KENAPA WANITA TAKKAN MELUPAKAN PAS ???

14.3.1991 - KELANTAN ANAK TIRIKAN FARIDAH MAT SAMAN
Kota Bharu, Rabu : Johan qariah ujian tilawah al-Quran peringkat antarabangsa yang paling lama, berkata walaupun berjaya dalam ujian itu tahun ini, tetapi ia tidak begitu bermakna kerana seolah-olah dianak tirikan oleh Kerajaan Kelantan. 
30.4.1991 - PERLANTIKAN TIDAK BERCANGGAH
Baling, Isnin : Menteri Besar kelantan berkata perlantikan Ketua Dewan Muslimat Pas, Hajah Kalsom Othman sebagai Senator tidak bercanggah dengan kehendak Islam. "Tidak salah dalam Islam bagi wanita yang memegang jawatan dalam parti serta menjadi wakil kepada rakyat."

29.6.1991 - PAS HARAM WANITA MAIN MAKYONG.
Kota Bharu, Jumaat : Kerajaan Kelantan pimpinan Pas mengharamkan wanita Islam berumur 15 tahum membabitkan diri dengan semua kegiatan seni dan pertunjukkan kebudayaan termasuk Makyong dan drama pentas. Menteri Besar juga memberi amaran akan mengharamkan pertunjukan Dikir Barat, jika mereka terbabit menampilkan wanita sebagai penyanyi dan menggunakan perkataan lucah dalam persembahan mereka.

LARANGAN PAKAI GINCU MELAMPAU.
Kota Bharu: Datuk Nik Aziz melarang kakitangan wanita bersolek termasuk memakai gincu bibir. (Utusan Malaysia 12.8.1996)

20.7.1999 - KELANTAN AMNIL PEKERJA WANITA KURANG RUPAWAN.
Kota Bharu, Isnin: Wamita yang tergolong dalam kategori 'rupawan' mungkin terpaksa berfikir dua kali sebelum memohon untuk bekerja di Kerajaan Negeri Kelantan pada masa akan datang. Ini berikutan Nik Aziz membayangkan kemungkinan mangambil wanita kurang rupawan sebagai kakitangan kerjaan selaras dasar terus memberi wanita bekerja.

17.3.1999 - PAS KAJI LARANG WANITA BEKERJA
Kota Bharu, Selasa : Kerajaan Pas Kelantan mengkaji kemungkinan melarang wanita bekerja. Nik Aziz berkata tidak adil membiarkan wanita bekerja kerana lelaki dari segi fitrahnya mempunyai tanggungjawab mencari nafkah bagi menanggug kehidupan keluarga.

21.7.1999 - WANITA RUPAWAN SENANG DAPAT SUAMI KAYA.
Kota Bharu, Selasa : Nik Aziz berkata cadangan kerajaan negeri memberi pekerjaan kepada wanita kurang rupawan kerana wanita rupawan biasanya mempunyai suami kaya. Oleh itu, katanya jika wanita rupawan tidak bekerja ia tidak menimbulkan masalah kepada mereka.

18.2.2000 - KELANTAN KAJI LANTIK PEGAWAI WANITA PENCEGAH MAKSIAT
Kota Bharu, Khamis: Kerajaan Kelantan akan mengkaji cadangan untuk melantik pegawai pencegah maksiat wanita yang bertanggungjawab menangkap dan mengintip kes jenayah syariah, termasuk kes maksiat membabitkan wanita.

26.5.2001 - NIK AZIZ BENARKAN WANITA SERTAI TILAWAH AL-QURAN
Kota Bharu, Jumaat : Nik Aziz berkata Kelantan akan membenarkan wanita menyertai tilawah al-Quran mulai tahun depan tetapi terhad kepada tilawah anjuran kerajaan negeri sahaja. "Ini kerana tilawahyang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri tidak mengambil kira lagu dan kemerduan suara seseorang qariah".
Anda mampu ubah dan pasti ubah... 

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...