KJ BAKAL PERDANA MENTERI MALAYSIA


SHAH ALAM - Bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin mengingatkan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin supaya bertindak bijak untuk memastikan peluangnya menjadi perdana menteri pada masa depan tidak terjejas.


Zainuddin yang lebih dikenali sebagai Zam berkata, Khairy telah melakukan kesilapan di tangga awal pendakiannya, namun diberi peluang oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang tidak mengamalkan politik balas dendam.

"Khairy dan beberapa orang rakannya tidak dapat membasuh tangan, bahawa percaturan politik mereka telah memberikan sumbangan ke arah ketidak setabilan politik dalam parti dan juga keruntuhankepada asas-asas ikatan perpaduan negara yang diletakkan oleh Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak Hussein dan diperkukuh serta digemilangkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad," tulis dalam entri blognya, www. zamkata.blogspot.com yang bertajuk, Khairy boleh jadi PM pada hari tua, semalam.

Menurutnya, dalam beberapa hal, percaturan ini dilanjutkan sehingga selepas Tsunami 2008, yang menampakkan ada usaha untuk membawa Datuk Seri Anwar Ibrahim kembali ke dalam Umno sehingga ke peringkat membawa pasport antarabangsa kepadanya untuk berubat patah tengkuk di luar negara. "Tetapi ternyata Khairy salah membaca sikap orang Umno," tulis Zam.

Dalam menghadapi pilihan raya 2008, sesetengah media menjadi alat kepada memecahbelahkan Umno dan asas ketatanegaraan dengan laporan negatif terhadap orang yang tidak disukai oleh bakal pemimpin muda.


"Yang paling menyedihkan ialah Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Syed Razak Syed Zain dihina dan diperkecil dalam keadaan dia sakit, pada hal dia berjasa besar kerana pulihkan kekuatan BN di Kedah." Zam menulis, berita-berita sensitif yang menyakitkan hati orang Melayu dan Islam dipermainkan dengan bebas oleh media berkenaan.


"Sorak megah pilihan raya 2004 berakhir dengan kehilangan maruah pada 2008 kerana kesombongan dan keegoan beberapa orang muda yang 'berkuasa'. Apabila saya buat kenyataan yang disiarkan Utusan Malaysia dan Sinar Harian, bahawa Tsunami 2008 menggagalkan cita-cita pemimpin muda dalam Umno untuk mengambil alih kuasa, salah seorang dari tingkat 4 telah menelefon dan memarahi Utusan," kata Zam.

Menurutnya, terlalu banyak kesilapan Khairy dan rakan-rakannya untuk diceritakan semula, tetapi ini bukanlah masanya.

"Ini adalah masa untuk lebih memfokuskan kepada pemulihan perpaduan dan seperti kata Tun Dr Mahathir, walaupun dia tidak suka seseorang calon, tetapi jika itu pilihan parti, maka dia akan mengundinya.

"Demikianlah juga dengan Khairy, sekalipun dosanya terlalu besar kepada keruntuhan asas-asas perpaduan negara kerana idealismenya dan kerana nafsu politiknya, tetapi Khairy harus diberikan kesempatan untuk memperbaiki kesilapannya, dan dia sedang melakukan ini sekarang. Kesempatan ini diberikan oleh Datuk Seri Najib yang memahami erti politik dan tidak ada perasaan membalas dendam, sekalipun usaha untuk mencegah kenaikannya, dilakukan sehingga saat terakhir," katanya.

Zam mengakui, Khairy kembali menyerlah kerana kegigihannya. "Bakat dan karisma politiknya terserlah," kata beliau. -Sinar Harian.

10 comments:

 1. Zam jahat...nak suburkan politik dalaman dan perpecahan ... memulakan politik wang... dan menghilangkan fokus PRU...

  Cukup jahat...

  ReplyDelete
 2. kalau KJ jadi PM, boleh blah......

  ReplyDelete
  Replies
  1. Why? KJ intelligent apa? Generasi muda minat KJ.

   Delete
 3. KJ mmg ok pn...boleh jadi PM...cuma perlu banyak makan lada/garam lagi...dah banyak sangat gula dia dah makan....bahaya tu...pelan2 la kj...ikut nadi parti bukan ikut nadi muda

  ReplyDelete
 4. apa plak jahat..tu nasihat ikhlas seorang veteran pada org muda..jgn terlalu cepat nk capai ape yg dihajati..blaja selok belok..amik positif buang negatif..jgn ikut darah muda je..tp pasca 2008 ni..KJ mmg nmpk perubahan..x mcm mase pak lah..kalau btul2 die berubah, mmg die ade potensi jd pm..

  ReplyDelete
 5. kalau kj jadi pm...malaysia mmg kena jual la...

  ReplyDelete
  Replies
  1. kalo anwar jadi pm itu sudah pasti.. perkara 1st sekali dia buat adalah jual negara kepada imf sebab nak nak tunjukkan kepada malaysia bahawa dia mampu melaksana bajet ekonomi melampau melebihi defisit bajet negara

   Delete
 6. Otak penyokong tegar anwar tergolong didalam yg paling dangkal sekali sebab sudah minum holkencing water buatan anwar serta sudah dibaptiskan secara juburi setiap pagi ahad selama sebulan.

  ReplyDelete
 7. hhhoooo.. zam silap besar...salah tafsir....khairy hantar passport kpd Anwar selepas waktu pejabat adalah atas arahan Pak Lah semata2 kerana nak elak kerajaan dituduh menyekat kebebasan bergerak Anwar ..itu saja...tiada langsung unsur2 hendak membawa Anwar kembali kpd UMNO walaupun dipujuk Anwar kononnya nak tolong pak lah menghancurkan Najib.. padahal Najib takdak masalah pun dgn Pak lah

  ReplyDelete
 8. KJ belum lagi layak jadi PM..masih muda dan cepat melatah..kena belajar lagi etika berpolitik

  ReplyDelete

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...