Bekerja Dirumah Tambah Pendapatan - Syarikat CITY VIERA Disahkan Menipu @Zahid_Hamidi @KBAB51 Tiada Tindakkan !

Pernahkan anda terbaca atau menerima iklan 'Tawaran bekerja sambilan dirumah' ? 'Jana pendapatan lumayan hanya dirumah' ? Bagi pelajar-pelajar yang baru habis peperiksaan SPM dan graduan menganggur pastinya akan tertarik dengan iklan berkenaan sekaligus ramai yang menjadi mangsa. Selain itu golongan dewasa yang ingin menambahkan pendapatan sampingan ekoran bebanan kenaikkan harga barang juga tidak terkecuali dari menjadi mangsa.

Salah satu sindiket penipuan ini telah dikesan menggunakan nama syarikat CITY VIERA yang beralamat di  Ajil Terengganu. Jika anda berhasrat untuk membayar RM 60 yang diminta oleh syarikat ini yaitu sebagai bayaran jaminan kepada barang yang mereka akan hantar, SILA BATALKAN HASRAT anda itu sebelum anda tertipu.

Disebabkan hari ini tiada keruangan masa, bahan bukti dan perbualan telefon dengan pihak syarikat ini akan di-upload esok. Untuk makluman awal hasil dari perbualan telefon dengan syarikat City Viera, antara kata-kata yang dilontarkan oleh wakil syarikat penipu ini ialah"

 "Kalau pergi repot, polis pun tak layan, polis banyak lagi kerja, setakat RM 60 nak pergi ke bank negara! tak padan !

Mungkin tanggapan demikian menyebabkan mereka lebih berani untuk menjalankan aktiviti penipuan ini, persoalannya benarkah pihak berkuasa seperti polis tidak melayan terhadap kes penipuan yang berjumlah kecil seperti RM60 ? Jika begitu bertambah ramailah penipu, RM60 untuk satu kepala, kalau  10,000 atau 100,000 kepala ??? Bersambung.... Anda Mampu Mengubahnya..

103 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy bru terkena nie.. Alamat No 25-A,batu 21 jalan kilang latitude tree,21800 ajil terengganu.. Dye soh kite iklankan gune alamat kita, balai polis lak tu.. Tak ke gile.. Dlm wssap bhan disediakn.. Kite lak kne iklan.. Dduk johor, suami org ajil,Balik ganu mmg kne bom la tempat tu.. Siap, tggu ambe balik sne..

      Delete
    2. Tgah msg dgn dia ni

      Delete
  2. ouhh..menipu upanya..sy pun ada mohon..nk kol tuk kepastian,mula2 msk line tp xangkat..kol skali ag,terus voicemail..so sy try google psl syarikat ni,tp hasilnya mencurigakn..hurm..upanya penipu..mcm2 dunia skrg..sbb duit,manusia jd hamba..

    ReplyDelete
  3. ouhh..menipu upanya..sy pun ada mohon..nk kol tuk kepastian,mula2 msk line tp xangkat..kol skali ag,terus voicemail..so sy try google psl syarikat ni,tp hasilnya mencurigakn..hurm..upanya penipu..mcm2 dunia skrg..sbb duit,manusia jd hamba..

    ReplyDelete
  4. sama la...google dulu baru dpt tau...nasib baik google dulu..check no TR -0117583P kat website SSM...kuar result "No Record Found" ...nie syarikat bleh cabut bila2 masa...sbb tu x berani daftar kat SSM...nasib baik hati tergerak nk google dulu...

    ReplyDelete
  5. Huhuhu... Nsib baik google.. Dh nyaris Nk g byr.. Sial btol... Tp x pe.. Ad hikmah nye jgk...

    ReplyDelete
  6. Nasib baik search n kluar kat blog ni..dlm iklan xde tulis nama company..dh dpt surat baru tau nama company trus search..thanks gelombangkick..kalau tak mmg dh trbayar rm60 kt si penipu ni

    ReplyDelete
  7. Tergerak ati nk chek city viera..syukur la klu x dh mlayang 60hinggit..tq gelombangkick

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ke city viera ni sama dengan city business?
      Baru je nak register

      Delete
  8. Tq for this . Nasib tak terkena . Skrg dorg dah tukar kpd city business enterprise. Konon ada ssm . Tp menipu. Puihhh .

