telah melupakan (perintah-perintah) Allah, lalu Allah menjadikan mereka melupakan (amal-amal yang baik untuk menyelamatkan) diri mereka. Mereka itulah orang-orang yang fasik - derhaka.
A020
Tidaklah sama ahli neraka dan ahli Syurga; ahli Syurgalah orang-orang yang beroleh kemenangan (mendapat segala yang diingini).
A021
Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya engkau melihat gunung itu khusyuk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. Dan (ingatlah), misal-misal perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka memikirkannya.

GAGAL JADI PEMBANGKANG BAGAIMANA NAK BENTUK KERAJAAN ? - RAJA PETRA

KENYATAAN NIK AZIZ TIDAK PERLU UNDI MELAYU !

1.) “Saya tidak berbangga dengan bangsa Melayu. Bangsa ini datang secara automatik,”

2.) Sudah tiba masanya perubahan perlu dilakukan kerana apabila manusia lupa akhirat akan muncul sifat pemalas, generasi muda menjadi kacau bilau, kegiatan pecah rumah, penyalahgunaan dadah dan sebagainya.

3.) “Orang Yahudi tidak minta untuk jadi Yahudi dan saya sendiri tidak nak jadi Melayu tapi bangsa saya bangsa Melayu, apa boleh buat,”

4.) “Yahudi ni bangsa, bangsa tidak ada yang jahat tapi yang jahatnya ialah manusia, begitu juga Melayu dan Arab, Melayu dan Arab tidak jahat tapi yang jahatnya ialah perangai orang Melayu dan Arab itu sendiri.

5.) “Kalau pada bangsa, tentu bapa saudara Nabi Muhammad SAW iaitu Abu Jahal (masuk syurga) tetapi Allah SWT telah menyatakan awal-awal lagi dia (bapa saudara Nabi) adalah ahli Neraka,”

6.) "Kalau saya (lahir) dari kalangan masyarakat Orang Asli sekalipun tidak apa, asalkan saya Islam dan beriman dengan Allah SWT,"

7.) Bangsa Melayu di Malaysia umpama Yahudi yang mahukan superiority di dalam pentadbiran. Islam dipinggirkan dan bangsa diagung-agungkan.

Diatas adalah sebahagian dari kenyataan Nik Aziz terhadap bangsa Melayu yang turut ditelan penyokong taksubnya tanpa melihat kepentingan Melayu itu sendiri kepada agama Islam di negara kita. Nik Aziz lupa jika dia dilahirkan sebagai anak Lim Kit Siang apakah dia pasti dia akan bernama Nik Abdul Aziz dan beragama Islam.

Namun kita sebagai bangsa Melayu bersyukurlah kerana kita dilahirkan didalam keluarga Melayu walaupun dikatakan Islamnya secara automatik. Jika Islam secara manual sukar untuk akal berfikir dimana duduknya kita sekarang ini, usahlah menjadi seorang hamba yang tidak bersukur diatas keistimewaan yang telah Allah berikan.

Lahirnya Melayu dengan Islam yang automatik ini adalah satu anugerah Allah yang tidak ternilai, lahirnya kita diazankan dan diasuh dengan cara hidup Islam, jangan kita kufur nikmat ini dengan bermacam penafian, memang kemuliaan disisi Allah bukan kerana bangsanya, tapi kelebihan yang Allah berikan ini tidak sepatutnya kita nafikan.

Melihat Melayu dalam dimensi politik adalah sangat tidak jujur bagi seorang yang dikatakan pendakwah, kerana Melayu adalah penyumbang utama kepada penyebaran agama Islam di negara kita ini. Kenapa hanya bangsa Melayu sahaja yang Nik Aziz suka perlekehkan, sedangkan dinegara kita bangsa Melayu itulah pengeluar utama umat Islam.

Semakin Nik Aziz menghina bangsa Melayu semakin hari kecintaan pada bangsa Melayu akan lupus, bila sesuatu ideologi itu ditanam tidak mustahil Melayu itu akan menjadi seperti spesis dinasour dan bagaimana pula dengan Islam pada ketika itu. Apakah ketika itu Nik Aziz mengharapkan Karpal Singh dan Lim Kit Siang akan bangkit bangun untuk menyebarkan agama Islam. Sudah pasti ianya didalam pengetahuan Allah untuk memberi hidayah kepada hamba-hambanya. Tetapi adat fikir dan logiknya anda dapat agak  jawapannya.
(Klipvideo dibawah ini adalah contoh pendakwah yang sebenarnya.)
Kerana kebencian kepada Umno Nik Aziz sanggup meluputkan bangsa Melayu yang tidak pernah terhukum Haram pada Al-Quran dan Hadis. Cintakan Islam itu tidak bermakna haram untuk kita sayangkan bangsa kita. Apakah dengan kita beragama Islam kita tidak boleh menyayangi bangsa kita. Nik Aziz janganlah menyesatkan umat lagi dengan fatwa ikut suka yang tidak konsisten itu.


Lihatlah pada keadaan dan suasana hari ini didalam negara kita, tidak pernah tercatat pada kalam Allah dan sunnah Rasulullah bahawa semua yang datang dari mulut manusia yang bernama Nik Aziz itu adalah benar, selagimana hujah dan alasan itu kuat dalam mempertahankan bangsa Melayu yang mempunyai kaitan rapat dengan penyebaran agama Islam, maka Nik Aziz jangan merasakan hanya dia sahaja yang betul.

Perbezaan pendapat adalah lumrah, namun perbezaan itu tidak patut disesat atau dikafirkan kerana itu adalah kelakuan puak-puak khawarij yang Nabi Muhammad SAW suruh bunuh jika menjumpainya (Puak Khawarij). Sila rujuk kuliah pada video dibawah. Nik Aziz seharusnya kembalilah ke pangkal jalan, Nik Aziz sudah tersesat kerana terlalu membenci Umno.
Ketahuilah, politik telah banyak menyesatkan Nik Aziz, GK tidak kata semua dari Nik Aziz itu sesat, tetapi kebanyakkan perkara yang berkait dengan politik adalah sesat hanya kerana ingin mempertahankan parti semata-mata. Pandanglah nun jauh dengan mata hati yang benar dan redha sebaiknya kebenaran itu akan muncul. Anda Mampu Mengubahnya...
"Perangi UMNO bukan kerana agamanya tetapi kerana RASUAH sebahagian pemimpinya".

GOLONGAN CERDIK RAMAI MENYERTAI PAS KERANA DISEKAT-TUN MAHATHIR

MELAKA- Kepimpinan di peringkat bahagian serta cawangan Umno perlu membuka pintu seluas-luasnya untuk golongan profesional cerdik pandai menyertai parti itu dan seterusnya diketengahkan sebagai calon pada pilihan raya umum.

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat parti itu kini mempunyai masalah ketandusan pemimpin gara-gara kepimpinan di peringkat bahagian serta cawangan yang menyekat kemasukan mereka ke dalam Umno.

"Umno dah berpuluh-puluh tahun tak bagi orang pandai masuk Umno, sebab itu kebanyakan doktor masuk PAS.

"Ini akhirnya menyukarkan Umno mencari calon sesuai bagi menentukan kemenangan pada pada pilihan raya," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Simposium Budaya Global anjuran Sekolah Menengah Sains Muzaffar Shah di sini, Rabu.

Turut hadir Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Bekas Presiden Umno itu berkata Umno harus mengamalkan meritrokasi dalam pemilihan pemimpin untuk bertanding dalam pilihan raya umum termasuk calon luar parti bagi menentukan kemenangan dan bukannya calon di peringkat tertinggi bahagian sahaja.

"Kita nak orang berbakat dan berkebolehan (bertanding), barulah kita boleh dirikan kerajaan yang berwibawa," katanya sambil mengakui sekatan golongan profesional menyertai Umno berlaku semasa beliau sebagai pemimpin parti.
( Klipvideo dibawah untuk generasi muda mengenali sejarah kerana kebenaran itu pasti )

Dr Mahathir berkata kepimpinan Umno harus sedar bahawa kemenangan dalam sesuatu pilihan raya itu ditentukan oleh pengundi yang bukan ahli Umno.

