Video - Sheikh Ya Hanana Puja Kubur Berba'ah Tariqat Naqsyabandiah Yg Difatwakan Haram Tapi Dijemput Ber-Hanana @JakimOfficial @dsjamilkhir @NajibRazak

Apakah penangan Ya Hanana telah mengaburi kesesatan kumpulan Tariqat Naqsyabandiah Al-Aliyyah Syeikh Nazim Al-Haqqani yang difatwakan HARAM oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pada 3 Apr 2000 kerana bertentangan dengan fahaman akidah Ahli Sunnah Wal-Jamaah dan menyeleweng dari ajaran Islam?.

Mungkin ajaran Syiah pun lepas ni menggunakan pendekatan dakwah secara Ya Hanana. Benar tidak nampak ada apa yang salah dengan lirik lagu Ya Hanana, bahkan ia diminati oleh keseluruhan masyarakat dan diterima ramai.

Namun strategi seperti itu sudah biasa digunakan, sesetengah kumpulan ajaran sesat pada awalnya tidak nampak kesesatan mereka, namun penyelewengan akan dilakukan secara halus tanpa disedari dan lama kelamaan kita umat Islam akan terpengaruh dan turut mengikuti ajaran mereka.

Sungguh malang Ya Hanana ini hanyalah senjata atau pendekatan dakwah kumpulan yang difatwakan haram yang cuba menyebarkan ajarannya secara halus,
Wasatiyyah VS Ya Hanana Tariqat Naqsyabandiah

Bertambah lagi malang bilamana pihak kerajaan yang sering digembar-gemburkan mempratikkan Islam berkonsepkan Wasatiyyah juga tidak terkecuali dari mengalu-alukan dan menjemput ahli kumpulan ini untuk bersama umat Islam dalam aktiviti ber-Ya Hanana yang diadakan secara besar-besaran.

Timbul persoalan pada kita bilamana kumpulan yang telah difatwakan HARAM, boleh dijemput ke program agama yang dihadiri oleh pemimpin tertinggi negara 1Malaysia dan puluhan ribu umat Islam ?

Adakah ada individu tertentu yang berpengaruh berada dibelakang kumpulan ini?, jika tidak masakan pihak JAKIM atau pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan dan memperakukan garis panduan (rujuk lampiran dibawah) boleh pejam mata tanpa mengambil sebarang tindakan ?
Soal melibatkan akidah umat Islam, pihak bertanggungjawab tidak seharusnya berkompromi, tidak kiralah sebesar manapun ORANG atau makhluk yang mendokong kumpulan tersebut, tindakan tegas WAJIB diambil demi akidah umat Islam agar terus terpelihara dan tidak terpesong.

Majlis Fatwa Kebangsaan yang dianggotai oleh mufti setiap negeri, alim ulamak, proffesional dan perundangan Islam adalah pihak yang bertanggungjawab dalam memfatwakan sesuatu hukum, apabila Majlis Fatwa memutuskan Tariqat Naqsyabandiah Al-Aliyyah Syeikh Nazim Al-Haqqani sebagai HARAM, mengapa golongan yang mendakwa mengamalkan Islam berkonsepkan wasatiyyah masih terhegeh-hegeh menagih Ya Hanana dari ahli kumpulan tariqat ini.

Kurang maklumatkah ? Hal ekonomi pun... ? Hal agama pun.... ? Hal bangsa...? lecehlah....!!!

Apapun, sebelum umat Islam beransur-ansur 'lara' dan terjebak ke langkah yang keseterusnya mungkin joget atau disko Ya Hanana, memuja kubur dsbnya, atau  secara meluas dihidangkan dengan lawak dimana Nabi Adam turun di Gunung Jerai Kedah, angka 13 yang keramat dsbnya, hal ini perlu dibendung.
 
 ???????????????????????????????????????????????????????????????????=
 
Kepada pengikut kumpulan berkaitan yang merasa marah ekoran dakwaan dengan bukti yang dilampirkan, nasihat saya agar mematuhi saranan Majlis Fatwa supaya anda segera bertaubat dan kembali kepangkal jalan, tak usahlah nak buat amalan pelik-pelik ni, kembali kepada ajaran Islam sebenar, nak berqasidah ke apa ke tak perlulah nak berjoget-joget, sekalipun tak haram ia juga bukanlah sunnah, dikhuatiri bila sudah lelah berjoget pelbagai amalan lain pula yang akan muncul atau akan diada-adakan.

