Umie Aida Tegur Abby Jangan Politikkan Agama

Sejujurnya, jika ada anugerah artis politik paling popular, memang penulis nak beri anugerah khas tersebut kepada Abby Abadi.

Abby Abadi nampaknya semakin hangat diperkatakan oleh rakan-rakan media serta peminat yang mula mempersoalkan beberapa kenyataan Abby.

Kali ini timbul pula isu Abby Abadi yang menyatakan sukar bagi dirinya yang sudah berhijrah untuk mendapatkan kerja kecuali apabila kerajaan yang sedia ada tumbang.

Kenyataan itu telah dikecam oleh Umie Aida menerusi laman sosial Twitter.

Menurut Umie, kenyataan Abby Abadi itu seperti orang yang cetek pemikirannya.

Umie lebih bersifat terbuka apabila dia menyatakan yang selebriti yang berhijrah masih boleh maju tetapi jangan menggunakan medium politik.
Justeru, penulis lebih gemar untuk mengambil beberapa contoh artis/selebriti yang telah berhijrah tetapi masih berjaya dalam industri seni tanah air.

Penulis suka melihat cara Erma Fatima berdakwah. Anda nampak cara dia berdakwah? Mungkin ada yang sudah perasan akan perkara ini.

Erma Fatima yang juga pengarah terkemuka di Malaysia menggunakan pendekatan berbeza untuk berdakwah rakan selebriti yang lain.

Dia telah melakukan penggambaran di Tanah Suci Mekah pada masa yang sama melakukan ibadah umrah.

Selain itu, dia juga gemar memaparkan isu berkenaan wanita dan Islam dalam hasil karyanya sekaligus dapat memberi nasihat serta pengajaran kepada penonton.

Lain pula cara yang diguna pakai oleh Sheila Rusly. Penulis melihat Sheila lebih cekal dalam industri seni apabila dia pernah jatuh kemudian kembali semula bangkit dan berjaya dalam industri.

Dia berusaha untuk mencipta nama menerusi program-program yang dihoskan serta diterbitkan sendiri.

Pada masa yang sama, dia membantu suaminya, Jinggo dalam memajukan syarikat produksi mereka, JS Production.

Selain itu, Wardina Safiyyah juga mengakui yang sedikit sukar untuk mendapat kerja sebagai pelakon selepas memakai tudung kerana perlu menjaga adab dan sebagaianya.

Namun, pelbagai cara alternatif yang boleh digunakan untuk menjana pendapat.

“Tapi bila kita tiada ‘job’ untuk berlakon, kita boleh cari dengan cara lain dalam industri ini dalam usaha mencari rezeki.

“Kita nampak satu pintu tertutup, tapi Allah SWT Maha Penyayang, 10 pintu dibuka untuk umatnya,” kata Wardina sewaktu dihubungi hari ini.

Ujarnya, pelbagai pilihan boleh dibuat seperti menjadi duta produk, pengacara, mengusahakan perniagaan ataupun terlibat secara langsung disebalik tabir produksi.

Bagi Wardina, sikap, personaliti serta pemikiran merupakan asas utama untuk berjaya dalam industri.

Jelas, isu berhijab serta kerajaan yang memimpin Malaysia bukanlah isu yang perlu dipersoalkan oleh Abby.

Rata-rata komentator dalam laman-laman sosial serta laman web dan blog lebih menjerumus untuk memberi nasihat kepada Abby supaya tidak begitu aktif dalam politik sebaliknya mengfokuskan agama yang didahagakannya sebelum ini.

Penulis suka untuk mencadangkan supaya rakan-rakan selebriti yang telah berhijrah tetapi masih berjaya melangsungkan kehidupan dan menjana sumber rezeki untuk duduk berbincang bersama Abby serta berkongsi tips kejayaan.

Mungkin itu salah satu cara yang terbaik. Apa kata anda? -Mynewshub.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...