"Kalau semua ahli Umno mengundi Barisan Nasional (BN) pun tak cukup untuk mencapai kemenangan, dia kena dapat sokongan orang luar daripada Umno, baru calon itu boleh menang," katanya.

Beliau berkata Umno hari ini tidak memberi peluang kepada orang luar terdiri daripada golongan cerdik pandai itu kerana keengganan ahli Umno di bahagian itu sendiri untuk menyokong calon seumpamanya.

"Sepatutnya kita terima calon yang baik ini sama ada mereka anggota parti atau tidak," katanya.

Dr Mahathir berkata Umno pada masa depan mesti merestui golongan profesional dan cerdik pandai menyertai parti itu dan tidak seperti pada masa kini di mana mereka disekat daripada menyertainya. - BERNAMA

PANAS !!! ADUN BN KANTOI DI PUSAT HIBURAN - ALI CABAR PAKATAN !!!

Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam mencabar pembangkang supaya menunjukkan bukti menunjukkan ada wakil rakyat BN diperiksa polis ketika serbuan di sebuah pusat hiburan hujung minggu lalu.

Beliau turut meminta media sekiranya menyimpan sebarang maklumat atau rakaman foto dan video yang menunjukkan wakil rakyat terbabit berada di pusat hiburan tersebut dalam serbuan jam 2.40 pagi itu.

"Saya tidak menerima sebarang laporan pun seperti apa yang didakwa pihak pembangkang dan setakat ini tiada laporan polis dibuat.

"Dakwaan itu hanyalah fitnah yang dilontar pembangkang. Mereka memang suka membuat fitnah, padahal sebelum ini pun pembangkang pernah menuduh kita sebagai kafir," katanya hari ini.

Malaysiakini semalam melaporkan ketua menteri Melaka diberikan tempoh seminggu untuk mendedahkan nama seorang wakil rakyat yang didakwa diperiksa polis itu atau mereka akan mengambil tindakan itu.

Menurut Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Melaka Kamaruddin Sidek, Mohd Ali perlu mengambil tindakan itu memandangkan rakyat selaku pengundi ingin tahu siapakah wakil rakyat berkenaan.

Dalam serbuan yang dilakukan oleh Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Negeri Melaka 24 Mac lalu, polis dikatakan memeriksa 27 pelanggan pusat hiburan berkenaan termasuk wakil rakyat terbabit.

Pemeriksaan awal itu juga mendapati seramai 12 orang didapati positif dadah.

Malaysiakini sudah menghubungi ADUN yang dituduh itu bagi mendapatkan reaksinya. Bagaimanapun belum ada jawapan balas diberikan setakat ini.

RAFIDAH KATA NAK BUANG 'PIJAT' JER ! BUKAN NAK BAKAR KELAMBU !

Tak sesuai rasanya 'Pijat' dan kelambu, lebih sesuai jika pijat dengan lembu.  Tapi siapa 'pijat dan siapa pula 'Lembu' ?

Bekas ketua wanita Umno Tan Sri Rafidah Aziz mengingatkan penyokong BN supaya tidak "membakar kelambu" dalam pilihan raya akan datang, semata-mata kerana marah dengan seseorang pemimpin atau sesuatu isu.

Katanya, isu berkenaan tidaklah terlalu besar sehingga "kelambu BN" itu patut dibakar atau dibuang dalam pilihan raya.
"Kerana kelambu BN, memanglah ada lubang di sana sini, maklumlah, tapi kelambu ini jangan dibuang, kalau ada lubang bantu baiki balik.


"Kalau ada pijat di dalam itu yang hendak mengacau kita itu kerja kita (untuk) buang pijat tapi kelambu jangan dibuang," katanya lagi dalam satu pertemuan bersama penggiat media sosial di Kuala Lumpur malam tadi.

Kenyataannya mengenai "pijat" itu mencuit hati para hadirin apabila beliau pada masa sama ditanya mengenai tegurannya kepada ketua wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang popular dengan nama timangan "Kak Ijat."

Jelasnya, gesaannya kepada Shahrizat supaya meletak jawatan daripada jawatan kabinet itu dibuat demi keuntungan parti dan bukannya untuk mendapatkan jawatan itu semula.

Beliau juga membuat teguran demikian kerana jentera parti perlu bekerja untuk menjelaskan isu melibatkan syarikat National Feedlot Corporation (NFC) yang diusahakan keluarga Shahrizat.

"Awal-awal saya kata kepada Shahrizat, kalau dia membebankan parti ambil keputusan supaya parti kita dapat terlepas daripada kejejasan.

"Mungkin dia fikir tak terjejas, itu terpulang kepada orang yang tahu dia dan maklum. Tapi kalau saya bercakap lain pandangannya," kata Rafidah lagi.

Bagaimanapun, tambahnya, beliau terkejut apabila menerima satu SMS apabila mengeluarkan kenyataan tersebut.

"Bila saya kata suruh dia letak jawatan tempoh hari, saya dapat SMS, 'dah tua bangka ni, hendak lagi jawatan tu.'

"Dia kata memanglah saya suruh dia resign sebab saya hendak balik jawatan itu," katanya lagi tanpa mendedahkan nama pengirim SMS tersebut, ketika ditanya dalam program berkenaan.

Jelasnya, beliau menyatakan teguran berkenaan memandangkan beliau mendengar sentimen di akar umbi dan mendengar cakap-cakap di sekelilingnya mengenai isu itu.

"Saya duduk kat rumah itu bukan saya tak dengar orang bercakap. Bila saya ditanya pemberita, saya jawab. Kalau saya tak mahu jawab, saya kata 'no comment'.

"Bila saya kata begitu sebab kita kena jelaskan. Bukan saya saja, orang GERAKAN pun kata 'aiya, banyak susah mau explain'," kata Rafidah lagi.

Selain Rafidah, turut lantang menyuarakan kritikan ke atas Shahrizat sebelum ini ialah naib ketua pergerakan itu, Datuk Kamilia Ibrahim yang menggesa Shahrizat supaya melepaskan jawatan ketua Wanita Umno demi menjaga kredibiliti parti, sayap, BN dan kerajaan.

Shahrizat bagaimanapun mendapat sokongan padu daripada presiden parti, Datuk Seri Najib Razak dan juga pemimpin tertinggi Umno supaya mengekalkan jawatan tersebut.

Selain itu Rafidah turut ditanya mengenai tindakan Shahrizat yang mencabar beliau untuk jawatan ketua Umno dalam pemilihan parti Mac 2009, walaupun selepas beliau berjanji untuk menyerahkan jawatan tersebut kepada Shahrizat.

Rafidah ditanya demikian memandangkan Shahrizat kini dilanda pelbagai kontroversi melibatkan projek NFC dan juga tewas di kerusi parlimen, sedangkan beliau sendiri masih tetap terpilih di kerusi Kuala Kangsar pada pilihan raya 2008.

"Saya tak tahu apa yang berlaku pada orang, tapi masa saya kalah lawan ketua wanita, tak jadi masalah buat saya, tak jadi kudis kepada saya.

"Tapi kita dah janji kan, ada peralihan pada bulan Jun (2009). Dia hendak lawan juga. Jadi saya kata kita lawanlah. Kalah menang Tuhan menentukan.

"Kalah tak jadi masalah buat saya, jawatan ini bukan hendak dibawa ke kubur. Tapi saya tak jadi ketua saya risau juga pada wanita Umno," katanya yang menegaskan bahawa beliau "tidak ada rasa pun" untuk menjawat jawatan itu sekali lagi. - Dipetik dari Malaysiakini

AZIZAN JANGAN TERLALU LANTANG ! ATAU TERIMA NASIB SEPERTI HASAN

ALOR SETAR- Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, tiada persoalan mengenai PAS untuk melepaskan mana-mana kerusinya, dan PKR serta DAP perlu menyelesaikan peruntukan di Dewan Undangan Negeri (DUN) di antara mereka.

