Bekerja Dirumah Tambah Pendapatan - Syarikat CITY VIERA Disahkan Menipu @Zahid_Hamidi @KBAB51 Tiada Tindakkan !

Pernahkan anda terbaca atau menerima iklan 'Tawaran bekerja sambilan dirumah' ? 'Jana pendapatan lumayan hanya dirumah' ? Bagi pelajar-pelajar yang baru habis peperiksaan SPM dan graduan menganggur pastinya akan tertarik dengan iklan berkenaan sekaligus ramai yang menjadi mangsa. Selain itu golongan dewasa yang ingin menambahkan pendapatan sampingan ekoran bebanan kenaikkan harga barang juga tidak terkecuali dari menjadi mangsa.

Salah satu sindiket penipuan ini telah dikesan menggunakan nama syarikat CITY VIERA yang beralamat di  Ajil Terengganu. Jika anda berhasrat untuk membayar RM 60 yang diminta oleh syarikat ini yaitu sebagai bayaran jaminan kepada barang yang mereka akan hantar, SILA BATALKAN HASRAT anda itu sebelum anda tertipu.

Disebabkan hari ini tiada keruangan masa, bahan bukti dan perbualan telefon dengan pihak syarikat ini akan di-upload esok. Untuk makluman awal hasil dari perbualan telefon dengan syarikat City Viera, antara kata-kata yang dilontarkan oleh wakil syarikat penipu ini ialah"

 "Kalau pergi repot, polis pun tak layan, polis banyak lagi kerja, setakat RM 60 nak pergi ke bank negara! tak padan !

Mungkin tanggapan demikian menyebabkan mereka lebih berani untuk menjalankan aktiviti penipuan ini, persoalannya benarkah pihak berkuasa seperti polis tidak melayan terhadap kes penipuan yang berjumlah kecil seperti RM60 ? Jika begitu bertambah ramailah penipu, RM60 untuk satu kepala, kalau  10,000 atau 100,000 kepala ??? Bersambung.... Anda Mampu Mengubahnya..

53 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy bru terkena nie.. Alamat No 25-A,batu 21 jalan kilang latitude tree,21800 ajil terengganu.. Dye soh kite iklankan gune alamat kita, balai polis lak tu.. Tak ke gile.. Dlm wssap bhan disediakn.. Kite lak kne iklan.. Dduk johor, suami org ajil,Balik ganu mmg kne bom la tempat tu.. Siap, tggu ambe balik sne..

      Delete
  2. ouhh..menipu upanya..sy pun ada mohon..nk kol tuk kepastian,mula2 msk line tp xangkat..kol skali ag,terus voicemail..so sy try google psl syarikat ni,tp hasilnya mencurigakn..hurm..upanya penipu..mcm2 dunia skrg..sbb duit,manusia jd hamba..

    ReplyDelete
  3. ouhh..menipu upanya..sy pun ada mohon..nk kol tuk kepastian,mula2 msk line tp xangkat..kol skali ag,terus voicemail..so sy try google psl syarikat ni,tp hasilnya mencurigakn..hurm..upanya penipu..mcm2 dunia skrg..sbb duit,manusia jd hamba..

    ReplyDelete
  4. sama la...google dulu baru dpt tau...nasib baik google dulu..check no TR -0117583P kat website SSM...kuar result "No Record Found" ...nie syarikat bleh cabut bila2 masa...sbb tu x berani daftar kat SSM...nasib baik hati tergerak nk google dulu...

    ReplyDelete
  5. Huhuhu... Nsib baik google.. Dh nyaris Nk g byr.. Sial btol... Tp x pe.. Ad hikmah nye jgk...

