Tun Mahathir Syak Pas Alat Kepada British Dan Perpecahan Di Deoband

1. Kita hairan bagaimana ada orang Islam yang begitu sekali menyanjung tinggi pemimpin mereka sehingga sanggup minum air basuh kaki mereka ini. Tetapi inilah yang berlaku apabila terlalu taksub kepada pemimpin.

2. Saya diberitahu tidak ada kemungkinan Barisan Nasional menang di Kelantan kerana penduduk Kelantan begitu taksub dengan Nik Aziz.
Demikianlah ketaksuban ini sehingga apa sahaja yang didakwa olehnya berkenaan agama Islam maka orang Kelantan akan menerimanya bulat-bulat sebagai benar dan menepati ajaran Islam.

3. Kata orang ini, tidak ada gunanya ulama lain atau Mufti menolak dan menidakkan dakwaan Nik Aziz, orang Kelantan tetap akan percaya pendapatnya juga. Jika ada yang ragu sekalipun, mereka tidak akan menyatakan keraguan mereka.

4. Orang Islam yang berfikiran waras tentu menolak dakwaan Nik Aziz bahawa mengundi PAS akan mendapat pahala, bahkan menjamin syurga di akhirat. Tetapi nampaknya majoriti rakyat Kelantan, samada mereka terima dakwaan ini atau tidak, terus setia dan menyokong kepimpinan Nik Aziz. Kemenangan PAS di Kelantan dan di lain-lain tempat membuktikan kepimpinan Nik Aziz tidak terjejas walaupun jelas menyalah guna agama untuk politik duniawi.

5. Demikian jugalah dengan lain-lain kenyataan dan sikap yang lari jauh dari ajaran Islam saperti menidakkan keIslaman orang yang tidak menyertai atau menyokong PAS.

6. Dahulu kerjasama antara UMNO dengan orang bukan Islam didakwa bertentangan dengan ajaran Islam. Sekarang PAS di bawah kepimpinan Nik Aziz bukan setakat bekerjasama dengan orang bukan Islam tetapi juga sanggup bekerjasama dengan orang yang menolak dengan keras dan secara terbuka hasrat PAS untuk mendirikan Negara Islam dan melaksana hukum hudud.

7. Saya masih ingat semasa kita bangunkan Putrajaya, Nik Aziz mendakwa apabila PAS memerintah Negara ini, Kerajaan PAS akan lelong Putrajaya. Hari ini lain pula bunyinya. PAS berjuang untuk ke Putrajaya sebagai pemerintah.

8. Dalam masyarakat Islam penyelewengan kerap berlaku kerana ajaran sesat yang disampaikan oleh ulama yang tidak bertanggungjawab. Adanya Qadiani dan puak-puak tertentu yang lain ialah kerana taksub kepada pemimpin agama. Kita lihat bagaimana kuatnya pegangan pengikut Ashaari dan Ayah Pin kepada ajaran mereka.

9. Di India, British menggalakan penubuhan dan perkembangan Qadiani kerana ia akan memecah-belah orang Islam dan melemah mereka. Kita syak yang pendaftaran dengan pantasnya Parti Islam Se Malaya oleh British juga mempunyai niat yang sama. Ia berlaku diwaktu orang Melayu buat kali pertama bersatu untuk menentang British. Bahawa PAS, dalam Pilihanraya 1955 menentang kemerdekaan Malaya memanglah menepati hasrat British. Tetapi perjuangan PAS untuk melambatkan kemerdekaan gagal.

10. Dalam Pilihanraya 1955 PMIP hanya menang satu kerusi. Selepas itu PMIP bersungguh-sungguh mengguna agama sehingga dalam Pilihanraya Umum 1959 Kelantan dan Terengganu jatuh ke tangannya. Walaupun Kerajaan PAS Terengganu runtuh dan diganti dengan Perikatan tetapi ini tidak kurangkan ketaksuban kepada PAS.

11. Berpecah dan lemahnya umat Islam ialah kerana taksub kepada kepimpinan lebih dari ajaran Islam seperti yang terdapat dalam Al Quran.

12. Keadaan orang Islam dan agama Islam di Malaysia begitu juga. sesungguhnyalah segala keburukan datangnya dari orang Islam sendiri. - Tun Dr Mahathir @ Che Det
Perpecahan umat Islam yang digambarkan Tun Mahathir pernah berlaku di tempat pengajian Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yaitu Madrasah Darul Uloom Deoband atau didakwa oleh sesetengah pihak sebagai Universiti Of Deoband walaupun kerajaan India sendiri tidak mengiktirafnya.

Perpecahan di Darul Uloom Deoband itu berlaku sekitar awal 80an dahulu, akibat dari itu maka wujudlah dua madrasah besar di Deoband. Madrasah baru dikenali dengan Darul Uloom Deoband (Waqaf), oleh kerana belum ada tempat maka mereka menggunakan Masjid Jamek (Jama' Masjid) sebagai madrasah sementara. Pelajar Malaysia pada waktu itu belajar di Jama` Masjid atau Darul Uloom Waqaf kerana ketika zaman perpecahan itu mereka memihak kepada pihak Darul Uloom Waqaf.

Bagaimanapun perpecahan itu turut merebak ke Madrasah Mazahir Uloom Saharanpur yang terletak di daerah yang sama iaitu Saharanpur, dan memaksa mereka juga berpecah kepada dua madrasah, Mazahir Uloom Qadim (Lama) dan Mazahir Uloom Jadid (Baru).

Perpecahan itu juga adalah melibatkan orang-orang yang alim bukannya jahil, kedua-dua pihak sama reti hukum hakam Islam, namun walaupun reti Islam tapi bilamana bersikap seperti Nik Aziz  maka dengan mudahnya akan berlaku perpecahan yang akan merugikan umat Islam itu sendiri, dan sangat malang bagi kita umat Islam jika Nik Aziz  membawa fahaman yang telah menyebabkan perpecahan di Deoband itu ke negara kita Malaysia..... Anda Mampu Mengubahnya...

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...