PAS Kedah berkeras untuk kekal dengan status quo dan bertanding dalam bilangan kerusi yang sama sebagaimana yang dilakukan parti itu pada pilihan raya umum 2008.
“Kita akan bertanding dalam 24 kerusi DUN dan terserah kepada PKR dan DAP untuk berunding mengenai baki lapan kerusi lagi,” katanya kepada The Star, Rabu.

Beliau mengulas kenyataan Pengerusi DAP Kedah, Lee Guan Aik berhubung parti itu akan bertanding dalam lebih banyak kerusi dan tidak menolak kemungkinan berlakunya pertembungan tiga parti sekiranya permintaan itu tidak penuhi.

Terdapat 36 kerusi DUN dan 15 kerusi Parlimen di Kedah.

Azizan berkata: “Semuanya sudah lama diselesaikan antara PAS dan PKR, dan kedua-duanya bersetuju untuk mengikut status quo. Tetapi DAP meminta lebih banyak kerusi.”

Beliau memahami mengenai PKR dan DAP Kedah didapati mulai tidak bersetuju terhadap peruntukan kerusi.

DAP dilaporkan meminta tambahan sebanyak enam kerusi baru, termasuk Kota Darulaman yang dimenangi Lee dan Derga, di mana Barisan Nasional (BN) ‘merampas’nya dalam perebutan dengan DAP dan PKR.

DAP meminta kerusi DUN di Lunas, Bakar Bata, Bakar Arang dan Gurun serta kerusi Parlimen di Alor Setar dan Padang Serai, yang menyaksikan PKR turut bertanding di semua kawasan itu pada 2008.

PKR pada 2008 telah menempatkan calon di tujuh kawasan Parlimen dan 11 kerusi DUN manakala PAS bertanding sebanyak 24 kerusi DUN dan lapan kerusi Parlimen.

PKR menang sebanyak lima kerusi Parlimen dan empat DUN namun dua daripada Ahli Parlimennya, dan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN)nya beralih sebagai Bebas.

Bagaimanapun, PKR mendapat satu kerusi DUN selepas ADUN Bukit Selambau-Bebas menyertai parti itu.

PAS memenangi 16 kerusi DUN dan enam kerusi Parlimen pada 2008. - Dipetik dari Mstar

TERKINI ! KETUA KERAJAAN LANGIT, 'AYAH PIN' KENA STROK

Ayah Pin dilaporkan hilang 'kesaktian' selepas diserang angin ahmar sebulan dan lumpuh sebelah badan, sehingga percakapannya tidak difahami ekoran mulutnya sedikit herot.

Bagi mengubati penyakit itu, difahamkan Ayah Pin berulang alik dari tempat tinggalnya di Batu 13 ke Bachok untuk berurut dengan lelaki bernama Wan Abdullah Wan Musa atau Pok Him, 49, lapor Berita Harian lagi.

Sebelum diserang angin ahmar, Ayah Pin sempat berkahwin dengan seorang isteri muda berusia 18 tahun bagi menggantikan isteri pertamanya yang meninggal dunia.Kawasan perkampungan 'Kerajaan Langit' yang diasaskan oleh Ayah Pin atau nama sebenarnya Arifin Mohamad di Kampung Batu 13, Hulu Besut, Terengganu dilihat kembali aktif.

Malah, penduduk setempat mendakwa, penduduk di 'perkampungan langit' itu semakin bertambah tiga kali ganda daripada 50 buah sepuluh tahun lalu kepada 150 buah kini.

"Walaupun Ayah Pin pulang ke perkampungan itu dua minggu sekali atau sebulan sekali, kita syak ajaran sesat kerajaan langit masih hidup kerana kepulangan ketuanya diberi sambutan bukan saja daripada pengikutnya yang menginap di perkampungan itu, malah dari luar negeri ini.

"Beberapa belia yang ditugaskan mengawal dan mengawasi orang tidak dikenali daripada memasuki perkampungan itu mengakui Ayah Pin pulang serta mengadakan perjumpaan dengan semua pengikutnya," beberapa penduduk kampung yang enggan dikenali dipetik sebagai berkata.

Dilaporkan kampung itu juga kini dikawal rapi sekumpulan belia, dipercayai anak kepada pengikut setia kumpulan ajaran sesat yang menetap di perkampungan berkenaan.

HEBAT!!! KLIPVIDEO NIK AZIZ CAKAP OMPUTIH UNTUK TEST PENGUASAAN 5 BAHASANYA

Tahukah anda Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat adalah satu-satunya MB yang mampu menguasai lima bahasa yaitu Bahasa Melayu, Inggeris, Tamil, Urdu dan Arab. Beliau juga pelajar dari Universiti  Deoband India. Klik disini.

Tapi sebenarnya beliau tidak perlu untuk menguasai bahasa-bahasa itu semua kerana semuanya tidak penting kepada seorang yang zuhud dan  hidup hanya untuk ke akhirat sahaja. Namun usahlah dipamerkan megah begitu diatas penguasaan bahasa-bahasa tersebut.
"Kemuncak segala dosa ialah bohong. Dua perkara yang sentiasa mengiringi bohong ialah banyak berjanji dan banyak memberi alasan".

Bagaimanapun dalam menempuh kemodenan dunia pada hari ini Islam menggalakkan kita untuk bersaing dan tidak menyuruh kita menjadi  sebuah bangsa yang mundur, seorang pemimpin sebuah negeri atau negara seharusnya terpimpin oleh seseorang yang benar-benar layak dalam suasana dunia pada hari ini.

Dalam erti kata lain, seorang yang sangat baik, lemah lembut dan sopan santun itu tidak melayakkan dia untuk menjadi seorang Panglima Perang, kerana bidang itu tidak sesuai dengannya. Begitu juga dengan pemimpin, kelayakkannya perlu seimbang dengan tugas dan suasana. Sesuatu sifat yang dianggap mulia itu bukan melayakkan dia untuk menjadi apa sahaja.

Sedangkan barisan pelapis yang lebih berkaliber sedia memangku pada bila-bila masa sahaja, kadang-kadang kemajuan dan perkembangan idea itu terbantut diatas penerimaan seseorang ketua yang masih jauh berfikiran jumud. Akibatnya rakyat jua yang menanggung. Kalaulah baiknya seperti yang semua bayangkan bolehlah tahan, tapi gambaran itu hanyalah mitos semata-mata.

Buruk-buruk pemimpin Pas pun bukanlah semua, yang baik itu tidak boleh dinafikan, tapi selagimana ada Nik Aziz selagi itulah ianya cacar merba. Jika diteliti pentadbiran kerajaan Kelantan yang memperkenalkan bermacam skim kepada rakyat dan semua idea itu bukannya datang dari Nik Aziz, skim-skim yang diperkenalkan itu sepatutnya berjalan lancar tanpa masalah, namun semuanya terbabas.
Pendirian Nik Aziz yang nak jadi MB sampai mati itu tidak mampu dihalang oleh mana-mana pihak kecuali rakyat Kelantan sendiri pada PRU13 ini. Jika difikirkan dengan waras, kerajaan Abu Nawas ini tidak sepatutnya dikekalkan lagi, kerana sudah terlalu lama masa diberikan namun segala-galanya dihampakan.

Tidak dinafikan memang ramai penyokong taksub Nik Aziz, tapi itu semua tidak kemana, semakin hari semakin taksub itu lagi baik daripada mereka yang hanya mendengar cerita-cerita manis dipinggiran,  kerana ketaksuban itu akan akan menemukan banyak perkara yang tidak pernah digambarkan pada sebelumnya.

Akan tetapi tahap kesedaran rakyat Kelantan sekarang sudah banyak berubah, berbeza sekali pada tahun sebelumnya, jika dilihat pada sambutan ceramah yang dianjurkan oleh Pas sekarang ini dimana-mana sahaja kehadirannya susut yang tidak terjangka. Keadaan ini mungkin akan kekal sampai PRU13 nanti sekiranya tiada isu-isu sensitif yang dimainkan oleh PR.

