Sultan Sulu Tarik Balik Gencatan Senjata, Arah Tenteranya Lancar Operasi 'Serang Dan Lari'

Jamalul Kiram III mengarahkan pengikut-pengikutnya supaya tidak berganjak dari Sabah dan melancarkan serangan gerila terhadap pasukan keselamatan Malaysia.

Menurut laporan media, Jamalul Kiram berkata berundur dari Sabah bukanlah satu pilihan untuk tentera-tenteranya.

"Mereka sudah di tanah air mereka jadi mengapa kembali?" katanya kepada para pemberita di kediamannya di Taguig, menurut laporan 'The Philippine Star'.

Sementara itu, jurucakap Sultan Sulu, Abraham Idjirani yang menyifatkan tindakan memasuki Sabah sebagai satu 'perjuangan' berkata tenteranya akan meneruskan 'perjuangan' mereka.

Katanya, kesultanan Sulu telah menarik balik perintah gencatan senjata yang dikeluarkan dan tentera-tentera Diraja telah diarahkan melancarkan operasi secara "serang dan lari" terhadap pasukan keselamatan Malaysia.

Menurut laporan, adik lelaki kepada Jamalul, Azzimudie Kiram dan pengikut-pengikutnya masih berada di Sabah dan ini bertentangan dengan laporan dari Malaysia yang mendakwa mereka telah melarikan diri.

Idjirani juga mendakwa Azzimudie dan kumpulan pengikutnya masih kuat berdasarkan perbualan telefon dengannya pada malam Sabtu.

Katanya, tentera Sulu yang pada masa ini berjumlah 170 orang telah berpecah kepada tiga kumpulan bagi mengelak daripada pesawat pengintip yang berlegar di sekitar Lahad Datu mengesan mereka.

4 comments:

 1. hahaha...serang dan lari..tak de telur punya kiram

  ReplyDelete
 2. dia ni sultan ke muka mcm tukang angkat taik anwar jekkk....

  ReplyDelete
 3. wahai si tua kiram, jangan ingat askar penceroboh pecacai ko aje yg reti perang gerila. ko ingat dgn duit syiling 50sen yg dh sampai kg ko? itu tandanya bila2 masa, kepala ko boleh bersepai kena bom.

  ReplyDelete
 4. tak habis2 si kiram bahalol ni cakap besar ....puak dio ni makin hari dah kena tibai dgn peluru ATM, PDRM !!! lagi mau cakap kencang !! sungguh bacul !!

  Tgok muka dia pun macam orang kecewa tak dapat jawatan ' Sultan ' ..yg dapat hanyalah 'Setan Sulu '

  ReplyDelete

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...