PAS Sedia Gerakkan Seluruh Asetnya Bagi Operasi Membantu Dan Menyelam....

Ohh baru kita tahu mengapa PAS menerusi Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia, Pemuda PAS Malaysia (JUHAM) mendesak supaya mengisytiharkan darurat, rupanya selagimana darurat tidak diisytiharkan, aset-aset yang dimiliki oleh PAS sebagaimana dibawah tidak dapat digerakkan.  Mungkin sebab itu juga sampai kehari ini kelibat Unit Amal PAS tidak kelihatan.
 Ini hanya sebahagian aset yang dimiliki oleh PAS hasil dari ceramahnya dan sebahagian aset yang lain mungkin ada dibawah.

Disebalik ujian yang menimpa ini, ada baiknya kita tidak menunding jari kepada mana-mana pihak sebaliknya sama-sama bermuhasabah dan jadikan apa yang telah berlaku sebagai iktibar pada kita semua.

Oleh ust yunan
Malam tadi saya dijemput untuk memberi kuliah maghrib di sebuah kampung yang saya rahsiakan namanya. Masjid yang dijadikan Penempatan Banjir itu meriah sekali dengan ibu bapa dan anak-anak.

Hampir 50 keluarga ditempatkan di sini. Musibah banjir yang menimpa mereka begitu menyedihkan. Namun hati saya lebih hiba bila azan maghrib berkemundang boleh dikira dengan jari mangsa banjir yang turut serta menunaikan solat maghrib berjamaah. Begitu juga dengan solat isyak. Masing-masing sekadar bersembang kosong dan bergelak ketawa di luar masjid.

Saya termenung sendirian. Bukankah mereka mangsa banjir ini adalah tetamu Allah swt? Bukankah mereka sedang menumpang di Rumah Allah? Apakah ini sikap seorang tetamu? Tidakkah mereka merasa malu kepada Allah swt?

Apa yang kita miliki adalah cuma pinjaman dariNya. Rumah, kereta anak isteri malah tubuh badan kita adalah pinjaman darinya. Bukan milik kita. Itu mungkin nikmat pinjaman yang kita sudah lupa. Tetapi Masjid yang jelas-jelas Rumah Allah yang kita diberi peluang untuk tumpang teduh pun kita masih tidak ada rasa malu meninggalkan solat.

Bala bagaimana lagi yang mereka ingin terima supaya dapat menginsafi diri mereka? Masa makan mereka berpusu-pusu berebut-rebut. Masa azan mereka wat do no je... Siapa yang bagi rezeki nasi, ikan sardin dan ikan kering itu? Siapa?

Mengapa kita lupa siapa Pemberi rezeki itu? Sehingga solat yang cuma 5 minit itu, kita tak sudi bersama para jamaah untuk menunaikannya.

Masa senang kita lupa Allah. Dan masa susah pun kita masih lupa Allah... Apa pun sama-samalah kita berdoa mudah2an Allah swt memberi hidayah dan taufik kepada kita semua. Amin...

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...