Pada klipvideo diatas juga tercatat seorang Ulamak yang tidak terlepas dengan pembohongan dan lakonan. Serta menyesatkan Umno dengan jelas dan bersifat mendahului apabila beliau mengatakan Umno tidak akan berjumpa syurga diakhirat nanti kerana tersilap jalan. Apapun Nik Aziz tetap menguasai lima bahasa tanpa dusta, jangan dimarah, hahahaha, Anda Mampu Mengubahnya.

KHAIRY JAMALUDDIN DILANTIK PENGERUSI PUNB YANG BARU BERMULA 1 APRIL

KUALA LUMPUR: Perbadanan Usahawan Nasional Bhd (PUNB)pada Selasa mengumumkan pelantikan Khairy Jamaluddin sebagai pengerusinya yang baru berkuat kuasa 1 April.

Pelantikan itu dibuat oleh Yayasan Pelaburan Bumiputera dalam mesyuarat Lembaga Pemegang Amanah yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 8 Mac tahun ini, kata PUNB dalam satu kenyataan di sini, Selasa.

Khairy, yang juga Ahli Parlimen Rembau, mempunyai pengalaman dalam sektor perbankan pelaburan dan sektor perkhidmatan awam.

Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia dan Pengerusi Pemuda Barisan Nasional itu mempunyai kelulusan Ijazah Sarjana Muda Falsafah, Politik dan Ekonomi dari University of Oxford pada 1997 dan memperolehi Ijazah Sarjana Perundangan dan Teori Politik dari University College London pada 1998.

Khairy akan menggantikan Tan Sri Abu Bakar Mohd Noor yang menamatkan perkhidmatannya pada 29 Februari tahun ini setelah berkhidmat sebagai Pengerusi di PUNB sejak 1998.

PUNB turut merakamkan setinggi penghargaan kepada Abu Bakar di atas segala jasa dan khidmat beliau semasa menerajui PUNB. -BERNAMA

SHEIKH YUSUF QARADAWI PENING TENGOK 8 FATWA NIK AZIZ !!!

8.4.1995 – ISLAM BENARKAN MENGUMPAT

1.) Kota Bharu, Jumaat - Nik Aziz  berkata mengumpat atau memburukkan orang lain dibenarkan dalam Islam, tetapi hanya di tempat yang sesuai. Walaupun Islam melarang perbuatan itu, ia dibenarkan apabila kita perlu menyuarakan sesuatu yang membara dalam diri kita. Kita tidak boleh menyimpan perasaan dendam itu.

15.4.1995 – NIK AZIZ ANGGAP USTAZ UMNO TEROMPAH KAYU

2.) Kota Bharu, Jumaat – Pas menyifatkan tiga calon berpendidikan agama Barisan Nasional di Kelantan sebagai terompah kayu.

28.4.1995 – NIK AZIZ TERIMA AMALAN MENCARUT

3.) Kota Bharu, selasa – Nik Aziz menyifatkan novel SHIT karta Prof Datok Shahnon Ahmad yang menimbulkan krontroversi kerana mengandungi kata-kata lucah, tidak salah dari segi agama. Menurutnya Islam tidak melarang umatnya mengeluarkan perkataan mencarut atau mencaci seseorang jika kena pada tempatnya dan masanya, kerana ia sudah jadi salah satu naluri manusia.

18.11.1999 – NIK AZIZ AKUI PAS PERALATKAN AL-QURAN
4.) Pasir Mas, Rabu – Nik Aziz mangaku Pas memperalatkan Al-Quran untuk kepentingan politik bagi manarik rakyat menyokong perjuangan Islam. Dan tidak menjadi kesalahan dari segi agama bagi sesuatu pihak memperalatkan Al-Quran untuk kepentingan politik.

9.6.2000 – AHLI PAS BERHAK GUNA BAHASA KASAR – NIK AZIZ
5.) Kota bharu, Nik Aziz berkata ahlinya berhak menggunakan bahasa kasar ketika berceramah sebagai tindak balas pihak yang berbuat demikian terhadapnya. Katanya Islam memang melarang umatnya menggunakan bahasa kasar terhadap seseorang tetapi adakalanya manusia terpaksa berbuat demikian untuk mempertahankan diri.

26.9.2002 – NIK AZIZ TERSILAP CAKAP KETIKA BERCERAMAH

6.) Kota Bharu, Rabu – Nik Aziz hari ini mengakui tersilap ketika berceramah dengan mendakwa mengakui tersilap ketika berceramahg dengan mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad sebagai tidak pandai membaca Al-Quran. Apa yang dikatakan sebenarnya ia tidak tahu bahasa arab.

16.7.2002 – PAS HENTI MAKI UMNO JIKA HUKUM ISLAM TERLAKSANA
7.) Kota Bharu, Isnin – Nik Aziz berkata partinya akan menghentikan perbuatan maki hamun UMNO jika Al-Quran dan Hadith dijadikan daar perlaksanaan perundangan di Negara ini.

15.7.2003 – MAKI HAMUN SEBAGAI ALAT GANTI

8.) Kota Bharu, Jumaat – Nik Aziz berkata perbuatan memaki hamun sebagai spare part (alat ganti) yang terpaksa digunakan selepas segala saluran halal tidak berkesan. “ Maki hamun ini memang menjadi naluri manusia selepas tidak dapat ikut jalan halal, nak tak nak kena guna spare part”.

(Klip video diatas adalah perbahasan Dr Zakir Naik dengan Dr William Champbell, ini baru betul pejuang Islam, bukannya membincangkan hal yang remeh temeh sehingga berfatwa pun pelik-pelik.)

Itulah sebahagian liku-liku perjuangan Islam yang telah difatwakan oleh insan bernama Nik Aziz yang memeningkan kepala Syeikh Yusuf Qardawi jika beliau melihatnya.

Untuk pengetahuan pengikut ajaran ayah Zit ini, banyak-banyaklah bermuhasabah diri sendiri, bagaimana anda merasa tidak suka dimaki dan dicerca, begitulah juga dengan orang lain, disisi manusia memang kita nampak alimnya berserban dan berjubah.

Tetapi disisi Allah Taala semuanya tidak tahu nasib diri sendiri dan tidak ada seorang pun dikalangan kita ini adalah sahabat yang dijanjikan syurga oleh Allah, maka janganlah kita merasa keras kepala bahawa kita pasti kita seorang yang mukmin dan akan ke syurga.

Jangan merasakan semua yang dibuat oleh orang lain itu tidak betul dan hanya kita sahaja yang betul, jika kita merasa betul dari apa yang kita belajar begitulah juga dengan orang lain merasakannya. Sudah menjadi lumrah penyokong taksub Pas bila dibuktikan kesalahan, akan berlakulah tuding menunding. Anda Mampu Mengubahnya.

KU LI TEGAS TETAP SETIA BERSAMA UMNO

Di sebalik pendiriannya yang berbeza dengan kepimpinan Umno lain, veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah berkata, beliau tidak akan mengikuti langkah Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir untuk keluar parti.

Anggota parlimen Gua Musang itu masih mahu mempertaruhkan kesetiaannya kepada Umno dan berpuas hati dengan kedudukannya dalam parti setakat ini, lapor Oriental Daily.

"Saya bebas lakukan dan berkata apa saya mahu dalam Umno. Walaupun sebahagian daripada kenyataan saya membuatkan orang dalam Umno tidak berpuas hati, tidak bermakna saya harus tinggalkan Umno," beliau dipetik sebagai berkata.

Beliau menyamakannya dengan situasi perhubungan dua saudara dalam keluarga yang kadang kala selalu bergaduh tetapi tidak bermakna membuang satu sama lain.

Bekas menteri kewangan itu kini presiden Amanah, NGO yang ditubuhkannya bersama bekas-bekas pemimpin BN. -Malaysiakini

PEREBUTAN KERUSI - DAP SEMAKIN RAKUS PETANDA BURUK KEAMANAN NEGARA

ALOR SETAR - DAP sekali lagi dilihat cuba mencabul serta memungkiri perjanjian dan syarat yang telah dipersetujui oleh rakan komponennya  mengenai isu agihan kerusi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), pelanggaran  ini juga adalah suatu petanda buruk bagi Pakatan Rakyat yang bercita-cita untuk menawan Putrajaya.