    ReplyDelete
  9. Tq for this . Nasib tak terkena . Skrg dorg dah tukar kpd city business enterprise. Konon ada ssm . Tp menipu. Puihhh .

    ReplyDelete
  10. pagi ni baru tgk iklan kat harian metro. keje lipat risalah iklan. rupanya penipu...

    ReplyDelete
  11. iklan syarikat ni ada dalam metro..mohon pihak surat khabar metro selidik sebelum paparkan iklan.sekarang tukar nama.0_'

    ReplyDelete
  12. city business enterprise saya dah check dia bg no ssm ada kuar kat situ...siap bg bukti...tpi skrg tawaran modal dgn harga 50 ringgit..btul ke?

    ReplyDelete
  13. betul ke city business enterprise ni? mmg dia offer rm50 sekarang..makna penipu juga la ni??

    ReplyDelete
  14. Saya pun dapat tahu lepas tgk blog ni. So memang sah la syarikat ni penipu?

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah. Selamat saya google dlu. Thanks ya semua. Kalo x terbang rm60 ๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah. Selamat saya google dlu. Thanks ya semua. Kalo x terbang rm60 ๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
  17. Ya sekarang dah tuka citybusnissenterperise..pada mulanya mmg sudah ragu2..sbb x mungkin kerja begitu senang boleh dpt income tinggi sebegitu..jadi sy selidik dulu then bru lah dpt tahu hal sebenar..kes ini perlu diambil tindakan supaya mereka stop aktiviti haram mereka tu.

    ReplyDelete
  18. Ya sekarang dah tuka citybusnissenterperise..pada mulanya mmg sudah ragu2..sbb x mungkin kerja begitu senang boleh dpt income tinggi sebegitu..jadi sy selidik dulu then bru lah dpt tahu hal sebenar..kes ini perlu diambil tindakan supaya mereka stop aktiviti haram mereka tu.

    ReplyDelete
  19. Sye bru je bk dftar. . Nasib baik trgrak hati jgk nk rsearch. . Klu x, jwabnye mlyan lah duit nye. . Tq blog gelombangkick. .

    ReplyDelete
  20. Jilake punya punya org melayu makan duit haram......hidup dah berfamly mmg x selamat selamanya makan duit haram tau x......hope insaf la azam tahun baru ni -,-"

    ReplyDelete
  21. Jilaka punya org melayu nk kerja mudah makan duit haram....x selamat jika dah berfamly anak beranak makan duit haram...insaflah azam tahun baru ni bertaubat ye...-,-"

    ReplyDelete
  22. Awak dh bayar?pastu dpt x risalah tu?

    ReplyDelete
  23. awak tkde dptlah rislh² tuh semua smpi skrg ?

    ReplyDelete
  24. Betl ke menipu ni sis? Sy pun baru nak join.. Ada respon juga ka lepas sis bank in rm 50 tu dari diorg?

    ReplyDelete
  25. Saya pn bru nk try..Nasib baik blm bank in..dia ade iklankan kt fb..sy wsap utk dptkn kpastian..then dia bgtau nama comp 'city business enterprise'..btl ke comp ni wujud

    ReplyDelete
  26. Ni dh bulan 5 tkde respon ape2 ke dri kompney ni?

    ReplyDelete
  27. Sy dah bt pendaftaran rm50 ,hmm ttibe rase myesal tak search dulu pasal company ni....hmm sedih nye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dah buay bayaran ? Lepas tu awak sattle macam mana ?

      Delete
  28. hai smua..saya pun baru dpt iklan..voleh cek x..skg diaorng guna cittra bisnes

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun terdengar ni. Boleh bagi pencerahan? Citrra Bisnes Enterprise Terengganu.

      Delete
    2. Encik fadli adam...citrra bisnes enterprise terengganu ke???syarikat ni sme dgn yg atas ke..cuma tukar nama?

