100 DALIL KENAPA BN AKAN KALAH DI KELANTAN

Seringkali pemimpin Umno dan Barisan Nasional terlupa akan kuasa yang ada kepada mereka sebenarnya datang dari rakyat, diatas keselesaan dalam kesombongan itu pasti ia akan terhukum.

100 Dalil kenapa Umno tak mampu tawan Kelantan selama lebih 20 tahun dan sekali lagi pada PRU 13 ini disebabkan beberapa faktor, 22 dari 100 dalil itu ada di Pejabat Perhubungan Umno Negeri Kelantan.

Setelah kajian terperinci dilakukan, maka diketemukan dengan dalil-dalil yang sebahagiannya memang sudah diketahui umum, namun biarlah dahulu kerana peluang untuk kepimpinan BN Kelantan masih terbuka untuk membuat perubahan atau akan mengalami nasib yang sama.
Tokoh Veteran UMNO Hussin Serama bersama Tok Pa yang juga akan veteran.


Semalam Gk bersama blogger amboorekampung telah turun padang bagi menguji, mengenalpasti dan merakamkan dalil-dalil tertentu dan juga bertemu dengan veteran-veteran Umno dan salah seorang daripadanya dari Bahagian Pengkalan Chepa. Usaha mencari serta bertemu dengan veteran Umno yang diabaikan akan diteruskan.
(Video terdahulu disunting dari kiriman Noranectv)
Orang-orang lama yang berjasa kepada Umno diabaikan tanpa pembelaan, sungguh tragis dan memilukan demi mengejar kepentingan peribadi, orang lama sanggup disampahkan, beginikah rupanya sikap Umno Kelantan ? Mulut selalu manis dengan janji dan kebajikan, PRU13 kononya nak menang dan nak TUKAR kerajaan Kelantan tapi semuanya tidak akan menjadi kenyataan.
 (Rakaman video seminit dari 50mint rakaman, sambungannya akan menyusul)
“Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alasan.” bertitik tolak dari kata-kata itu, maka Bn Kelantan tidak seharusnya mengabaikan orang-orang lama, bertanya khabarlah mereka, bukannya mereka inginkan projek berjuta-juta, tapi umpama anak dan orang tuanya.

Tak payahlah tunggu Dato' Alwi...baru nak pergi!
Apakah gerakan TUKAR yang digerakkan oleh penerangan itu hanya hebat bergerak dengan kata-kata sahaja mengelilingi Peng Chepa ? Jangan pula gerakan itu akan memberi impak negatif kepada BN Kelantan diatas serangan penentangan bebas kepada cara yang tidak betul.

Veteran Umno adalah tulang belakang kepada kemenangan BN, biarpun ia tidak berkuasa parti, tapi anak cucu dan pengaruhnya akan melihat tidak cakna parti berkerajaan itu yang membuatkan mereka terasa hati dan akan membalas bila tibanya pilihanraya........

Oleh itu betapa mustahilnya TUKAR yang dimitoskan tanpa menghargai orang yang berjasa sedikit sebanyak  kepada parti, takkanlah kebajikan kepada veteran pun sampai 3 bulan menunggu masih tak dapat, duk buat apa semua tak boleh nak adjust, kalau ya pun sibuk main projek, kena ingat, tanpa sokongan akar umbi ia tidak kemana.

Tiada ke alternatif yang bersifat realiti? Pelik sungguh, pilihanraya nak menang siap dengan TUKAR lagi, tapi ketepatan sasaran gerak kerja tidak ada, banyak main dan banyak mengampu untuk menggapai niat tertentu, tak usahlah...tak layak langsung...

Namun kebajikan diatas menghargai veteran itu bukan sekadar untuk PRU semata-mata, hargailah mereka, buah tangan untuk lawatan tak habis RM 10 pun. Blogger Amboorekampung tak makan gaji pun mampu. Jangan jadikan Umno itu platform kebajikan hanya untuk orang tertentu. Anda Mampu Mengubahnya.

15 comments:

 1. mapuhlah umno main nga pengerusi tukar takkil gak,koya pelik budok tu loni,meluat kawe tgk,molep doh boh,buwi parok lg boh,stopa bojeng keras pun buto ko?

  ReplyDelete
 2. KO VETERAN XCARO,DUK CARO KO KAMARUDDIN HOK ANGIN NOK TANDING KERUSI DUN KIJANG,UMNO AKAN PUPUS DGN ADANYA ORG2 SPT KAMARUDDIN YG GILA PUBLISITI,HASIL KERJA ZERO.

  ReplyDelete
 3. Kebanyakan yang berkuasa dalam UMNO Kelate adalah pencacai yang mengekori pemimpin setiap masa hinggakan kalau boleh tahi di punggung pemimpin pun nak di basuh... Asalkan dapat projek dan lebih lebih lagi yang nak jadi calon.