DAP yang memang dikenali dengan racist dan menuntut hak sama rata  berpendapat  adalah "tidak adil" dalam pembahagian kerusi negeri kepada DAP apabila parti itu mempunyai penyokong di beberapa kawasan, dengan cawangan yang aktif dalam kubu asal.

Bagaimanapun Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Keadilan Kedah, Datuk Wan Salleh Wan Isa berkata, adalah tidak rasional sekiranya DAP masih mahu menuntut sebahagian kerusi yang dimenangi PKR pada PRU12. Sebaliknya mengharapkan rakan komponennya itu supaya kembali kepada garis panduan yang ditetapkan oleh Majlis Presiden Pakatan Rakyat (PR) berhubung perkara itu.

“Saya sudah serahkan kepada pimpinan Pusat untuk capai keputusan dan akan akur apa jua keputusan kelak. Tidak perlu lagi pemimpin di peringkat negeri bergaduh sesama sendiri kerana kita sudah serahkan perkara ini untuk diputuskan Pusat,” katanya.

Menurutnya, berdasarkan garis panduan sedia ada, mana-mana parti yang menang bertanding di kerusi yang diwakilinya pada PRU12, kerusi itu akan kekal ditandingi parti berkenaan pada pilihan raya akan datang.

Tuntutan bertindih DAP itu turut babitkan kerusi yang dimenangi PKR, adalah tidak wajar untuk mereka tuntut kerusi itu. Antaranya kerusi Dun Bakar Arang dan Lunas serta parlimen Padang Serai,” katanya.


“Kita pemimpin di negeri terpaksa akur pada arahan pemimpin Pusat. Kita tidak boleh buat sesuka hati walaupun membabitkan isu di negeri ini,” katanya.

Sebelum ini Azizan dipetik oleh media sebagai berkata pengagihan kerusi di kalangan PAS, PKR dan DAP adalah berdasarkan status quo 2008. 

Namun kenyataanya itu di sangkal keras oleh ADUN tunggal DAP Kedah, Lee Guan Aik  yang tidak bersetuju dengan kenyataan Azizan berkata, beliau tidak pasti sama ada pesuruhjaya PAS negeri itu "hanya bermain politik atau mahu mencetuskan masalah kepada Pakatan Rakyat di Kedah".

Menurut Lee, menteri besar telah beberapa kali membuat kenyataan seumpama itu.

Mengenai kemungkinan parti-parti gabungan Pakatan Rakyat bertelingkah berhubung pembahagian kerusi, Lee berkata mungkin di peringkat negeri berlaku.

NONELee berkata Azizan (kiri) tidak boleh bergantung kepada situasi pada
2008 untuk membuat keputusan mengenai peruntukan kerusi untuk pilihan raya umum akan datang, yang mesti diadakan menjelang Mei tahun depan.

Dalam pilihanraya yang lepas, DAP tidak benar-benar bersama dengan PAS ekoran kontroversi negara Islam, katanya.

"Bagaimanapun, kali ini rakyat mahu kita bersama. Kami bertanding dalam pilihan raya tanpa menyedari bahawa inilah yang memberi kita kemenangan.

"Apabila ia benar-benar berlaku, kami menyesal kerana meminta jumlah kerusi yang terlalu sedikit tetapi ketika itu ianya tidak mengapa kerana kita mendapat kemenangan moral," katanya.

Lee berkata Pakatan memprolehi kemenangan besar ekoran dasar satu lawan satu dalam pilihanraya umum lalu dan kalah beberapa kerusi akibat pertembungan tiga penjuru.

Ini, tambahnya, menunjukkan bahawa parti-parti komponen harus bekerjasama dan berkompromi bila melibatkan peruntukan kerusi.

"Terdapat keperluan untuk mencapai kata sepakat dan ia tidak dapat dielakkan bahawa beberapa kerusi harus dikorbankan," katanya.

DAP TUNTUT LEBIH KERUSI, DUA PEMIMPIN KANAN PAS KEDAH DIDESAK BERUNDUR

Timbalan presiden PAS Mohamad Sabu berkata tuntutan daripada individu tertentu dalam sayap Pemuda PAS Kedah yang mahu dua orang timbalan pesuruhjaya negeri itu berundur sebagai "pandangan peribadi."

Katanya, PAS tidak menerima apa-apa pandangan rasmi daripada Dewan Pemuda PAS berhubung tuntutan supaya dua pemimpin tersebut berundur.

Mohamad berkata, setakat ini penyelesaian yang dijalankan selepas penubuhan Jawatankuasa Pemandu PAS juga berlangsung dengan baik.

"Sejak daripada awal ia bukan perselisihan dasar, hanya perbezaan pandangan daripada cara mengurus.

"Maka dapat diselesaikan cepat dan tidak berlaku keretakan di kalangan ahli. Kita yakin di Kedah kita akan menang dengan lebih hebat pada praya akan datang," katanya lagi dalam sidang media di ibu pejabat PAS hari ini.

Ditanya mengenai tindakan yang akan dijalankan PAS untuk mengelakkan kenyataan seperti itu berlarutan, Mohamad berkata, pemimpin berkenaan boleh mengadukan perkara berbangkit kepada jawatankuasa pemandu yang telah ditubuhkan.

"Mereka boleh telefon jawatankuasa pemandu, tak ada masalah," katanya ketika dihubungi seleaps itu.

Tambahnya, PAS tidak juga tidak mengenakan apa-apa sekatan kepada pemimpin daripada bercakap kepada media.

Beliau berkata demikian apabila diminta mengulas mengenai kenyataan seorang pemimpin kanan Pemuda PAS Kedah yang mendakwa akar umbi pergerakan tersebut di negeri berkenaan mahu dua pemimpin kanan itu – Datuk Phahrolrazi Zawawi dan Datuk Dr Ismail Salleh – berundur daripada kepimpinan PAS negeri sebagai timbalan pesuruhjaya I dan II.

Dalam pada itu, Mohamad turut mengulas mengenai kenyataan ADUN tunggal DAP Kedah, Lee Guan Aik yang mengancam untuk berentap dalam pertandingan tiga penjuru jika tidak mendapat lebih banyak kerusi dalam pilihan raya akan datang.

Katanya, kenyataan Lee juga merupakan "kenyataan peribadi" memandangkan isu pengagihan kerusi itu setakat ini masih belum diputuskan sepenuhnya.

"Biasalah pasal kerusi ini, sampai dekat pilihan raya baru akan selesai," katanya ketika dihubungi petang ini.

Keduanya peribadi kata Mat, yang mana tak peribadinya Mat, tak per, cari idea dulu nanti jawab macam isu Israel.

KERAJAAN PAS "KERAJAAN BABI" !!! NIK AZIZ SILA LETAK JAWATAN !!!

"Weh kerajaan babi, kalu mu desak orang tua suruh bayar cukai pintu, buat rayuan pun mu tak bagi kurang, siap mu bagi notis nak sita kalau tak bayar, mu sekat penyewa nok sambung lesen nego, ni ke cara kerajaan Islam hok mu duk gege gegok, kalu ado nate pitis ore buleh bayar, kalu tak dok nok bayar lagumana bodo ? buat serabut perut ore tua jah kerajaan babi ni".
Ingat ke Tok Wokil Pas jah ko pandai berkecep hudoh? kalau bukan kerajaan babi dia tidak guna Islam tapi menindas rakyat, inilah kerajaan babi namanya. Zalim kerajaan Pas Kelantan ni, jika duduk diluar Kelantan memanglah tak tahu sifat sebenar kerajaan babi ni, GK akui Pemimpin Pas ni bukan semuanya perangai hudoh, tapi segelintir mereka ini bukan setakat sombong bahkan zalim lebih pada yahudi.