      Delete
    3. Encik fadli....citrra bisnes enterprise terengganu kn???syarkt yg sme ke dgn yg ats...ade spe2 bleh bgitau?

      Delete
  29. Business sama ke dgn citra business enterprise? Byr wang pendahuluan RM 60

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Cik, adakah cik telah bayar? Apakah yang selepas itu?

      Delete
  30. Yg pasal cittra bisnes ni,sy pun br dpt iklan dorg..tu try google smpai la ke blog ni..tktau la btul ke tidak...tp klu btul,mintak2 depa di beri hidayah..

    ReplyDelete
  31. Citrra Bisnes Enterprise Terengganu ni sqtu lg... was2 gak ni

    ReplyDelete
  32. Jgn pecya..sy tanya almat xbg full just ckp d terengganu

    ReplyDelete
  33. nasib google dulu pasal company ni...klu x terjebak la kena tipu skali....nama orang yang iklan tu cik era ke?016-8925971....pendaftaran rm60 die mintak kan?

    ReplyDelete
  34. company cittra bisnes enterprise terengganu sama ke dgn company atas tu?saya tgh wasap lg dgn org yg iklan tu..namanya niza..byr rm60..was2 lak nak join

    ReplyDelete
    Replies
    1. sya pun tapi nama cik era 0168925971

      Delete
  35. TOLONG JANGAN JOIN. CONFIRM TU SEMUA TIPU. SEKARANG DIA GUNA NAMA SYARIKAT CITRRA BISNES ENTERPRISE. NAMA ORG YG IKLAN TU NIZA 0164387198. DIA SURUH MASUKKAN DUIT KE ACCOUNT MAYBANKNOR HIDAYU BT MUHAMMAD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang dapat seorang lagi nama Zie (016-8475073)

      Delete
  36. NOR HIDAYU BT MUHAMMAD DETAILS :
    ALAMAT : NO. 1 KAMPUNG BATU 21, JALAN KILANG LATITUD TREE,
    21800 TERENGGANU. NO. IC NOR HIDAYU BINTI MUHAMMAD : 900622-11-5616.
    NO. TEL : 013-9291164.
    LAPOR JE KAT BALAI POLIS, WPUN JUMLAH DIA MINTAK BAYAR TU CUMA RM60!
    WE NEED TO STOP THEM! SESIAPA YG BERDEKATAN DGN ALAMAT TU, TOLG LAH PERGI CHECK & VIRALKAN.

    ReplyDelete
  37. Nor Hidayu bt Muhammad

    No 1, Kg Batu 21, Jalan Kilang Latitud Tree, 21800 Ajil, Terengganu

    ReplyDelete
  38. Saya ada gambar ic dia tp nak post kat sini xtau mcmna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dpt kt mne ic die?? Blh bg pic x?? Sy bru je trkena.. Geram betul ni..

      Delete
    2. cik boleh bagi tak gambar ic dia . saya dh terkena ni rm60.00 sedihnya . saya betol2 nak cari duit tapi kena game . tolong wssup kan gambar ic dia pada saya 0178761718 tq

      Delete
    3. Hai...boleh tak bagi sy gambar ic dia..wsapp sy 0172193103 sakit hati dengan orang macam ni..biar kena buku gan ruas kali ni..saya lambat google je...harap boleh bagi kerjasama..tq

      Delete
    4. sy pun dah terkena . baru bank in rm60 kt cik ila tu .nama ziela kut,, please bg ic dorg

      Delete
  39. Mana awak dpt gmbr ic dia ? Sy nak tau juga sbb sy bru kena tipu dgn dia haih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dah kena ka ? Awak dah bagi nama ,no IC, alamat semua ? Bahaya tak kalau dah bg ?

      Delete
    2. Saya pun sudah kena,dah bankin rm60,lepas tu bg ic no,alamat,semua detail lengkap bg dia,,supaya senang cik Aniza tu hantar barang keja bagi,,tunggu dan tunggu,,,rupa-rupanya kena tipu,,,

      Delete
  40. nak tnya city viera nih skrg tukar nama ciitra business enterprise ke ??