    ReplyDelete
  6. Nasib baik search n kluar kat blog ni..dlm iklan xde tulis nama company..dh dpt surat baru tau nama company trus search..thanks gelombangkick..kalau tak mmg dh trbayar rm60 kt si penipu ni

    ReplyDelete
  7. Tergerak ati nk chek city viera..syukur la klu x dh mlayang 60hinggit..tq gelombangkick

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ke city viera ni sama dengan city business?
      Baru je nak register

      Delete
  8. Tq for this . Nasib tak terkena . Skrg dorg dah tukar kpd city business enterprise. Konon ada ssm . Tp menipu. Puihhh .

    ReplyDelete
  9. Tq for this . Nasib tak terkena . Skrg dorg dah tukar kpd city business enterprise. Konon ada ssm . Tp menipu. Puihhh .

    ReplyDelete
  10. pagi ni baru tgk iklan kat harian metro. keje lipat risalah iklan. rupanya penipu...

    ReplyDelete
  11. iklan syarikat ni ada dalam metro..mohon pihak surat khabar metro selidik sebelum paparkan iklan.sekarang tukar nama.0_'

    ReplyDelete
  12. city business enterprise saya dah check dia bg no ssm ada kuar kat situ...siap bg bukti...tpi skrg tawaran modal dgn harga 50 ringgit..btul ke?

    ReplyDelete
  13. betul ke city business enterprise ni? mmg dia offer rm50 sekarang..makna penipu juga la ni??

    ReplyDelete
  14. Saya pun dapat tahu lepas tgk blog ni. So memang sah la syarikat ni penipu?

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah. Selamat saya google dlu. Thanks ya semua. Kalo x terbang rm60 ๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah. Selamat saya google dlu. Thanks ya semua. Kalo x terbang rm60 ๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
  17. Ya sekarang dah tuka citybusnissenterperise..pada mulanya mmg sudah ragu2..sbb x mungkin kerja begitu senang boleh dpt income tinggi sebegitu..jadi sy selidik dulu then bru lah dpt tahu hal sebenar..kes ini perlu diambil tindakan supaya mereka stop aktiviti haram mereka tu.

    ReplyDelete
  18. Ya sekarang dah tuka citybusnissenterperise..pada mulanya mmg sudah ragu2..sbb x mungkin kerja begitu senang boleh dpt income tinggi sebegitu..jadi sy selidik dulu then bru lah dpt tahu hal sebenar..kes ini perlu diambil tindakan supaya mereka stop aktiviti haram mereka tu.

    ReplyDelete
  19. Sye bru je bk dftar. . Nasib baik trgrak hati jgk nk rsearch. . Klu x, jwabnye mlyan lah duit nye. . Tq blog gelombangkick. .

    ReplyDelete
  20. Jilake punya punya org melayu makan duit haram......hidup dah berfamly mmg x selamat selamanya makan duit haram tau x......hope insaf la azam tahun baru ni -,-"

    ReplyDelete
  21. Jilaka punya org melayu nk kerja mudah makan duit haram....x selamat jika dah berfamly anak beranak makan duit haram...insaflah azam tahun baru ni bertaubat ye...-,-"

    ReplyDelete
  22. YA Allah betul ke ni...saya baru bankin duit pendaftaran rm50 semalam..malam ni baru tergerak hati nak search pasal syarikat tu..kena tipu ke ni Ya Allah ��..tak aman dunia akhirat orgorg macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dh bayar?pastu dpt x risalah tu?

      Delete
    2. awak tkde dptlah rislh² tuh semua smpi skrg ?

      Delete
    3. Betl ke menipu ni sis? Sy pun baru nak join.. Ada respon juga ka lepas sis bank in rm 50 tu dari diorg?

      Delete
    4. Ni dh bulan 5 tkde respon ape2 ke dri kompney ni?

      Delete
    5. Risaunya ,.. Bahaya tak kalau dah bg maklumat diri semua kat diorang ?

      Delete
  23. Saya pn bru nk try..Nasib baik blm bank in..dia ade iklankan kt fb..sy wsap utk dptkn kpastian..then dia bgtau nama comp 'city business enterprise'..btl ke comp ni wujud

    ReplyDelete
  24. Sy dah bt pendaftaran rm50 ,hmm ttibe rase myesal tak search dulu pasal company ni....hmm sedih nye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dah buay bayaran ? Lepas tu awak sattle macam mana ?