Kasar ke 'Babi' tu, dah memang namanya babi takkan nak panggil tin milo. Kalau tak berurusan dengan mereka anda tidak akan tahu perkara yang sebenar, jika dibandar berapa ramai pemilik tanah ditindas dengan melakukan rampasan dan desakan supaya membayar cukai pintu, hasil dan sebagainya. Memang mana-mana kerajaan pun ada kutip cukai ni, tapi tengoklah keadaan orang yang nak dikutip itu. Pertimbangkanlah...
Sedangkan mereka yang didesak itu tidak berkemampuan, MISKIN tak dok pitislah menate kerajaan babi, reti kutip jah, bagi tak reti. Kalau BN bagi BR1M, kecoh kata haramlah, sudah menjadi tanggungjawablah macam-macam, yang kerajaan Pas pula buat apa? bagi apa? dahlah tak bagi apa-apa, desak dan bagi tekanan pula minta dengan rakyat suruh bayar cukai.

Bayar cukai betul kena bayar, tapi apa perkhidmatan yang MPKB-BRI sediakan? Sediakan bini ramai, rumah besar dan kereta mewah  untuk Exconya ? SAMAN kalau Exco tu nak saman, atau sila istihar harta yang ada! ini satu kezaliman terhadap rakyat, pemimpin bermewah, rakyat hidup susah. Islam apa yang diamalkan macam ni.

Tidak boleh kah kerajaan Pas Israel ni bertolak ansur bilamana rayuan dibuat, sedarlah sikit, kalau kena pada rakyat semuanya nak kena ikut prosedur, bila kena kerajaan alasan macam-macam, contoh kegagalan menyediakan bekalan air secukupnya pada rakyat, macam mana jawapan pemimpin Pas?
Jawapan biasa, kerajaan pusat tak bagi duit, weh Kerajaan Kelantan, rakyat tak mahu dengar itu semua, itu kerajaan punya masalah, pusat bagi ke tak bagi ke, tanggungjawab kerajaan mesti ditunaikan kepada rakyat, mintalah dengan kerajaan Israel pun, kalau pusat tak bagi maknanya pentadbiran kerajaan Kelantan gagal untuk berurusniaga dengan kerajaan Pusat, tidak boleh meyakinkan kerajaan pusat.


Namun kegagalan sebenar seperti dibawah ini tidak pernah diberitahu kepada rakyat.
1) Kerugian terkumpul AKSB bagi tahun berakhir 2011 dijangkakan mencecah RM 11 juta, untuk itu, pengguna bakal dibebankan dengan cadangan kenaikan harga tarif air yang baru pada tahun 2012 nanti bagi menampung kerugian tersebut.

2) Kegagalan Projek Air Tidak Berhasil (Non Revenue Water / NRW) yang menelan kos sebanyak RM 130 juta, di mana projek yang bermula pada Julai 2008, dan berakhir pada Ogos 2011, gagal menterjemahkan sebarang impak positif terhadap sistem bekalan air secara menyeluruh.

3) Kegagalan projek penukaran meter air kepada ‘Smart Meter’ berjumlah 80,000 unit dalam Projek NRW, melibatkan kos hampir RM 12 juta, namun penukaran hanya setakat 40,000 unit sahaja, setelah diakui kegagalan fungsi meter tersebut.

4) Kegagalan projek pembinaan Telaga Jejari di jajahan Jeli, yang dicanangkan teknologi terkini, dan diwar-warkan jajahan tersebut akan tiada lagi masalah bekalan air, namun hasil sebaliknya berlaku, di mana masih terdapat kawasan di Jeli yang dicatu bekalan air.

5) Kegagalan mengatasi krisis kecemasan bekalan air secara total, dan bayangkan, AKSB hanya mempunyai 6 buah lori tangki air untuk digerakkan dalam satu-satu masa kecemasan atau ketika berlakunya krisis bekalan air.

6) Kualiti dan tekanan air yang masih membelenggu rakyat secara amnya, malah di kawasan bandar juga masih terdapat kualiti dan tekanan air yang tidak memuaskan.

7) Kekerapan kerosakan pam di loji-loji air utama, seperti Loji Rawatan Air Bukir Remah di Tanah Merah, Loji Rawatan Air Pahi di Kuala Krai, dan Loji Rawatan Air Merbau Chondong namun kegagalan tersebut diletakkan ke atas pihak lain untuk mengalih perhatian pengguna / rakyat.

8) Hutang tertunggak dianggarkan RM 12 juta, namun tiada tindakan agresif untuk mendapatkan semula bayaran bil tertunggak ini, mungkin pengurusan tertinggi AKSB sibuk dalam mencapai misi peribadi untuk terus berkuasa dan bertelagah sesama sendiri.

9) Kos tinggi menaiktaraf Loji Rawatan Air Pintu Geng, yang menelan kos sebanyak RM 58 juta, dan difahamkan, kos sebenar hanyalah RM 35 juta sahaja. Kenaikan mendadak kos ini telah pun dipersoalkan di peringkat tertinggi AKSB, namun terdapat tangan-tangan ghaib yang menidakkannya.

“Masalah Air Di Kelantan Selesai Pada 2027”…itulah kenyataan yang dibuat oleh Exco Perumahan, Kerjaraya, Utiliti & Alam Sekitar Negeri pada April 2011 …. untuk memaklumkan kepada seluruh rakyat Kelantan bahawa, rakyat terpaksa menunggu selama 16 tahun lagi untuk melihat 100% liputan air bersih di seluruh negeri terlaksana oleh AKSB.

Buat Kerajaan Pas Kelantan, rakyat tidak selalu akan bodoh mempercayai segala retorik sedangkan kezaliman yang sebenarnya dihidangkan kepada rakyat. Jawablah apa yang dibangkitkan oleh rakyat pada klip video diatas untuk menafikan sebahagian kezaliman kerajaan Pas Kelantan terhadap rakyat. Anda Mampu Mengubahnya.

"Maaf buat pelawat blog ini sekiranya terkasar bahasa tersebut , memang itulah hakikatnya yang nak diluahkan"

DEMONTRASI INI PALING JAHAT TETAPI PALING MAHAL ALASANNYA RELEVAN

Timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu berkata PAS akan menyokong tindakan kumpulan pelajar yang akan mengadakan satu perhimpunan untuk menuntut supaya Pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dihapuskan.

Katanya, PAS juga akan menyokong tuntutan supaya hutang PTPTN yang ditanggung pelajar kini dihapuskira oleh kerajaan menjelang pilihan raya akan datang.

Mohamad berkata, kerajaan perlu berbuat demikian sebagai tanda "kasih sayang" kepada para pelajar dan juga sebagai satu bentuk pelaburan kepada golongan muda ini.

Sedangkan, tegasnya, kerajaan sanggup menghapuskira pinjaman mudah yang diberikan kepada golongan korporat yang mempunyai kaitan dengan Umno.

Beliau mengaitkan perkara itu dengan tindakan kerajaan yang didakwa menghapuskira pinjaman sebanyak kira-kira RM589 juta yang ditanggung tokoh korporat Tan Sri Tajudin Ramli daripada Pengurusan Danaharta Nasional Bhd.

"PAS akan menyokong (perhimpunan) kerana bila Tajudin Ramli seperti dilaporkan Malaysiakini, hampir 600 juta (hutang) dilupuskan. Kenapa pelajar yang berhutang RM3,000, RM4,000, RM6,000 tak boleh dihapuskira"

"Golongan korporat yang diberi pinjaman mudah boleh dihapuskira.  Tapi pelajar yang akan berkhidmat kepada negara dipaksa untuk membayar hutang dengan begitu rakus dan kasar," kata Mohamad lagi dalam satu sidang media hari ini.

Mohamad berkata, perhimpunan berkenaan akan dirancang oleh kumpulan pelajar dan PAS akan menyokong usaha itu.

PAS NGANGA - DAP UGUT 3 PENJURU JIKA GAGAL DAPAT KERUSI LEBIH

Jika DAP gagal mendapatkan lebih banyak kerusi untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang, parti itu mungkin tidak mempunyai pilihan tetapi akan berentap dalam pertandingan tiga penjuru.