    ReplyDelete
  41. kalau ciitra business nih tipu byk org kita buat report kat PPIM biar diaorg ja yg settel kan masalah mcm nih bukan apa sbb takod lagi ramai yg terkena...

    ReplyDelete
  42. Nak tanya , city bussiness interprise pun sama ka tipu ?

    ReplyDelete
  43. Risaunya ,.. Bahaya tak kalau dah bg maklumat diri semua kat diorang ?

    ReplyDelete
  44. Nak tanya city business enterprise pon sama jek ke menipu?

    ReplyDelete
  45. Saya dapat yg ni....
    whatsapp
    *ke 0194299174* (puan eiyla)

    *Maybank*
    *163037256555*

    *BANK RAKYAT*
    *22-147-100401-2*

    *RHB* *11306160112939*

    https://www.citybusnissenterperise.com.my

    ReplyDelete
  46. Nasib baik nampak blog ni kalau tidak rm60 ringgit

    Maybank
    513032505330
    Nor Hidayu Bt Muhamad.

    016-438 7198 (niza)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas bayar tak bagi feedback, lagi block nombor. Jangan lagi orang yang tertipu pulak

      Delete
    2. *Cara buat pendaftaran & Butiran Diri Yang Diperlukan.*
      Jika anda berminat untuk melakukan kerja ini sila daftar & buat bayaran pendaftaran sebanyak RM60.00 sama ada melalui mesin atm, tranfer online *(jika anda buat bayaran melalui tranfer online sila sreenshot transaksi bayaran & whatsap pada kami)* atau bayaran di kaunter kemudian whatsap slip bayaran bersama dengan butiran diri anda ke *014-5063534.* Bayaran boleh dibuat atas nama pengurus kami dibawah dan tunggu pengesahan daripada kami.

      *_sila masukkan bayaran pendaftaran RM60 mana-mana no akaun yang tertera di bawah ini._*

      *MAYBANK*
      *513032506453*
      *Mohd Hariss Bin Khairul Azahari*

      *CIMB*
      *70-6393964-0*
      *Mohd Hariss Bin Khairul Azahari*

      *BSN*
      *11500-29-00014898-9*
      *Mohd Hariss Bin Khairul Azahari*


      *Semakan Status Pendaftaran.*
      Anda akan terima bahan kerja daripada kami dalam masa 6-9 hari bekerja selepas anda buat pendaftaran melalui whatsapp dan Jika tidak terima bahan kerja dalam tempoh tersebut sila beritahu saya semula untuk check status pendaftaran anda Whatsapp ke: 014-5063534.

      *SILA LENGKAPKAN MAKLUMAT DIBAWAH*

      1- *NAMA PENUH:*
      2- *ALAMAT LENGKAP:*
      3- *NO.KAD PENGENALAN:*
      4- *NO.AKAUN DAN NAMA BANK:*
      5- *NO.TELIFON:*
      6- *POSKOD:*
      7- *DAERAH:*
      8- *KERJA SEKARANG:*
      9- *SAYA INGIN LAKUKAN SECARA:* Secara sambilan atau sepenuh masa (Sila pilih)
      10- *SAYA INGIN BAYARAN MELALUI:* Bank/kiriman wang (Sila pilih)


      *Jika Anda Beri Maklumat Tidak Lenkap, Proses Akan Menjadi Lambat, Pasti Kan Maklumat Itu Lenkap*

      Semua butiran diri anda mesti ditulis melalui whatsapp dan hantar kepada kami bersama dengan slip bayaran whatsapp ke 014-5063534. *(tidak boleh tulis di atas kertas kemudian ambil gambar whatsapp kepada kami)*


      ini ape yg sye dpt..hmpir tertipu..nasib x bank in lg duit rm60 tu

      Delete
    3. yang ni pon tipu ke..saya pon ade dapat..

      Delete
    4. Mht city business enterprise.. sama kan ?

      Delete
    5. YaAllah hrtu xterdetik nk google...2 mnggu lps dh bnkin smpai skrg xdk khbr berita...melayang rm60....