Kita boleh terima perbezaan pendapat malah tidak kekok untuk kita raikannya, tapi bilamana perbezaan pendapat itu sudah jauh menyimpang ia bukan lagi perbezaan pendapat tetapi sudah bercanggahan.

Selain pengharaman oleh Majlis Fatwa dan amalan yang menyalahi amalan kebiasaan umat Islam dinegara ini, kesesatannya dikuatkan lagi dengan penampilan akhlak anak kepada Sheikh Nazim yaitu Sheikh Bahaudin yang juga merupakan pemimpin kanan kumpulan tersebut malah akan mewakili Sheikh Nazim ke majlis-majlis yang tidak dapat dihadiri oleh bapanya.

Dengan itu seluruh umat Islam khasnya golongan atasan yang mendakwa mengamalkan Islam berkonsepkan Wasatiyyah perlulah peka akan hal tersebut dan tidak pula cenderung untuk mempraktikkan ajaran yang sangat jelas bercanggah dengan Islam ini. Anda Mampu Mengubahnya.

8 comments:

 1. Syabas admin... sejak dari mula program ni dijalankan di malaysia, saya dah dapat rasakan bhw ada yang tak kena dgn beberapa individu ini... juga cara2 prog tersebut dijalankan.
  InsyaAllah ... kita sama2 pohon kpd Allah agar kesesatan begini dapat dihapuskan... semoga perjuangan tuan Allah ganjarkan dengan pahala yang berlipat ganda....

  ReplyDelete
 2. Hati-hati bro menyebar perkara yg tidak jelas.
  - habib tak setuju dan potong Gus Nuril bagi ceramah seperti di tunjuk kan di video satu patut diteliti. Kenapa? di ketahuo Gus Nuril dikatakan liberal malahan beri ceramah di gereja. Sila google youtube dan di katakan dia sependapat katakan semua ugama itu sama atas dasar toleransi.

  - video kedua tunjuukkkan Bahaudin Adli di kelilingi gadis-gadis. Di ketahui dia berada di majlis wanita turkey. Wanita Turkey sememangnya terlalu liberal dan terlebih liberal dari wanita eropah. Islam di Turkey itu rapoh, dan secular terlalu pekat. Sesiapa pernah bekerja di Turkey boleh lihat bahana sekular Ataturk yg dahsyat terlebih dashyat dari bukan Islam. Orang yg sebarkan video itu pun saya rasa tak tau suasana berdakwah di kalangan wanita seperti itu. Ramai wanita muslim turkey hanya mengaku Islam tapi cara hidup mereka bersandarkan barat yg keterlaluan. Baik bertanya tuan punya badan Bahaudin Adil kenapa terjadi seperti itu

  Wallahualam

  ReplyDelete
  Replies
  1. Video upacara pemujaan kubur tu tak cukup lagi ke?

   Delete
 3. Assalamu 'alaikum.
  Tanbih.
  Janganlah kita (yang hanya bersyariat) berlebihan mengutuk ahli2 tarikat. Bak kata jika pembaris hanya panjang se meter, jangan ke laut ukur dalamnya lautan.
  Baca dan renung kisah n.musa as bersama n.khidir as!
  Wallaahu a'alam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kita bercakap tentang kesesatan golongan tarikat naqshabandiyyah. Tak nampak ke tu upacara pemujaan kubur? Tarikat2 lain jgn pula terasa. Periksa amalan & kepercayaan tarikat supaya kita selamat. Banyak tarikat yg hanya mengkayakan sheikh2 mereka tanpa mereka sedar. Sebab tu sheikh2 suka bawa ajaran baru supaya pengikut rasa terkesan

   Delete
 4. Bagus admin..memang sesat pun semua tu..semoga kita dijauhkan daripada neraka jahanam..info yang bagus, semoga orang yg tak tau perkara ni diberikan hidayah dari Allah SWT.

  ReplyDelete
 5. Kita tahu ajaran tersebut sesat tapi stesen tv kita masih lagi menyiarkan rancangan drp kumpulan ini...sebentar tadi stesen tv salam hd masih menyiarkannya.

  ReplyDelete
 6. Bila suruh belajar agama malas. Bila ibadat & ke syurga nak cara senang. Pengikut ajaran sesat boleh dikataan semua tidak ada ilmu agama sebab tu mereka senang ditipu. Kepada pengikut2 tarikat belajarlah ulum qur'an, ulum hadis supaya anda kenal ilmu alqur'an & hadis nescaya anda tahu apa itu kesesatan

  ReplyDelete

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...