ADUN tunggal DAP di Kedah, Lee Guan Aik (kanan) berkata, ini bukan hasrat parti mahupun keinginan rakyat tetapi kerana landskap politik di negeri itu telah berubah sejak pilihan raya umum 2008.

Lee, yang merupakan ADUN Kota Darulaman, menambah bahawa parti itu mahu memainkan peranan lebih besar dalam kerajaan negeri Kedah, dan oleh itu ia berhasrat mempunyai perwakilan yang lebih besar di negeri ini.

"Kami akan menuntut, kami akan serahkan kepada kepimpinan pusat untuk memutuskannya dan kita akan menghormati keputusan itu tetapi kami ingin mendapatkan lebih banyak kerusi kerana kita mempunyai kubu kuat di Kedah juga," katanya kepada Malaysiakini.

"Ia bukan kerana kita mahu mengurangkan pengaruh PAS di negeri ini tetapi disebabkan oleh kesan limpahan sokongan yang kuat untuk Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng di Pulau Pinang, sokongan untuk kami di sini semakin meningkat," katanya.

Lee merujuk kepada pengumuman Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak semalam bahawa DAP tidak akan mendapat sebarang kerusi tambahan dalam pilihan raya umum akan datang.

Azizan dipetik oleh media sebagai berkata pengagihan kerusi di kalangan PAS, PKR dan DAP adalah berdasarkan status quo 2008.

Masalah untuk Pakatan


Lee yang tidak bersetuju dengan kenyataan Azizan, berkata beliau tidak pasti sama ada pesuruhjaya PAS negeri itu "hanya bermain politik atau mahu mencetuskan masalah kepada Pakatan Rakyat di Kedah".

Menurut Lee, menteri besar telah beberapa kali membuat kenyataan seumpama itu.

Mengenai kemungkinan parti-parti gabungan Pakatan Rakyat bertelingkah berhubung pembahagian kerusi, Lee berkata mungkin di peringkat negeri berlaku.

NONELee berkata Azizan (kiri) tidak boleh bergantung kepada situasi pada
2008 untuk membuat keputusan mengenai peruntukan kerusi untuk pilihan raya umum akan datang, yang mesti diadakan menjelang Mei tahun depan.

Dalam pilihanraya yang lepas, DAP tidak benar-benar bersama dengan PAS ekoran kontroversi negara Islam, katanya.

"Bagaimanapun, kali ini rakyat mahu kita bersama. Kami bertanding dalam pilihan raya tanpa menyedari bahawa inilah yang memberi kita kemenangan.

"Apabila ia benar-benar berlaku, kami menyesal kerana meminta jumlah kerusi yang terlalu sedikit tetapi ketika itu ianya tidak mengapa kerana kita mendapat kemenangan moral," katanya.

Lee berkata Pakatan memprolehi kemenangan besar ekoran dasar satu lawan satu dalam pilihanraya umum lalu dan kalah beberapa kerusi akibat pertembungan tiga penjuru.

Ini, tambahnya, menunjukkan bahawa parti-parti komponen harus bekerjasama dan berkompromi bila melibatkan peruntukan kerusi.

Sokongan Melayu meningkat


"Terdapat keperluan untuk mencapai kata sepakat dan ia tidak dapat dielakkan bahawa beberapa kerusi harus dikorbankan," katanya.

Menurutnya, adalah "tidak adil" untuk hanya memperuntukkan satu kerusi negeri kepada DAP apabila parti itu mempunyai penyokong di beberapa kawasan, dengan cawangan yang aktif dalam kubu asal.

Beliau mengenal pasti kawasan seperti Bakar Arang, Gurun dan Sungai Petani sebagai sudah lama mempunyai pengaruh DAP dan peningkatan sokongan orang Melayu.

Kerusi Parlimen Sungai Petani kini dipegang oleh wakil PKR, Datuk Johari Abdul.

Lee mendedahkan DAP berminat bertanding di enam kerusi Dewan Undangan Negeri dan dua kerusi parlimen dalam pilihan raya umum akan datang.

Bagaimanapun, beliau tidak pasti bila kepimpinan gabungan pusat akan memutuskan kerana mereka belum bertemu untuk membincangkan peruntukan kerusi di negeri ini.
Kini terdapat 36 kerusi negeri di Kedah - Pakatan mempunyai 20, BN 14 dan terdapat dua Bebas - di Lunas dan Bakar Arang.

Pada 2008, PAS bertanding 24 kerusi negeri dan menang 16, PKR bertanding 11 tetapi menang empat, di mana dua daripada mereka kemudian menjadi ADUN Bebas. DAP menang satu kerusi, manakala baki 14 kerusi lagi dipegang oleh BN.

KERANA YAHUDI PAS PERTIKAIKAN AKHBAR SINAR HARIAN

KUALA LUMPUR, 26 Mac: Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hassan kesal kerana akhbar Sinar Harian memotong sebahagian kenyataannya sehingga menimbulkan kekeliruan di kalangan pembaca berkaitan dengan Yahudi.

"Yang saya maksudkan adalah Yahudi di Israel yang terlibat menyokong rampasan kuasa dan pembunuhan di Palestin, tanpa mengira apa fahaman mereka, haram berurus niaga dengan mereka ini," jelas Nasrudin kepada Harakahdaily.

Akhbar Sinar Harian hari ini menyiarkan di muka depan kenyataan Nasrudin yang telah dibuat beliau 19 Mac lalu dan disiarkan dalam Harakahdaily.

Namun, yang dilaporkan Sinar tidak lengkap seolah-olah beliau menyatakan berniaga dengan Yahudi tetap haram walaupun apa fahaman sekalipun.

PAS TAK KISAH SIAPA PUN ANWAR

SHAH ALAM – Pas menegaskan pihaknya tidak pernah masuk campur dalam isu saman Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap bekas rakan karibnya, Senator Datuk S Nallakarupan.

Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, isu itu tidak pernah ditimbulkan dalam mana-mana mesyuarat Pas sebelum ini.

“Jika ada pihak yang menuduh Pas mendesak Datuk Seri Anwar, itu tidak betul, kita tidak pernah bincang hal ini dan kita juga tidak mahu masuk campur dalam hal ini.

“Pada pandangan Pas, isu itu adalah masalah peribadi antara Datuk Seri Anwar dan Datuk Nallakarupan,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurut Tuan Ibrahim, Anwar berhak untuk menyaman sesiapa sahaja jika beliau merasakan perkara itu tidak benar dan tindakan itu mampu membersihkan maruahnya terhadap tuduhan yang dilempar.

Semalam, bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan, Senator Ezam Mohd Noor mendakwa Anwar memfailkan notis mahkamah terhadap Nallakarupan dan sebuah akhbar baru-baru ini kerana desakan dalaman Pakatan Rakyat (PR).

Dakwannya lagi, sejak 2004 lagi, Anwar sering dituduh sebagai seorang homoseksual dan mengamalkan hidup biseksual, namun kali ini barulah beliau berani mengugut untuk saman.

Menurut Ezam, ini adalah kerana tekanan dalaman, khususnya daripada pemimpin Pas yang semakin sangsi dan mahukan Anwar membersihkan namanya secepat mungkin.

“Daripada maklumat sahabat saya dalam PR, Anwar berani kali ini kerana beliau mahu membendung desakan daripada pemimpin Pas, selain mahu menunjukkan beliau ada melakukan sesuatu.

“Jadi apa yang Anwar boleh buat adalah saman. Dulu mungkin Anwar selamat kerana pemimpin Pas tidak desak, tetapi sekarang beliau kena pertahankan dirinya,” katanya.

Menurut Naib Presiden PKR, N. Surendran, Anwar melalui firma Edwin Lim Suren & Soh menghantar surat tuntutan bagi meminta akhbar terbabita menarik semula berita itu, memohon maaf dan membayar ganti rugi sebanyak RM100 juta.

ISU LEMBAH SIREH - TAKIYUDDIN BOHONG KE ??? RAKYAT KELANTAN BOHONG ???

KOTA BHARU - Kerajaan Negeri Kelantan sudah bersedia bertemu dengan pihak tertentu di mahkamah dalam isu ‘Tanah Rizab Melayu Kelantan’ yang didakwa tergadai.

