Mahfuz Tak Tahu Mana Lebih Hina Antara Robohkan Masjid, Baling Kasut Dan 'Tunjuk Punggung'

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berkata, tindakan membaling kasut di dalam masjid lebih hina daripada memijak gambar perdana menteri dan isterinya.

Ini kerana, katanya, masjid merupakan tempat suci dan dikira rumah Allah.

Justeru, beliau mempersoalkan tindakan kerajaan dan akhbar arus perdana membesar-besarkan insiden memijak gambar melebihi insiden di sebuah masjid di Alor Setar baru-baru ini.

"Adakah gambar lebih suci daripada masjid, rumah Allah?" soalnya.

Beliau merujuk kepada insiden minggu lalu apabila anggota kumpulan pendesak Melayu didakwa membuat kacau tazkirah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim di masjid.

Itulah politik, apa yang dikaitkannya terlalu jauh daripada isu yang sebenar, negara sememangnya memerlukan kerajaan yang baik tetapi sebaik manapun kerajaan ia tidak bermakna sekiranya negara punyai pembangkang yang teruk. Jika dikatakan membaling kasut kedalam masjid itu satu hal yang hina bagaimapula kalau merobohkan masjid ? apakah ia kurang atau tidak hina ?
Semalam akhbar melaporkan, gara-gara percayakan persetujuan lisan pihak berkenaan (Kerajaan Pas Kelantan), pengusaha restoran di Jalan Kuala Krai-Machang, dekat Batu Jong, di sini, mendakwa kerugian lebih RM20,000 apabila surau baru dibina berhampiran kedainya dirobohkan, kelmarin.

Surau mula dibina minggu pertama Ramadan lalu dan sudah 60 peratus siap itu dirobohkan Majlis Daerah Kuala Krai (MDKK) atas kesalahan mendirikan bangunan tanpa kelulusan bertulis pihak berkuasa tempatan (PBT) terbabit.

“Bila saya suarakan cadangan nak bina surau dan bilik air, saya dapat persetujuan lisan dan diberitahu tak payah buat surat permohonan kerana bimbang perkara ini heboh jika diusulkan kepada MDKK.

“Saya juga ingatkan tak apa (tak buat surat) kerana surau dan bilik air saya nak bina ini untuk kemudahan orang ramai termasuk pelanggan restoran dan masyarakat setempat,” katanya, di sini, semalam.

Mohd Asri mendakwa, tindakan MDKK merobohkan bangunan itu menyebabkan dia kerugian kira-kira RM21,000 dan mungkin terpaksa buat pinjaman bank bagi membayar upah kontraktor.

“Saya sedih kerana kalau pihak terbabit beritahu dari awal supaya tidak teruskan projek, sudah tentu kerugian terpaksa ditanggung tidak sampai sebanyak ini.

“Bila sampai tahap nak ‘plaster’ bangunan, baru diberitahu projek ini tidak boleh diteruskan dan terpaksa dirobohkan, saya bukan sahaja rugi besar tetapi juga rasa amat sedih,” katanya.

Menurutnya, dia hanya terima Borang B ‘Notis Mengehendaki Kacau Ganggu Dihapus’ daripada MDKK tiga hari sebelum tindakan merobohkan bangunan surau itu dibuat.

“Kalau kedai lama saya dulu ambil masa 10 tahun untuk dirobohkan tetapi bangunan surau ini hanya dalam tempoh sebulan,” kata pengusaha Restoran Reeza terbabit.

Mengulas lanjut, Mohd Asri berkata, peruntukan untuk bina surau dan bilik air itu sebahagian daripada geran berjumlah RM50,000 diberikan Majlis Amanah Rakyat (Mara) untuk pengembangan perniagaannya.

“Saya boleh guna wang geran ini untuk tambah kelengkapan restoran tetapi sebab nak buat amal dan bantu orang ramai, bila Mara tanya nak buat apa, saya pilih untuk bina surau dan bilik air.

“Surau dan bilik air penting sebab restoran ini jadi persinggahan bas ekspres termasuk bas bawa pelancong luar selain untuk kemudahan penduduk setempat terutama bila ada kenduri,” katanya.

Selain penduduk setempat dan pengguna jalan raya, Restoran Reeza turut menjadi tumpuan rombongan agensi kerajaan dari luar Kelantan serta golongan berpendapatan rendah dan sederhana kerana menghidangkan Menu Rakyat 1Malaysia. Selanjutnya disini.

Kalau Mahfuz ni orang Islam katakanlah semua itu adalah perbuatan yang hina bukannya membanding-bandingkan yang mana lebih hina....Anda Mampu Mengubahnya...

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...