BUKTI Pas Menerusi Takiyuddin Halang Pembinaan Rumah Rakyat Di Kelantan

KOTA BHARU - Beginilah sikap pemimpin Pas apabila kerajaan pusat cuba untuk membantu rakyat Kelantan, namun dipentas ceramah, mereka mendakwa pemimpin BN jualah yang menyekat pembangunan di Kelantan, sedangkan hakikat sebenar adalah sebaliknya, pemimpin Pas sanggup melihat kesengsaraan rakyat Kelantan daripada dibantu oleh kerajaan pusat hanya semata-mata kerana politik sempit mereka.

Jika ada yang masih bertanya, kalau pemimpin BN ikhlas untuk bantu rakyat, kenapa harus menang PRU terlebih dahulu baru boleh buat pembangunan, jawapannya seperti berikut:

Pembinaan Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1Ma) yang bakal dirasmikan tapak pembinaannya oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak di Kampung Raja Udang, di sini petang ini mencabar undang-undang Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam (MPKB-BRI).

Ia tanpa mendapat kebenaran merancang atau pelan yang diluluskan untuk pembinaan oleh MPKB-BRI.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan, berkata Perdana Menteri bakal merasmikan projek perumahan yang tidak sah.

Menurutnya, mana-mana projek perumahan yang akan dibina di sesebuah negeri, pemaju perlu menyatakan beberapa syarat, antaranya pembangunan berkenaan tidak mengganggu kawasan sekitar.

Katanya, syarikat yang bakal membina perumahan itu perlu berbincang dengan kerajaan negeri, sama ada dalam urusan tanah atau sebagainya.

"Pada masa yang sama apabila pemaju ingin memasuki kawasan yang ingin dimajukan, mereka perlu mendapatkan permit pelan tanah, kena ada rumah contoh terlebih dahulu.

"Bagaimanapun, katanya semua perkara itu tidak ada, pelan tanah juga tidak ada, ini bererti pemaju telah melanggar syarat serta undang-undang MPKB-BRI," ujarnya.

Takiyuddin seterusnya memberitahu, untuk membina perumahan itu, kena ada sistem perparitan, jika tidak dengan jumlah yang begitu banyak unit rumah terbabit, air pengguna hendak dialirkan ke mana.

Sambungnya, pada masa yang sama kawasan terbabit begitu rendah dan ia perlu ditimbun, apabila ia telah menjadi tinggi, kawasan sekitar akan menjadi rendah dan masalah banjir pula berlaku.

"Semua perkara ini perlu dinyatakan dalam surat permohonan yang dimaksudkan tadi," ujarnya.

Pada masa yang sama, untuk menyiapkan unit rumah yang begitu besar, jalan utama juga perlu dibesarkan sekitar 50 kaki.

Katanya lagi, jika demikian ia akan berlaku masaalah pengambilan tanah baru sekiranya tanah tersebut bukan milik kerajaan.

Tambahnya, adakah pembelian tanah orang ramai telah diselesaikan.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan rakyat supaya tidak termakan lagi dengan janji BN kerana ia hanya janji yang tidak akan ditepati.

"Permohonan oleh syarikat terbabit untuk mendirikan rumah tersebut tidak pernah berlaku kerana tiada sebarang hitam putih dari MPKB.

"Ia hanya janji murahan politik kerajaan BN untuk memancing undi sempena PRU13," ujarnya.

Takiyuddin seterusnya melahirkan rasa kehairanan kenapa projek itu perlu diadakan di kawasan itu.

Sementara itu, Pengerusi Ahli Jawatankuasa Bertindak Kampung Baru Raja Udang, Ismail Ahmad, menyerahkan memorandum bantahan kepada MPKB-BRI kerana berlaku pencerobohan tapak hak milik persendirian untuk dijadikan jalan atau laluan kepada projek tersebut. (Gambar atas)

Memorandum itu diserahkan kepada Datuk Takiyuddin Hassan sempena majlis perjumpaan itu malam tadi.

Nak bantu rakyat pun bukan main lagi halangan dan karenah birokrasi kerajaan Pas Kelantan ni, kalau nak tunggu kerajaan Pas Kelantan yang buat rumah untuk rakyat ni, alamatnya tak berumahlah rakyat sampai ke tua.

Apapun perkara yang ditimbulkan oleh Takiyuddin diatas jelas menampakkan kepala otak puak Pas ni jenis yang bagaimana, sepatutnya dah kerajaan pusat nak buat rumah untuk rakyat, kerajaan negeri perlulah bagi kerjasama, jangan duk cari masalah dan alasan semata-mata, soal masalah infrstruktur lain seperti longkang, jalan dsbnya itu soal yang remeh dan mampu difikirkan oleh kerajaan negeri, kalau tak kerajaan negeri duk buat apa ?

Bagaimanapun soal infrasturuktur itu kita percaya ianya sudah termasuk didalam perancangan pembinaan rumah tersebut, Pas jangan duk buat 'darat' gong lagu tu, sebab pembinaan rumah rakyat ni bukan pertama kali dibuat oleh kerajaan pusat diseluruh negara, jangan pula nak ajar itik berenang.

Kalau macamnilah cara penerimaan pimpinan Pas Kelantan terhadap pembangunan yang hendak dibawa ke Kelantan, makanya PRU 13 ni sama-samalah kita 'lu pikirlah sendiri. Anda Mampu Mengubahnya.

4 comments:

 1. Buwi gak royalti dulu...br boleh kecek psl bendo lain...hok pembgnan lain tue buat slps dpt duit royalti...jange dok ingat ore kelate tok tahu gapo satu gak...loni semua makkumat dok dihujunh jari...kalu ikhlas buwi royalti sbb royalti hak rakyat kelantan...

  ReplyDelete
 2. royalti apa? tak wujud. msk court pun kalah

  ReplyDelete
 3. Royalti kepala lembu hang... dah berapa puluh tahun dok macam tu,,pah tu dok sabit duit royalti tak leh,,alasan kambing pas memang cam tu

  ReplyDelete
 4. Ado minyak bawah KB, tumpat dan bachok.. tiga hari sebelum pru, Huse muse akan gali nk bagitau dia buleh gali minyak.

  ReplyDelete

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...