SKANDAL DINAR - HUSAM AJAK AWANG ADEK DEBAT TUTUP ISU LIVE DI TV3

KOTA BHARU - Exco kerajaan Kelantan, Datuk Husam Musa mencabar untuk berdebat dengan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin mengenai isu syarikat yang mengeluarkan dinar dan dirham, Kelantan Golden Trade (KGT).

Cadangan ini dibuat Husam ekoran kenyataan Dr Awang Adek Adek semalam yang mahukan Kerajaan Negeri menyiasat skandal yang membabitkan KGT.

"Saya minta TV3 menganjurkan forum terbuka secara langsung antara saya dengan Dr Awang mengenai isu ini, saya harap beliau bersetuju dan memberikan tempoh 21 hari," katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Dalam pada itu, Awang Adek menjelaskan kepada Sinar Harian bahawa beliau mahu Husam terlebih dahulu menjelaskan dahulu skandal tersebut, dan sekiranya memuaskan beliau akan mempertimbangakan cabaran tersebut.

Isu tersebut timbul apabila bekas Pegawai Perhubungan Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Syed Azidi Syed Abdul Aziz atau lebih dikenali “Kickdefella” mendedahkan skandal yang syarikat KGT yang membabitkan laporan polis terhadap bekas pegawai kanan syarikat tersebut yang didakwa menipu. - Sinar Harian

-  Sekali lagi Husam bakal mencipta satu kelebihan keatas dirinya yang sebelum ini begitu terkenal dengan samannya, kebiasaan Husam akan memfailkan saman bila timbul sesuatu isu membabitkan beliau namun kali ini mengubah selera dengan mengajak untuk berdebat pula.

Kelebihan dan faedah mudah diperolehi Husam  apabila Awang Adek meletakkan syarat sebelum sanggup berdebat dengan Husam, mentaliti politik di Kelantan memberikan Husam kejantanan yang lebih dalam menegakkan benang yang basah berkaitan isu KGT.

Mengajak Awang untuk berdebat adalah tidak tepat kerana Awang tidak punyai maklumat lengkap berkaitan isu ini berbanding bekas orang kanan beliau yang juga blogger terkenal Kickdefella. Mungkin satu mimpi ngeri buat Husam jika beliau dicabar untuk berdebat dengan Kickdefella.

Jika itu berlaku beranikah Husam menyahutnya ? Awang Adek pula tidak perlu menjadi hero dalam isu ini, Husam bukan calang-calang orangnya, jika Awang menerima cabaran itu bermakna beliau ibarat menggali lubang untuk mengambus dirinya sendiri. kerana sudah menjadi lumrah politik terancang Husam, tidak fokus kepada tajuk yang akan didebatkan sebaliknya lebih kepada menyerang isu-isu diluar konteks tajuk.

Kemahiran politik Husam dalam putar belit hujahnya bukan lawan sesuai untuk Awang Adek melainkan Awang benar-benar sudah menganalisis cara dan kelemahan yang sememangnya banyak ada pada Husam yang jarang dimanfaatkan oleh pemimpin BN kecuali Khairy Jamaluddin.

Begitu senang buat Husam untuk mengalihkan isunya sekaligus memerangkap lawan hanya dengan mengajak untuk berdebat, jika begitu ada baiknya mahkamah dinegara ini ditutup dan bila timbul isu diselesaikan sahaja dengan debat, inilah yang disebut meletakkan sesuatu tidak kena pada tempatnya. Yang paling kena adalah Anda Mampu Mengubahnya...

1 comment:

 1. Kepada Saudara-saudara dan Saudari-saudari yang hormati sekian,
  Bahawa saya, peguam Yip Jiun Hann, Pemuda MCA Gombak seorang anak Yip Kum Fook ingin bertanya mengapa orang ramai begitu dengki bapa saya beristeri lebih dari tiga? Ini sebuah Negeri demokrasi, dia mahu sepuluh isteri pun hak dia sendiri, sekiranya dia bolih bertanggujawab.

  Demi Islam pun bolih berkahwin lebih daripada empat perempuan. Saya harap orang ramai berfaham dan jangan bodoh.

  Kalau semua mahu cabar demokrasi dan hak asasi, orang ramai bolih bertanya pada YB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak and Pengurusi MCA Malaysia Datuk Dr. Chua Soi Lek, kerana memperbuatan mereka sama dengan bapa saya.

  Yang benar

  Pemuda MCA Gombak
  Sdr. Yip Jiun Hann

  http://margeemar.blogspot.com/2012/06/malaysia-between-les-majeste-treason.html

  REPLY:

  Anon 19:31 @Yip Jiun Hann. saya pekenal saya diri sendiri nama seorang lawyer jugak Marapoo a/l Tanyasapa. Ini orang Malaysia juga ada busybody takdak mau respeck sama demokrasi dak hak-hak kemanusiaan. Saya punya appa juga ada kawin 9 kali estet juga buat. Itu saya punya appa kasi bilang ini Malaysia duduk banyak freedom apa..India, Cina , Malayu juga boleh kasi kawin.Tapi itu Islam kasi kawin Ampat saja Mr.Yip, takda kasi lebih. Tuhan Alah cakap dalam Kitab Kuran kasi kawin satoo,duaa,tigaa, ampaaat. Tapi itu jam kaloo takda bole kontrol mari, angkat satoo jugak Mr Yip. You itu jam angkat Loyer mana ounya tempat?? Univesiti TonSan mana?? Mr.Yip itu main belakang mari pun sini undang2 Malaysia takda kasi macam isteri juga. Itu main banyak2 belakang nanti tabley kira macam you punya bapak loo. Ayoo yoo dey

  http://medantempurkedah.blogspot.com/2012/07/kebodohan-suara-keadilan-persoal-kenapa.html

  ReplyDelete

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...