Video - Dibelasah Kejam Dituduh Mencuri, Dimana Pejuang Hak Asasi @malaysiakini @LatheefaKoya Ni @Zahid_Hamidi @PDRMsia

Dimana mereka yang perjuangkan hak asasi manusia ? Dimana spinning portal Malaysiakini ? Adakah anda semua hanya bercakap mengenai hak asasi penjenayah berprofil tinggi sahaja ? Dimana keadilan Latifah Koyak ? 

Bila seorang penjenayah mati ditembak polis, kamu semua bising, tapi bila polis mati ditembak penjenayah kamu bisu, bila keling balun Melayu kamu bisu, perkara yang melibatkan jenayah pun hendak kamu politikkan !!! Tapi pencapaian KDN dan pihak polis kebelakangan ini ada kamu hargai ?

Sebenarnya kamu langsung tak layak bercakap mengenai hak asasi, kamu sendiri tidak faham apa maksud hak asasi. Kamu melihat hak asasi itu hanya perlu kepada penjenayah yang berdepan dengan pihak polis, bagi kamu hak asasi tidak terpakai kepada hal yang tidak bersabit dengan tindakan pihak polis, hak asasi kamu lebih cenderung kepada siapa yang melakukan bukan apa yang dilakukan.

Kamu semua patut lihat apa 'black guard' buat  pada rakaman video dibawah ? Ini hanya antara  salah satu kes. Pernahkah kamu persoalkan tindakan spesis yang punyai kuasa 'guard' ketika mereka menjalankan tugas ? Kalau polis pun tak boleh buat macam tu, macammana orang awam boleh sampai ketahap itu?

Apa hak untuk pukul suspek sedemikian rupa ? Dimana hak asasi manusia untuk suspek ? Atau hak asasi ni untuk keling jer ? Kenapa perlu muka suspek yang menjadi sasaran pukulan serta sepakkannya ? Siasatan yang bagaimana telah dilakukan sehingga boleh bertindak seperti itu ? Apa bukti yang didapati sebelum menangkap suspek ? Apa yang sudah suspek curi ?  Suspek ditangkap ketika sedang mencurikah ? Sepatutnya pejuang hak asasi seperti Latifah Koyak dan Hampa Maidin perlu soal perkara itu kepada umum dan tidak hanya tertumpu kepada pihak polis semata-mata.

Jika benar suspek berkenaan terbukti mencuri sebagaimana yang dituduh, tidak kisahlah sangat suspek diperlakukan seperti itu, tapi bagaimana jika suspek tidak bersalah dan hanya menjadi mangsa daripada salah faham kepada tindak tanduk suspek yang juga difahamkan seorang yang kurang siuman. Adilkah menghukum orang kurang siuman yang tidak bersalah ?

Sepanjang penelitian keatas klip video ini, terdapat beberapa tindakan meragukan yang dilakukan oleh beberapa 'bangkai hitam' tersebut, pertama, suspek tidak diberi peluang untuk menjelaskan kecurigaan yang menyebabkan suspek ditahan, malah pada awal rakaman menunjukkan salah seorang 'bangkai hitam' menuju kebelakang suspek dan terus memukul dengan objek keras dipercayai kayu hoki  dikepala suspek menyebabkan suspek cuba menyelamatkan diri sebelum terjatuh dan dibalun bertubi-tubi. (Seterusnya tengok sendiri dengan teliti, panas hati nak mengulas.)

Dilaman Facebook Malaysian Crime Awareness Campaign, tidak ada sebarang maklumat lengkap mengenainya ditemui, laman berkenaan serta sebahagian besar komen-komen disitu hampir bersetuju dengan tindakan memukul suspek, 'Jangan mencuri jika anda tidak mahu ditangkap'.
Ramai pula orang awam yang mempercayai dengan siasatan, tangkapan dan tuduhan 'bangkai hitam' ini berbanding pihak polis, kalau pihak polis yang tangkap dan buat sepertimana keling ini kita minta tolong supaya perkataan sama turut diungkap yaitu  'Jangan mencuri jika anda tidak mahu ditangkap' atau ' Jangan lakukan jenayah jika anda tidak mahu ditembak'.

Kepada pejuang hak asasi, tolonglah perjuangkan hak asasi suspek ini juga ya, dan kepada rakyat Malaysia sama-sama kita melihat siapa yang akan memperjuangkan hak asasi suspek ini, samada geng Latifah Koyak, Malaysiakini, Majlis Peguam, NGO hak asasi, PDRM atau Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi ?  Anda Mampu Mengubahnya.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...