      Delete
  25. hai smua..saya pun baru dpt iklan..voleh cek x..skg diaorng guna cittra bisnes

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun terdengar ni. Boleh bagi pencerahan? Citrra Bisnes Enterprise Terengganu.

      Delete
    2. Encik fadli adam...citrra bisnes enterprise terengganu ke???syarikat ni sme dgn yg atas ke..cuma tukar nama?

      Delete
    3. Encik fadli....citrra bisnes enterprise terengganu kn???syarkt yg sme ke dgn yg ats...ade spe2 bleh bgitau?

      Delete
  26. Business sama ke dgn citra business enterprise? Byr wang pendahuluan RM 60

    ReplyDelete
  27. Yg pasal cittra bisnes ni,sy pun br dpt iklan dorg..tu try google smpai la ke blog ni..tktau la btul ke tidak...tp klu btul,mintak2 depa di beri hidayah..

    ReplyDelete
  28. Citrra Bisnes Enterprise Terengganu ni sqtu lg... was2 gak ni

    ReplyDelete
  29. Jgn pecya..sy tanya almat xbg full just ckp d terengganu

    ReplyDelete
  30. nasib google dulu pasal company ni...klu x terjebak la kena tipu skali....nama orang yang iklan tu cik era ke?016-8925971....pendaftaran rm60 die mintak kan?

    ReplyDelete
  31. company cittra bisnes enterprise terengganu sama ke dgn company atas tu?saya tgh wasap lg dgn org yg iklan tu..namanya niza..byr rm60..was2 lak nak join

    ReplyDelete
    Replies
    1. sya pun tapi nama cik era 0168925971

      Delete
  32. TOLONG JANGAN JOIN. CONFIRM TU SEMUA TIPU. SEKARANG DIA GUNA NAMA SYARIKAT CITRRA BISNES ENTERPRISE. NAMA ORG YG IKLAN TU NIZA 0164387198. DIA SURUH MASUKKAN DUIT KE ACCOUNT MAYBANKNOR HIDAYU BT MUHAMMAD.

    ReplyDelete
  33. NOR HIDAYU BT MUHAMMAD DETAILS :
    ALAMAT : NO. 1 KAMPUNG BATU 21, JALAN KILANG LATITUD TREE,
    21800 TERENGGANU. NO. IC NOR HIDAYU BINTI MUHAMMAD : 900622-11-5616.
    NO. TEL : 013-9291164.
    LAPOR JE KAT BALAI POLIS, WPUN JUMLAH DIA MINTAK BAYAR TU CUMA RM60!
    WE NEED TO STOP THEM! SESIAPA YG BERDEKATAN DGN ALAMAT TU, TOLG LAH PERGI CHECK & VIRALKAN.

    ReplyDelete
  34. Nor Hidayu bt Muhammad

    No 1, Kg Batu 21, Jalan Kilang Latitud Tree, 21800 Ajil, Terengganu

    ReplyDelete
  35. Saya ada gambar ic dia tp nak post kat sini xtau mcmna..

    ReplyDelete
  36. Mana awak dpt gmbr ic dia ? Sy nak tau juga sbb sy bru kena tipu dgn dia haih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dah kena ka ? Awak dah bagi nama ,no IC, alamat semua ? Bahaya tak kalau dah bg ?

      Delete
  37. nak tnya city viera nih skrg tukar nama ciitra business enterprise ke ??

    ReplyDelete
  38. kalau ciitra business nih tipu byk org kita buat report kat PPIM biar diaorg ja yg settel kan masalah mcm nih bukan apa sbb takod lagi ramai yg terkena...

    ReplyDelete
  39. Nak tanya , city bussiness interprise pun sama ka tipu ?

    ReplyDelete

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...