BN AKAN KALAH DI KELANTAN - TUN DAIM ZAINUDDIN@ SOTONG TUA

Bekas Menteri Kewangan dan bendahari Umno Tun Daim Zainuddin - yang meramalkan bahawa BN akan tumbang di Pulau Pinang, Selangor dan Kedah pada pilihan raya umum 2008 - sekali lagi membuat analisis politiknya.

Kali ini, ketika ditemubual oleh akhbar harian Cina Nanyang Siang Pau yang diterbitkan hari ini, beliau berkata kedudukan BN sebenarnya tidak benar-benar selesa.

Menurutnya, beliau hanya menjangka kemenangan mudah bagi BN di Johor, Melaka dan Pahang.

Bagi merampas semula Kedah dan Selangor dari Pakatan Rakyat, katanya, BN, khususnya Umno perlu mencari barisan kepimpinan yang sesuai.

Bagi mengekalkan Terengganu dan Sabah, Umno negeri masing-masing perlu bersatu. Tetapi untuk mengekalkan Perak akan menjadi cabaran terbesar bagi BN, komen Daim.

Di Negeri Sembilan, di mana BN hanya mampu menubuhkan kerajaan negeri dengan kelebihan enam kerusi sahaja, katanya, parti itu perlu menyelesaikan beberapa masalah khusus.

Meskipun Daim tidak mengulas lanjut mengenai isu-isu berkenaan, namun dipercayai Umno perlu mencari calon yang sesuai untuk mengisi jawatan menteri besar, kerana penyandangnya, Datuk Seri Mohamad Hasan, dijangka dipindahkan ke jawatan kerajaan persekutuan.

Bagi Kelantan dan Pulau Pinang, Daim berkata, BN akan kalah di kedua-dua kubu Pakatan Rakyat itu.

Daim juga menyifatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak dan pasukannya sebagai "jeneral tanpa askar" - Malaysiakini

Siapa yang nak menafikannya ? tepuk dada tanya selera. Rasanya tak perlu diibimbangkan dengan ramalan sotong tua itu. Kerana apa terjadi sekalipun ia tidak memberi kesan kepada mereka-mereka seadanya.

Cuma gelombang 'nyepak' hanya menantikan penjuru yang cantik sahaja untuk merembat tepat sasaran yang tidak reti menjaga kebajikan rakyat yang berkebajikan. Anda Mampu Mengubahnya..

4 comments:

 1. tak payah ramalan tun aku bukan ahli politik pun tau

  ReplyDelete
 2. Tun Daim Zainudin sepatutnya jangan mendedahkan ramalannya dengan wartawan cina, kerana ini yang orang cina mahu dengar. Beliau sepatutnya menolong perjuangan BN dengan memberi semangat kepada semua component party.
  Mulut terlalu celupas, macam akal sotong.

  ReplyDelete
 3. "General" sedang meninggal jauh "Askar2nya". Askar2nya sedang mengangkat M16 menghala kepada kawan seangkatan. Jangan terkejut kalau rakyat "memberambuskan" BN di PRU 13 ini. Semuanya masih tak sedar diri.

  ReplyDelete
 4. Dulu zaman mahathir Daim la main peranan mengalahkan BN d Kelantan akibat perpecahan dalam UMNO.Betul tak?

  ReplyDelete

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...