DEBAT TIDAK UNTUNGKAN KERAJAAN....YA KE UMNO ?

KUALA LUMPUR - Debat secara terbuka antara pemimpin kerajaan dengan pembangkang hanya akan memberi lebih ruang dan peluang kepada pembangkang untuk menyerang kerajaan secara tidak berhemah, kata Ketua Umno Bahagian Cheras Datuk Syed Ali Alhabshee.

Justeru Setiausaha Badan Perhubungan Umno Wilayah Persekutuan itu berkata mana-mana pemimpin Umno dan Barisan Nasional (BN) tidak sepatutnya menyahut debat yang ditawarkan pembangkang.

"Ini (debat) adalah jerat pembangkang untuk mencari publisiti khususnya menjelang pilihan raya umum ke-13 yang semakin hampir. Debat ini hanya bercakap sahaja, retorik.

"Ini bertujuan untuk mengalih perhatian rakyat yang sebenarnya sudah tahu pembangkang ini tak buat kerja. Jadi dia (pembangkang) gunakan platform ini untuk kepentingan mereka sendiri," katanya kepada Bernama di sini.

Beliau berkata demikian mengulas tindakan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah yang bersetuju untuk berdebat dengan Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub yang diadakan malam ini anjuran akhbar Sinar Harian. - Bernama

- Gk ingat pemimpin Umno nak kata " Umno perlu lahirkan lebih ramai lagi Saifuddin ", rupanya tidak, masih ada lagi yang berfikiran jumud dan tidak reti menilai yang mana baik dan yang mana buruk. Kenyataan diatas tidak patut dikeluarkan oleh seorang yang disebut sebagai pemimpin dan rakyat tidak memerlukan seorang pemimpin yang demikian.

Kita sekarang bukan berada pada zaman batu untuk berpolitik dengan cara angkuh dan bisu, dan Gk tidak nampak sekiranya debat Saifuddin itu bersifat membuka ruang kepada pembangkang untuk menyerang kerajaan bahkan memberi kekuatan kepada Umno untuk memperbetulkan persepsi buruk yang dilontarkan oleh pembangkang.

Kekuatan hujah Saifuddin bersama ilmu yang didokong oleh nas agama adalah satu hal yang perlu dibanggakan dan harus diberikan pujian, semestinya rata-rata rakyat yang mendengar terutamanya orang muda akan beranggapan bahawa pemimpin seperti Saifuddin adalah pemimpin yang berilmu dan bukan pemimpin yang berprojek .

Ini kerana kita tidak fikir beliau sempat untuk berprojek kerana kesibukannya mentelaah untuk mendapatkan ilmu selari dengan apa yang dihujahkan oleh beliau, banyak perkara yang Gk nak katakan hasil dari debat yang berlaku semalam dan kewajaran ianya untuk diteruskan malah diperluaskan dimasa hadapan dengan siaran secara langsung dikaca televesyen.

Jika dihitungkan lebih dari 20 penjelasan konkrit yang diberikan beliau berkenaan dengan demontrasi dan keadaan sebenar yang berlaku, menurutnya, demontrasi yang dilakukan bukannya jalan penyelesaian kepada isu yang dibawa tetapi lebih kepada isu baru yang ditimbulkan.

Diantara contohnya isu Adam Adli menurunkan bendera PM, beliau sendiri ke PWTC untuk terima memorandum yang hendak diserahkan oleh kumpulan itu, namun apa yang berlaku ialah Adam Adli bersifat kurang ajar menurunkan bendera PM tanpa sebab, isu yang timbul adalah penurunan bendera tersebut dan bukannya apa yang terkandung didalam memorandum yang nak diserahkan itu.

Makanya demontrasi yang diadakan itu hanyalah bersifat untuk membawa kekacauan dan dengan sengaja menimbulkan suasana huru-hara demi meraih keuntungan politik pihak KOMUNIS yang tidak bertanggungjawab.

Syabas Datuk Saifuddin, sekurang-kurangnya hujah berilmiah yang dikongsikan beliau dapat dimanfaatkan oleh rakyat didalam membuat penilaian dan berfikir dengan asas akal yang sudah dibersihkan dari kekotoran debu-debu kunyit menyalutinya...Anda Mampu Mengubahnya..

" Demontrasi jalanan tidak membantu mengukuhkan demokrasi, bila kita kata mengukuhkan demokrasi maknanya demokrasi itu telah wujud, Demontrasi melawan Malayan Union demokrasinya belum wujud...itu berbeza ". - Datuk Saifuddin

1 comment:

 1. Kepada Saudara-saudara dan Saudari-saudari yang hormati sekian,
  Bahawa saya, peguam Yip Jiun Hann, Pemuda MCA Gombak seorang anak Yip Kum Fook ingin bertanya mengapa orang ramai begitu dengki bapa saya beristeri lebih dari tiga? Ini sebuah Negeri demokrasi, dia mahu sepuluh isteri pun hak dia sendiri, sekiranya dia bolih bertanggujawab.

  Demi Islam pun bolih berkahwin lebih daripada empat perempuan. Saya harap orang ramai berfaham dan jangan bodoh.

  Kalau semua mahu cabar demokrasi dan hak asasi, orang ramai bolih bertanya pada YB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak and Pengurusi MCA Malaysia Datuk Dr. Chua Soi Lek, kerana memperbuatan mereka sama dengan bapa saya.

  Yang benar

  Pemuda MCA Gombak
  Sdr. Yip Jiun Hann

  http://margeemar.blogspot.com/2012/06/malaysia-between-les-majeste-treason.html

  REPLY:

  Anon 19:31 @Yip Jiun Hann. saya pekenal saya diri sendiri nama seorang lawyer jugak Marapoo a/l Tanyasapa. Ini orang Malaysia juga ada busybody takdak mau respeck sama demokrasi dak hak-hak kemanusiaan. Saya punya appa juga ada kawin 9 kali estet juga buat. Itu saya punya appa kasi bilang ini Malaysia duduk banyak freedom apa..India, Cina , Malayu juga boleh kasi kawin.Tapi itu Islam kasi kawin Ampat saja Mr.Yip, takda kasi lebih. Tuhan Alah cakap dalam Kitab Kuran kasi kawin satoo,duaa,tigaa, ampaaat. Tapi itu jam kaloo takda bole kontrol mari, angkat satoo jugak Mr Yip. You itu jam angkat Loyer mana ounya tempat?? Univesiti TonSan mana?? Mr.Yip itu main belakang mari pun sini undang2 Malaysia takda kasi macam isteri juga. Itu main banyak2 belakang nanti tabley kira macam you punya bapak loo. Ayoo yoo dey

  http://medantempurkedah.blogspot.com/2012/07/kebodohan-suara-keadilan-persoal-kenapa.html

  ReplyDelete

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...