  ReplyDelete
 4. KAMARUDIN KAASIM BULEH PITIH PROJEK KONVENSYEN 30 RIBU. DUIT HOK GUNA HANYA 20 RIBU. 10 RIBU MASUK POKET.... GEMUKLAH WEH . PITIH TU TAK AUDIT . RASUAH DAN PENYELEWENGAN ADALAH PERUT PEDAL PENCACAI AMENO...KHHHAKKKTUUUIIHHH..

  ReplyDelete
 5. malu sungguh umno dgn peel budok ni,dio bos di pejabat loni,ramai ore benci,tapi malas jah baso,berehi buat kijo tergeso-geso,pahtu mula nok keje ore suh buat lah,dio ni supo pengerusi perbgn umno negeri doh,tok pa xtahu keadaan hok sebenar,tok pa tgk ore ramai ok lah,tp hok sbenarnya tok pa pun kena tipu ke budok ni,dio tupe program ore dio dpt kred,ore susoh2 buat kijo dio buleh nama,xtahulah lgumana,tp gak majoriti dale ofis benci sngt ko budok ni,benci dgn perangai koya nok jadi hero hasil kijo ore lain.tgk ahh esk,mesti ramai mari komen bilo dapat tahu cerito ni.

  ReplyDelete
 6. Pitih RM4000 buat dikir barat acu test sepenggal oleh din glamor mari kok celah mana tu.. gadai tanah mok pok ko? ko gadai ratai mas bini.?

  ReplyDelete
 7. dio buat team sndiri duk d blkg pej phbgn,ore hok kijo bertungkus lumus selama ni dio tohok,dio pakai masa nok guna jah,meme btul cara dio ni kijo penting diri sndiri.sbenarnyoh dio buleh pitis peruntukkan utk tukar tu,tp dio oyak xleh,dale grup dio sndiri dio bagi pitis ado ore buleh 300,ado 100,ado 50,bukan dia buwi atah kijo bnyk sikit,tp atah palo otok bodo diolah,tak dan lamo dio ni pecoh lube lah mene jahat gak.

  ReplyDelete
 8. supo dgn bakal mb dio lah mb bachok hahaha

  ReplyDelete
 9. takpo la... hok tu bia dia jawab diri kat akhirat nanti. mu pulok yang suko wat cite tu benar ke atau mu saja wak fitnah kerna mu tok dapat dok pat dio..

  ReplyDelete
 10. Umno mesti dibersihkan dari org2 hok pentingkan diri sendiri,guna idea org lain nok naik diri sendiri.umno memang xdok keperibadian...

  ReplyDelete
 11. cara pengerusi TUKAR @ Jogho Kelate @ Kamaruddin Kassim ni lah hok buat banner dan gantung banner kato Tok Guru Haramkan amik duit BR1M dan Banner menggalakkan pelajar pergi ke himpunan BERSIH..dialah dalangnya.

  ReplyDelete
 12. din ni bagus dulu,abe pun xtahu bakpo loni jadi laguni,saem-saem di pjabat pakat kato din kena kejutan YB Kijang,xpolah hok tu tuh,tp bakpo din duk cah keting abis ore lain,boh din Che Rosli pun din cantas,pah blahmana din nok hidup lamo dale dunio politik,xleh buat lagu tu kalu din nok naik dale politik ni,din budok lagi,biar ado hormat sikitlah ko ore lamo,din nok naik cepat din akan jatuh cepat,din tgklah,abe nok nati kelih jah dik.

  ReplyDelete
 13. adik atas dahi mung....mung ingat molek sangat ko puak2 hak dok dengan din tu..mugo kaki karaoke belako...din sediri pun ambik supo jah...ambik tino gro wat nyanyi...ore kanan yg dok menyamar oyat sepupu setopa tu pulak perasan pandai... pah ado sekor lagi pak turut...anak buah su pemuda kota bharu..

  ReplyDelete
 14. Yang demo dok bedeki dengan mat din tu bakpo? Ko demo tak puas hati gapo ko mat din...ikut dialah nak wat gapo pun ..sebab tok pa bagi sokongan padu ko dia dengan puak2 ajk tukar dia...termasuklah si ezwan abdullah bekas budak umb..ezwan tu budak rajin tu...sebab tu umb bagi i-pad ko dia....tapi dia gi jual i-pad hak ore bagi....tapi gapo2 pun memang tukar hak mat din buat mujarab sungguh...takkan la sampai menteri kabinet jemput ajk tukar gi kl....demo tok soh dok bedeki la....puak2 dia tu mungkin kalu BN menang ada jawatan belako tu....mungkin pegawai dikemas @ JPP...mugo ajk mat din ore2 bujok belako...hak tak bijok lama dah dia terajang....mapuh keras belako dah bahe tanoh...

  ReplyDelete
 15. Balah sama sendiri puok kita.Acu sepakat molek gak.

  ReplyDelete

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...