SESAT-HJ HADI MEMBESARKAN SERUANNYA DARI SERUAN ALLAH.

Rasulullah SAW menangguhkan ibadat hajinya walaupun diwajibkan lebih awal, ada kalangan ulama yang menyatakan sejak zaman Nabi Adam. Ada yang menyatakan sejak zaman Nabi Ibrahim dan ada yang menyatakan di tahun ketujuh hijrah. Rasulullah SAW membebaskan Makkah (Fathul Makkah) daripada Jahiliyyah terlebih dahulu daripada menunaikan haji dan menghadapi qabilah Hawazin dalam peperangan Hunain.

Walaupun banyak harta dan bekalan berada dalam tangan melimpah ruah dan sudah masuk bulan Syawal (bulan haji), namun terus pulang ke Madinah tanpa menunaikan haji. Rasulullah SAW menugaskan sahabatnya Abu Bakar R.A supaya memimpin umat Islam menunaikan haji pada tahun kesembilan hijrah. 

Adapun Rasulullah SAW menangguhkan haji sehingga tahun kesepuluh hijrah, sebelum sedikit kewafatan baginda. Para ulama menegaskan bahawa wajib haji adalah muwassa', boleh ditangguh dan Rasulullah SAW mendahulukan urusan politik negaranya dengan menerima rombongan yang datang menyerah diri masuk Islam atau sedia berdamai.

Dalam peristiwa Hudaibiyah pula, Rasulullah dan para sahabat telah memakai pakaian ihram bagi menunaikan umrah. Tiba-tiba dihalang memasuki Makkah dan berakhir dengan perjanjian Hudaibiyah yang salah satu syaratnya menangguhkan umrah. Maka ditangguhkan umrah dan dibayar dam(denda) tanpa menunaikan umrah pada tahun tersebut. Umrah ditangguh kerana perjanjian Hudaibiyah memberi kemenangan politik yang tidak boleh ditangguhkan.

Kepada PAS, pilihanraya adalah amalan politik yang menjadi hak memilih pemimpin dan kerajaan. Politik adalah sebahagian daripada ajaran Islam, walaupun pilihanraya itu dikatakan asalnya dari Barat. Passport dan visa haji juga berasal daripada Barat, kedua-duanya tidak termasuk dalam syarat dan rukun haji.

Para ulama usul Fiqh menetapkan kaedah bahawa perkara yang menjadi halangan menunaikan yang wajib kalau tidak melakukannya menjadi wajib juga. Begitulah pilihanraya adalah cara memilih pemimpin dan kerajaan yang menjadi perkara wajib mengikut semua mazhab Islam dengan nas dan ijmak, kecuali mazhab yang sesat. Al Quran menyebut ayat-ayat yang banyak dalam beberapa surah menunjukkan memilih pemimpin dan kerajaan adalah perkara yang akan dihisab pada hari qiamat nanti. Amaran ini berulang kali lebih banyak daripada ayat haji dan umrah.

Akhirnya percayalah bahawa diam lebih baik daripada bercakap kejahilan, kerana bercakap dalam perkara yang tidak diketahui mendedahkan kebodohan diri sendiri. Beginilah jadinya apabila lesen memandu dijual, boleh membawa kemalangan. Kalau tauliah ilmu juga boleh dijual beli dengan harta dan pangkat, boleh menyesatkan orang ramai. Namun cahaya ilmu Islam pasti bersuluh dan dipelihara Allah. Sesuapa yang mengkhianati ilmu Islam pasti tersungkur akhirnya. Hj Hadi

Gk - Apakah sama keadaan yang berlaku dinegara kita hari ini dengan keadaan yang berlaku dizaman Rasulullah, sedangkan negara kita aman dan diperintah oleh orang Islam, di zaman Rasulullah pula adalah sebaliknya kerana ketika itu Islam baru berkembang dan Rasulullah menghadapi orang kafir bukannya memerangi sesama Islam seperti Pas hari ini. 
Rasulullah menangguhkan ibadat haji adalah bertepatan dengan keadaan dan suasana diwaktu itu, tapi Rasulullah SAW menugaskan Abu Bakar R.A supaya memimpin umat Islam menunaikan haji pada tahun kesembilan hijrah

berbeza dengan sekarang adalah pemimpin Pas melarang penyokongnya untuk mengerjakan haji, jika penangguhan itu dikatakan Rasulullah lebih mendahulukan urusan politik dengan menerima rombongan yang datang menyerah diri masuk Islam atau sedia berdamai, apakah perkara yang sama atau lebih besar lagi berlaku kepada Pas untuk mereka menangguhkan sepertimana Rasulullah.

Dalam hal ini siapa pemimpin Pas dan siapa pula Rasulullah? perjuangan Rasulullah jauh berbeza dengan perjuangan Pas. Rasulullah berdakwah kepada orang kafir memeluk Islam sebaliknya Pas mengkafirkan orang yang sudah Islam hanya kerana berbeza ideologi politik.

Kita masih kenal siapa Hj Hadi dan Pas yang mana satu ketika dahulu pernah mengeluarkan Amanat sesat sekaligus menghuru-harakan negara tanpa sedikitpun merasa kesal dan hari ini dilihat sekali lagi cuba menyeru umat Islam daripada melakukan ibadat Haji yang jauh lebih mulia daripada mengundi Pas. Bertaubatlah wahai Haji Hadi...Anda Mampu Mengubahnya...

1 comment:

  1. Haji Hadi nilah sebenarnya bapa sesat sesesat sesatnya...bertaubatlah Hj Hadi sebelum nyawa ditarik balik..

    ReplyDelete

Tinggalkan komentar anda untuk dikongsi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...