DEMONTRASI GANAS BUKAN SAYA YANG MULAKAN - TOK JOGHO

KOTA BHARU - Pengerusi Gerakan Tukar Kerajaan Pas Kelantan Demi Rakyat (Tukar), Kamaruddin Kassim menafikan tuduhan yang mengatakan beliau adalah pencetus kepada pergaduhan ketika perhimpunan aman di depan SUK, kelmarin.

Sebaliknya, Kamaruddin menjelaskan, ketika itu beliau mencuba meleraikan perbalahan melibatkan wakil badan bukan kerajaan (NGO) Himpunan Sedar dan Gabungan Profesional Tuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas ke Negeri Kelantan (Royalti) sebelum himpunan bermula.

“Saya mendapati wujudnya pelbagai dakwaan menerusi laman sesawang seolah-olah menunjukkan saya yang mencetuskan provokasi sehingga dan terlibat dalam pergaduhan tersebut. Saya menafikannya kerana pergaduhan tersebut berlaku sebelum kedatangan saya dan setelah melihat keadaan itu saya mencuba meredakan kekecohan itu supaya ia tidak berlarutan,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Dalam pada itu, Kamaruddin juga menyifatkan dakwaan mengaitkan beliau yang memulakan pergaduhan terhadap Naib Presiden Royalti, Abu Samah Hassan adalah fitnah besar.

Kamaruddin berkata, walaupun ketika itu memang berada di tempat kejadian tetapi tegasnya, beliau tidak dapat melihat secara jelas individu yang menyerang sehingga menyebabkan Abu Samah cedera.

“Setakat ini saya tidak cadang membuat laporan polis berkaitan tuduhan tersebut tetapi tidak akan teragak-agak bertindak sedemikian jika dakwaan itu sudah melampau batas,” katanya.

Kelmarin, kira-kira 5,000 menyertai himpunan melibatkan dua kumpulan NGO di hadapan Kompleks Kota Darul Naim yang masingmasing memperjuangkan hak rakyat dan dalam masa sama lima aktivis Royalti cedera didakwa dipukul.

Himpunan Sedar kelmarin yang diketuai Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK) mendesak Kerajaan Negeri bentangkan maklumat peruntukan Kerajaan Pusat yang dibelanjakan dalam menyediakan bekalan air bersih.

Manakala Royalti mengadakan himpunan berkenaan untuk menyerahkan memorandum tuntutan royalti kepada Kerajaan Negeri bagaimanapun perhimpunan berkenaan dicemari kekecohan. - Sinar Harian

1 comment:

 1. Kepada Saudara-saudara dan Saudari-saudari yang hormati sekian,
  Bahawa saya, peguam Yip Jiun Hann, Pemuda MCA Gombak seorang anak Yip Kum Fook ingin bertanya mengapa orang ramai begitu dengki bapa saya beristeri lebih dari tiga? Ini sebuah Negeri demokrasi, dia mahu sepuluh isteri pun hak dia sendiri, sekiranya dia bolih bertanggujawab.

  Demi Islam pun bolih berkahwin lebih daripada empat perempuan. Saya harap orang ramai berfaham dan jangan bodoh.

  Kalau semua mahu cabar demokrasi dan hak asasi, orang ramai bolih bertanya pada YB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak and Pengurusi MCA Malaysia Datuk Dr. Chua Soi Lek, kerana memperbuatan mereka sama dengan bapa saya.

  Yang benar

  Pemuda MCA Gombak
  Sdr. Yip Jiun Hann

  http://margeemar.blogspot.com/2012/06/malaysia-between-les-majeste-treason.html

  REPLY:

  Anon 19:31 @Yip Jiun Hann. saya pekenal saya diri sendiri nama seorang lawyer jugak Marapoo a/l Tanyasapa. Ini orang Malaysia juga ada busybody takdak mau respeck sama demokrasi dak hak-hak kemanusiaan. Saya punya appa juga ada kawin 9 kali estet juga buat. Itu saya punya appa kasi bilang ini Malaysia duduk banyak freedom apa..India, Cina , Malayu juga boleh kasi kawin.Tapi itu Islam kasi kawin Ampat saja Mr.Yip, takda kasi lebih. Tuhan Alah cakap dalam Kitab Kuran kasi kawin satoo,duaa,tigaa, ampaaat. Tapi itu jam kaloo takda bole kontrol mari, angkat satoo jugak Mr Yip. You itu jam angkat Loyer mana ounya tempat?? Univesiti TonSan mana?? Mr.Yip itu main belakang mari pun sini undang2 Malaysia takda kasi macam isteri juga. Itu main banyak2 belakang nanti tabley kira macam you punya bapak loo. Ayoo yoo dey

  http://medantempurkedah.blogspot.com/2012/07/kebodohan-suara-keadilan-persoal-kenapa.html

  ReplyDelete

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...