Ini kerana dakwaan tersebut jelas satu pembohongan, kata ADUN Bunut Payung yang juga Exco kerajaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan.

“Dakwaan Umno bahawa Tanah Rizab Melayu Kelantan tergadai adalah bohong sama sekali.

“Bahkan mereka cuba memutar belitkan fakta kepada rakyat jelata," kata beliau yang merupakan seorang peguam.

Mengulas isu terkini pada ceramah isu-isu pilihan di Pintu Geng, Dun Bunut Payung malam tadi, beliau menegaskan, “Dan lihatlah, kita jumpa di mahkamah.”

Turut berucap pada majlis itu Speaker Dewan Negeri Kelantan Datuk Mohd Nassuruddin Daud dan Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad.

Laporan media baru-baru ini memetik dakwaan Umno bahawa pemerintahan Kerajaan Kelantan selama 20 tahun telah menggadai tanah milik Melayu di negeri ini, yang terletak dalam Tanah Rizab Melayu, bahkan dijual kepada syarikat bukan Bumiputra atas nama pembangunan selain pajakan.

Takiyuddin yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri  berkata dakwaan itu menunjukkan Umno ‘seolah-olah tidak faham’  tentang Tanah Rizab Melayu di Kelantan.

“Tapi sebenarnya mereka buat-buat tidak faham,  bertujuan untuk mengelirukan rakyat Kelantan, bahawa seolah-olah Kerajaan Negeri telah menggadai Tanah Rizab Melayu," katanya.

Beliau yang juga Penolong Setiausaha  Agung PAS Pusat berkata mengikut undang-undang negeri, Enakmen Tanah Rizab Melayu Kelantan Tahun 1930 tidak sama dengan Tanah Rizab Melayu di negeri lain termasuk Pahang, Perak, Perlis dan Johor.

Mengikut undang-undang , Tanah Rizab Melayu di negeri lain bahawa semua tanah dalam negeri berkenaan “tidak rizab Melayu”, melainkan beberapa tempat saja.

“Tetapi di Kelantan, semua tanah di Kelantan adalah Tanah Rizab Melayu, kecuali beberapa tempat.

“Ini bermakna, di Kelantan lebih banyak Tanah Rizab Melayu," katanya.

Mengikut  Enakmen Tanah Rizab Melayu Kelantan Tahun 1930, Tanah Rizab Melayu di Kelantan adalah semua tanah di Kelantan, kecuali Daerah Batu Mengkebang, Kuala Krai (Daerah Penggawa).

Daerah Galas, Gua Musang, Daerah Temangan, Machang (kecuali Lot No. 183 sehingga Lot No. 193 dan juga 126 sehingga Lot No 223 Pekan Temangan).

Bahagian-bahagian di dalam Seksyen 6, Seksyen 7, Seksyen 9, Seksyen 10 dan Seksyen 11 Bandar Kota Bharu.

“Itu saja. Ini bermakna, sedikit di Kuala Krai (Batu Mengkebang) dan sedikit di Gua Musang.

“Yang tidak menjadi Tanah Rizab Melayu ialah Daerah Galas saja dan di Temangan, Machang (kecuali beberapa lot di mana tidak semua Daerah Temangan itu bukan Tanah Rizab Melayu).

“Kesimpulannya, di Kelantan ini Tanah Rizab Melayu adalah kira-kira 75 peratus, manakala Tanah Tidak Rizab Melayu pula tidak lebih daripada 25 peratus," beritahu beliau.

Beliau mengulas dakwaan Umno Tanah Rizab Melayu telah dijual kepada bukan Melayu.

“Bahawa di Kelantan ini, Undang-Undang Tanah adalah  ‘unique’, berlainan dengan di tempat lain," jelasnya.

Mengulas lanjut, Takiyuddin mendakwa sejak 1990 tidak pernah Kerajaan Pusat tidak ‘menindas’ Kerajaan Negeri khususnya dari segi pembangunan dan sumbangan kewangan yang ‘sepatutnya’ diberikan kepada Kerajaan Kelantan.

Namun dalam urusan tanah, Kerajaan Negeri menggubal dasar bahwa mana-mana syarikat yang hendak melabur di negeri ini tanpa mengira sama ada dari syarikat Bumiputra atau bukan Bumiputra atau syarikat ‘setengah-setengah’ Bumiputra dengan bukan Bumiputra yang mahu melabur di negeri ini adalah dialu-alukan.

Mengikut dasar negeri, syarikat yang melabur di Kelantan mesti bekerjasama dengan syarikat Kerajaan Negeri atau pun Badan-Badan Negeri termasuk Yayasan Islam Kelantan (YIK), Yayasan Kelantan Darulnaim (YAKIN), Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK), Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) dan Perbadanan Ladang Rakyat.

“Kita syaratkan bahawa pelabur berkenaan mesti bekerjasama dengan syarikat dan agensi Kerajaan Negeri selain memberi 30 peratus keuntungan kepada Kerajaan Negeri, manakala 70 peratus kepada pelabur berkenaan.

“Dan tanah berkenaan tidak pernah diberi oleh Kerajaan Negeri kepada syarikat pelabur, dan itu cara kerajaan kita, ianya tidak bercanggah dengan undang-undang.

“Manakala taraf tanah pajakan berkenaan masih lagi ‘taraf Tanah Rizab Melayu’, tidak berubah,"terang beliau.

Sikap Kerajaan Negeri dalam isu tanah berbeza dengan Umno.

Beliau mendakwa Umno bukan saja tidak ‘memberi tanah’ kepada bukan Bumiputra, bahkan kepada Bumiputra pun Umno ‘memilih bulu’ sama ada berkaitan dengan Pengerusi Perhubungan Umno atau Ketua Bahagian walau pun itu berlaku sesama Umno.

Oleh itu, tegas Takiyyddin, dakwaan Umno bahawa Tanah Rizab Melayu tergadai itu adalah bohong sama sekali, bahkan cuba memutar belit fakta.

Kelantan negeri paling banyak mempunyai Tanah Rizab Melayu di negara ini iaitu kira-kira 95 peratus daripada keseluruhan 1,492,200 hektar keluasan negeri.

Media mendakwa status quo Tah Rizab Melayu di Kelantan yang selama ini dilindungi Enakmen Tanah Kelantan 1930 kini semakin banyak tanah berkenaan dipajak kepada syarikat bukan bumiputera, dengan tempoh pajakan mencecah 99 tahun.

Dakwaan itu menyebut ianya dilakukan sejak 20 tahun lalu oleh kerajaan PAS Kelantan selepas mendapat kelulusan daripada Exco bertanggungjawab, atas alasan pembangunan.

Menurut dakwaan, antara kawasan terbabit ialah Tanah Rizab Melayu di tapak projek Pembangunan Lembah Sireh, Bandar Baru Tunjong, Muzium Pasir Pekan, Pelabuhan Darat Kuala Krai, pusat beli-belah KB Mall, Tune Hotel serta Ladang Rakyat.

Laporan itu menyebut semua Tanah Rizab Melayu yang dipajak itu membabitkan ratusan hingga ribuan hektar yang asalnya berstatus tanah pertanian dengan bayaran premium sangat rendah seperti tanah seluas 400 hektar diluluskan kepada pemaju bukan Bumiputera bagi membangunkan projek Lembah Sireh dengan bayaran premium hanya RM1 juta sahaja.

Sementara itu Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) baru-baru ini didakwa membuat laporan polis terhadap ‘Kerajaan Pas Kelantan’ mengenai dakwaan banyak tanah Rizab Melayu didakwa terancam selepas dipajakkan kepada syarikat bukan Bumiputra.

Perkasa juga membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). -Harakah

Datuk Takiyuddin nak selesai masalah rakyat ke nak selesai masalah Umno ? jika nak selesai masalah rakyat, mohon jawab soalan yang dibangkitkan oleh rakyat  pada rakaman video diatas !!! Jangan alihkan isu dengan menunding jari pada orang lain. Anda Mampu Mengubahnya.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...