      Delete
    6. Yang nikah sy dpt betol keeee bwh. Cawangan Hdk business enterprise kl dia ckp

      Delete
  47. Cittra bisnes enterprise...dia kata tak buat kerja2 nipu..kang bayar kang melompong. Hmm

    ReplyDelete
  48. Salam all bini kawe kene kencing la ni...siap dah bank in..hahaha..ape punye musibat la ni..rm60 pon nak mkn..tapela..haramkan la setiap sen dr rm 60 tu..

    ReplyDelete
  49. Tu lah sy pn dh bnk in duit kt nor hidayu tu.. Xpe ke bg detail kte kt die??risau jgk..hati2 lh die byk gune no fon n byk jgk acc bnk smua jnis ade..

    ReplyDelete
  50. Buat je aduan.. buat aduan sampai semua akaun bank dorang kena BAN.. kalau tak, makin liar kegiatan dorg ni.. :)

    ReplyDelete
  51. Hdk business enterprise....ni??

    ReplyDelete
  52. nasib sy x transfer lgi. sy google dlu takut kene tipu..dia kata company Hdk business enterprise.

    ReplyDelete
  53. Ya allah,selama ni google xda lah pulak jumpa sal tipu semua ni.tadi baru bank in rm60.nauzubillah,dorang dah tipu ramai orang

    ReplyDelete
  54. Bodoh punya miss myra tu,cakap macam professional je,mesti boleh membaca,menulis bla bla bla,lipat kertas dalam sampul surat,semua tipu x Dapat apa apa pun,naik api lepas tgk perkataan tersebut,ingatlah orang tengah cari rezeki ni,nak tipu orang pulak,rasa muka miss myra yang aku nak tampar

    ReplyDelete
  55. Assalamualaikum.. Sya nak tnya betul ka dyrng ni mnipu... ? Sbb tngah chat dyrng ni.. Sorang nma ziehah ap tah nd laila kutttt.. Yg si laila ni syarikat MHT cita business enterprise

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..sye pun kena dgn laila ni..syarikat MHT city business enterprise..

      Delete
  56. Sory mht cita business enterprise... Miss mira, miss zieha and laila

    ReplyDelete
  57. Sory mht cita business enterprise... Miss mira, miss zieha and laila

    ReplyDelete
  58. sy tgh chat dgn cik mira ne . nasib baik tgk google dlu. dia suruh bayar rm60

    ReplyDelete
  59. patutlah slalu mtk .sy dah tertipu pulak ..ya Allah nasib baik rm60 je . buat naya org ja .

    ReplyDelete
  60. Ingat ptg ney bru nak bnkin..tq smua..tp maseh x da apa² tindakan ka kat depa??

    ReplyDelete
  61. Nama dya nazihah -016 8475073
    Hayati -016 3786891
    Dya suh bnkin dkt nor hidayu bt mohamad
    Acc-5130 3250 5330(mybnk2u)

    ReplyDelete
  62. Nsib sy x kene kalu x bru nk bank in sok..jum ramai2 bt repot..ksian yg da bank in duit..tp xda pape..kte yg nk cri duit..tp duit bg kt org plk..

    ReplyDelete
  63. Nsib sy x kene kalu x bru nk bank in sok..jum ramai2 bt repot..ksian yg da bank in duit..tp xda pape..kte yg nk cri duit..tp duit bg kt org plk..

    ReplyDelete
  64. Nsib sy x kene kalu x bru nk bank in sok..jum ramai2 bt repot..ksian yg da bank in duit..tp xda pape..kte yg nk cri duit..tp duit bg kt org plk..

    ReplyDelete
  65. alamak..
    klu hdk bussiness enterprise cmne plak ye...blom nk bank in lg ni...igt nk carik duit tepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..mcm tkut la..tak pasti hdk business enterprise ni btul ke x.

