Gambar Altantuya Dan @NajibRazak Tersebar Tapi @Zahid_Hamidi & @KBAB51 Diam Seolah Asli !

http://info-omm.blogspot.com/2015/04/korang-pasti-terkejut-melihat-gambar.html
Sejauhmana penguatkuasaan undang-undang terhadap penyebaran gambar yang disunting dan berunsur fitnah dikuatkuasakan? Apakah perlakuan menyebarkan gambar berunsur fitnah adalah satu kesalahan yang boleh didakwa ? Jika perlakuan itu kesalahan mengapa tidak nampak-undang-undang itu dikuatkuasakan ? Takkan nak tunggu Ayahndaaa Rani Kulup buat laporan dulu baru nak ambil tindakkan.

Dialam maya ini pengamalnya terdiri dari kepelbagaian, penghadaman dan penerimaan terhadap sesuatu maklumat yang dilayari juga pada tahap penerimaan yang berbeza, ada yang menerima dan percaya bulat-bulat, ada yang teliti dan bertapis sebelum mempercayainya dsbnya.

Seperti lampiran diatas yang disiarkan dilaman http://info-omm.blogspot.com/2015/04 korang-pasti-terkejut-melihat-gambar.html yang dikongsi lebih 25k  pengguna Facebook dalam masa kurang dari dua hari, dan jumlah share itu dijangkakan mungkin akan terus meningkat dua kali ganda, jika jumlah sebaran menjadi penanda aras kepada penerimaan masyarakat.....???

25k jumlah share adalah angka sebaran yang agak besar berbanding siaran blog sama pada 12 April lalu (Rujuk lampiran dibawah) dimana percubaan pertamanya untuk mengaitkan individu tertentu dengan tajuk lebih kurang sama cuma tanpa meletakkan gambar edit lelaki mirip Perdana Menteri Malaysia bersama Altantuya, hanya mendapat 34 share sahaja.

Melihat kepada jumlah angka share yang terlalu ketara yaitu 25 ribu dan 34 itu, pada pandangan anda apa yang mendorong perbezaan jumlah tersebut? Banyak share sebab Altantuya ke atau sebab gambar lelaki yang di-edit mirip Perdana Menteri bersama Altantuya ?
Bagi mereka yang sudah lali dengan dunia alam maya, gambar lelaki mirip PM bersama Altantuya tu memanglah tidak menjadi butir gatal pun kerana kita tahu dan sahih bahawa gambar tersebut adalah edit. Tapi macammana dengan 25k share itu? Berkemungkinan besar sebahagian darinya percaya gambar itu adalah tulen.

Justeru, penyebaran gambar edit (bukan kartun) yang cuba memberi persepsi mengaitkan dengan perlakuan jenayah keatas sesiapa sahaja baik dikalangan pemimpin pembangkang atau kerajaan harus dibendung dan diambil tindakkan tegas,

Jika pihak berkuasa lembap menguatkuasakan undang-undang, sehingga persepsi dan fitnah seperti ini gagal ditangani, dikhuatiri lama-kelamaan ianya akan dipercayai  sebagai realiti. Anda Mampu Mengubahnya.

Penjelasan Dr Asri dari kacamata Islam mengenai hukum Najib bersumpah dengan nama Allah...

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...