TUNTUTAN PERTEMBUNGAN RAKYAT KELATE - SEDAR VS TEAM "R", SIAPA LEBIH KUAT ?

Esok 26hb Jun 2012 jam 9 pagi akan bermula sejarah pertembungan tuntutan rakyat keatas dua kerajaan didalam dua perhimpunan di hadapan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan Kota Bharu  yang dianjurkan oleh NGO-NGO yang bertulang belakangkan Pas dan juga UMNO.

Dua kumpulan ini dikenali sebagai SEDAR yang dianggotai oleh beberapa NGO dan dilaporkan menuntut 22 janji yang pernah dijanjikan oleh kerajaan Pas Kelantan manakala satu kumpulan lagi yang dikenali dengan Team "R" menuntut royalti dari kerajaan persekutuan.

Perhimpunan ini sebagai isyarat rakyat terhadap kerajaan Pas Kelantan dan juga kerajaan pusat Barisan Nasional, biarpun tiada bendera parti atau dikatakan tidak mewakili mana-mana parti, namun tuntutan dan tunjang kepada pergerakan ini sedikit sebanyak berbaur kepartian bilamana kedua-dua kumpulan ini mempunyai tuntutan yang berpihak.

Dengan jelasnya boleh disimpulkan adalah kumpulan SEDAR mewakili UMNO Kelantan dan TEAM "R" pula mewakili Pas Kelantan. Secara tidak langsung kehadiran pada perhimpunan ini boleh menjadi sebahagian penanda aras terhadap sokongan rakyat terhadap kedua-dua parti tersebut.

Segala usaha yang dilakukan oleh kedua-dua parti boleh dilihat hasilnya pada perhimpunan ini nanti, samada rakyat lebih pentingkan ROYALTI ataupun 22 JANJI sekaligus ukuran kepada penerimaan atau pemahaman rakyat terhadap isu yang dibawa dan juga yang sudah diperjelaskan.

Melalui tinjauan Gk terhadap jemputan di Facebook yang dibuat oleh kedua-kedua kumpulan, pada 11 Jun 2012 kumpulan SEDAR mula membuat jemputan dan setakat ini angka tidak rasmi yang akan hadir ialah 146 orang dan yang belum pasti akan hadir  seramai 56 orang.

TEAM "R" pula  membuat jemputan pada 19 Jun 2012 dan setakat ini angka tidak rasmi yang akan hadir ialah 381 orang dan yang belum pasti akan hadir  seramai 275 orang. Bagaimanapun itu hanyalah angka di alam maya dan kita juga boleh lihat apakah angka di alam maya mewakili angka sebenar dialam nyata.

Pertambahan kehadiran sememangnya akan berlaku kepada kedua-dua kumpulan, namun sejauhmana prtambahan itu tidak dapat dipastikan, Gk difahamkan setakat ini kedua-dua pihak begitu rancak membuat kerahan bagi memastikan perimpunan yang dibuat adalah perhimpunan yang  bergaya dan mempunyai penyokong yang ramai dan bukannya gimik semata-mata.

Bagi anak Kelantan yang berada diluar negeri Kelantan boleh mengetahui keadaan sebenar perhimpunan tersebut  esok di blog ini. Ore Kelate hok ado di Kelate tu pakat mari belako deh, tok kirolah demo parti mana pun mugo ado belako esok, sero nok hok mano demo pilihlah...Anda Mapu Mengubahnya..

2 comments:

 1. Itu bukan royalti Kelantan tetapi wang ehsan... rakyat Kelantan patut sedar... penjelasan perlu dilihat pada Kerajaan pusat dan undang2...

  ReplyDelete
 2. Kepada Saudara-saudara dan Saudari-saudari yang hormati sekian,
  Bahawa saya, peguam Yip Jiun Hann, Pemuda MCA Gombak seorang anak Yip Kum Fook ingin bertanya mengapa orang ramai begitu dengki bapa saya beristeri lebih dari tiga? Ini sebuah Negeri demokrasi, dia mahu sepuluh isteri pun hak dia sendiri, sekiranya dia bolih bertanggujawab.

  Demi Islam pun bolih berkahwin lebih daripada empat perempuan. Saya harap orang ramai berfaham dan jangan bodoh.

  Kalau semua mahu cabar demokrasi dan hak asasi, orang ramai bolih bertanya pada YB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak and Pengurusi MCA Malaysia Datuk Dr. Chua Soi Lek, kerana memperbuatan mereka sama dengan bapa saya.

  Yang benar

  Pemuda MCA Gombak
  Sdr. Yip Jiun Hann

  http://margeemar.blogspot.com/2012/06/malaysia-between-les-majeste-treason.html

  REPLY:

  Anon 19:31 @Yip Jiun Hann. saya pekenal saya diri sendiri nama seorang lawyer jugak Marapoo a/l Tanyasapa. Ini orang Malaysia juga ada busybody takdak mau respeck sama demokrasi dak hak-hak kemanusiaan. Saya punya appa juga ada kawin 9 kali estet juga buat. Itu saya punya appa kasi bilang ini Malaysia duduk banyak freedom apa..India, Cina , Malayu juga boleh kasi kawin.Tapi itu Islam kasi kawin Ampat saja Mr.Yip, takda kasi lebih. Tuhan Alah cakap dalam Kitab Kuran kasi kawin satoo,duaa,tigaa, ampaaat. Tapi itu jam kaloo takda bole kontrol mari, angkat satoo jugak Mr Yip. You itu jam angkat Loyer mana ounya tempat?? Univesiti TonSan mana?? Mr.Yip itu main belakang mari pun sini undang2 Malaysia takda kasi macam isteri juga. Itu main banyak2 belakang nanti tabley kira macam you punya bapak loo. Ayoo yoo dey

  http://medantempurkedah.blogspot.com/2012/07/kebodohan-suara-keadilan-persoal-kenapa.html

  ReplyDelete

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...