      Delete
  66. MasyaAllah , nasib baik saya tak bnk in lgi �� alhamdullillah , thanks awk sbb bgithu , at least x melayang duit saya ☺ semoga Allah merahmati kamu semua

    ReplyDelete
  67. Alhamdulillah .. terima kasih atas info nihh .. *hampir2 nak bayo nih haha ...
    nasib kat sini xleh post gambo ... klau x, boleh jer ss utk share kat korg smua psl penipuan nih ... saya brurusan dgn org yg namanya cik mira n cik zieha .. dua2 nampak gaya yg meragukan bila saya tnya psl background company nih ๐Ÿ˜’๐Ÿ˜’๐Ÿ˜’

    ReplyDelete
  68. Saya pun sudah bankin rm60,,kat akaun norhidayu binti muhammad,,sekarang sudah 2 minggu,,

    ReplyDelete
  69. Sy pun sama kena tipu lah nampak nya dia bulan puasa pun manusia gamak begini...

    ReplyDelete
  70. Hdk bussiness interprise ni btol ke tk . Ingt nk bnkin . Tp tkot la pulk

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. nak tnya ni ape cerita.. hdk bussiness ni btul ke tipu.. sy dah terbank in dekat dia..

      Delete
  71. Klu syarikat mht city business enterprise tipu jgk ke

    ReplyDelete
  72. Sy baru nak byr fee RM30, nasib awk buat posting blog ni. Selamat sy. Jhtaan terima kasih. Awk dah bantu ramai org

    Skrg scammer Hasnul Anuar ni guna teknik lipat kotak doorgift, fee dari RM60 jadi RM30. Account bank MBB 163037256555. Num terbaru 01136056935

    Harap maklumat ini membantu org lain.

    ReplyDelete
  73. SHAH ALAM: Five men, including four brothers charged with polluting Sungai Gong in Rawang have been released on bail by the Shah Alam High Court.

    Yip Kok Wai, 53; Yip Kok Mun, 58; Yip Kok Kuin, 50, Yip Kok Wong, 60 and Yip Kum Fook, 66( Yip kum fook is president of SAMNAK SAMBODHI BUDDHST TEMPLE) – directors of a machinery repair company – and workshop manager Ho Voon Leong, 59, were released yesterday on a RM400,000 bail each, with one surety, by Judicial Commissioner Norsharidah Awang.

    The five had been charged with dumping hazardous materials into Sungai Gong, which had resulted in sudden water cuts in Selangor for several days as the water was too contaminated for treatment plants to process.

    The five appeared before Norsharidah after she allowed their review application against an earlier decision by the Sessions Court to deny them bail.

    Norsharidah also ordered the men to surrender their passports to the court.

    Although they were allowed bail, Norsharidah held in her judgment that she had taken into account the gravity of the alleged offence, as well as the danger if the crime was repeated.

    She also said she had taken into account the health conditions of the accused persons.

    “This is a serious case which caught the public eye, so the court allows all the accused to be released on bail of RM400,000 each with one surety, besides the additional condition for them to surrender their passports to the court, and if any offence is committed during this duration, the court will rescind the bail,’’ said Norsharidah.

    On Sept 17, all five men had filed the review application against the Selayang Sessions Court’s decision to deny them bail.

    They were earlier slapped with two charges at the Selayang Sessions Court on Sept 15.

    The men were first charged under Section 430 of the Penal Code with causing mischief by injury to irrigation works near the Yip Chee Seng & Sons Sdn Bhd workshop at Lot 4219, Jalan Batu Arang, Kg Sungai Dua, Rawang between Sept 2 and 3 that led to serious water pollution in Sungai Gong.

    They were also charged under Section 25 (1) of the Environmental Quality Act 1974 with discharging scheduled waste without a licence into the environment, leading to pollution.

    The accused claimed trial to both charges.

    They face a jail sentence of not less than five years and not more than 30 years, or a fine, or both, under Section 430 of the Penal Code and face a fine not exceeding RM100,000, or a jail sentence not exceeding five years, or both, under Section 25 (1) of the Environ-mental Quality Act 1974.

    In submission, counsel for the accused Datuk Akberdin Abdul Kader said bail should be allowed as there was no evidence that indicated the accused would abscond or interfere with witnesses.

    DPP Mohd Asnawi Abu Hanipah argued that even though the court had the discretion to allow bail, it should consider the gravity of the case which resulted in 1.2 million consumers being affected during the water disruption.

    Join our Telegram channel to get our Evening Alerts and breaking news highlights

    ReplyDelete

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...